Rintamamiestalon remontti – kattava opas

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Rintamamiestalon remontti edessä?

Oletko juuri ostanut rintamamiestalon tai suunnitteletko sellaisen ostamista? Onko kuntotarkastuksessa käynyt ilmi, että löytämäsi helmi kaipaa peruskorjausta tai edellisten remonttien paikkailua? Tai ehkä olet asunut rintamamiestalossa jo vuosia ja nyt olisi aika tehdä remonttia?

Nyt haluat tietää esimerkiksi, mistä rintamamiestalon remontti kannattaa aloittaa? Mistä tietää, mitä remonttia rintamamiestalo tarvitsee? Kannattaako rintamamiestalon remontti ylipäätään? Mitä remontti maksaa? Jne.

Eipä hätää. Saavuit juuri oikealle sivulle. Tähän artikkeliin olemme koonneet kattavan tietopaketin rintamamiestalon remontista. Lue tämä artikkeli, niin tiedät paljon enemmän. Kerromme sinulle myös mistä suunnasta lähdet hakemaan apua remonttiurakkaan.

Mikä on rintamamiestalo?

Sotien jälkeen Suomi rakennettiin uudestaan. Silloin syntyivät rintamamiestalot. Rintamamiestalo oli tuolloin yleisimmin rakennettu tyyppitalo, jonka rakennuspiirustukset olivat yleisesti saatavilla.

Rintamamiestalo on puusta tehty puolitoistakerroksinen, harjakattoinen omakotitalo. Rintamamiestaloissa oli puurunko, pysty- tai vaakalaudoitus verhoiluna sekä eristyksenä sahanpuru tai insuliitti. Kivijalkojen betoni oli “säästöbetonia” eli betonin joukossa oli runsaasti isoja kiviä. Katoissa käytettiin betonitiilikattoja, koska tiiliä ei ollut saatavilla.

Rintamamiestalossa kaikki rakentui keskellä taloa sijaitsevan savupiipun ympärille. Talosta tehtiin suorakaiteen mallinen. Sisääntulokerrokseen asetettiin keittiö, olohuone ja makuuhuone sekä yläkertaan tyypillisesti kaksi makuuhuonetta tai käyttöullakko. Yläkerrokseen järjestettiin kulku kuistin kautta. Kellariin sijoitettiin sauna ja varastotilaa. Pesutilat sijoitettiin alkuperäisissä rintamamiestaloissa yleensä erilliseen ulkorakennukseen, mutta ne on useimmiten lisätty jälkeenpäin sisälle taloon.

Rintamamiestalojen rakennusohjeet olivat yksinkertaisia ja rakennusmateriaalit edullisia. Näin rakennuskantaa saatiin kasvatettua myös pula-aikana.

Julkisivuremontti, rintamamiestalon remontti.

Mistä tulee nimitys rintamamiestalo?

Rintamamiestalon nimi on peräisin sotien jälkeiseltä ajalta, jolloin rintamalta palanneita ja siirtolaisia tuli asuttaa valtavan asuntopulan vallitessa. Nimitys kattaa myös muita taloja, joita on rakennettu vastaavanlaisissa tilanteissa.

Rintamamiestalon yleisimmät ongelmakohdat

Sotien jälkeen rakennetut rintamamiestalot suunniteltiin kestämään ja taloissa käytetty yksinkertainen rakennustyyli onkin osoittautunut kestäväksi. Suurin osa rintamamiestaloista on vielä pystyssä ja asuinkäytössä.

Mutta iso osa rintamamiestaloista on ehtinyt sen ikäisiksi, että remontteja tai korjaustoimenpiteitä on viimeistään tänä päivänä tehtävä.

Rintamamiestalojen yleisimpiä ongelmia ovat:

 • alkuperäinen katto
 • sisäpuoliset lämmöneristykset kellarissa
 • puutteelliset tai kokonaan puuttuvat salaojat
 • tuulettumaton tai heikosti tuulettuva ulkoseinärakenne
 • heikko lämmöneristys
 • vaurioituneet eristeet välipohjassa
 • vanhentunut lämmitysjärjestelmä ja talotekniikka
 • vanhentuneet putket ja viemäröinti.

Kannattaako rintamamiestalo remontoida?

Jos rintamamiestalo ei ole päässyt liian huonoon kuntoon, voit sellaisen remontoimalla luoda itsellesi uniikin kodin ja säilyttää samalla palan Suomen historiaa.

On kuitenkin hyvä huomioida, että sotien jälkeinen materiaalien säästäminen näkyy mm. talojen eristyksissä. Remontoidessa rintamamiestalo tulisikin lisäeristää ja ikkunat vaihtaa. Pahimmillaan rintamamiestalo voi kärsiä kunto- ja sisäilmaongelmista, jolloin remontin työmäärä ja kustannukset voivat kasvaa yhtä suureksi tai jopa suuremmiksi kuin mitä uuden talon rakentaminen tulisi.

Kannattaa hyödyntää rakennusalan ammattilaisten apua ja neuvoja. Kun esimerkiksi arvioitat remontin tarpeen, remontin järkevyyden ja remonteista muodostuvat kustannukset asiantuntijalla ennen remonttipäätöksen tekemistä, poistat epävarmuuksia ja varmistat remontin onnistumisen.

Mistä tietää, onko rintamamiestalo remontin tarpeessa?

Mistä sitten voisi tietää, että onko oma rintamamiestalo remontin tarpeessa ja jos on, niin millaisen remontin tarpeessa?

Remonttitarpeen kartoittamiseen, talon alkuperäisten rakenneratkaisujen selvittämiseen ja näiden oikeisiin korjaustapoihin on syytä käyttää aikaa.

Paras ja helpoin ratkaisu sinulle on ottaa meihin yhteyttä ja pyytää meiltä maksuton kuntokartoitus taloosi. Yllä listattujen ongelmakohtien selvittämiseksi on avattava talon rakenteita. Remonttitarpeen kartoittamisessa on myös oltava runsaasti asiantuntemusta.

Alempana tekstissä käymme kuitenkin läpi, millaisia merkkejä remontin tarpeesta rintamamiestalossa saattaa ilmetä, sekä mitä nämä remontit maksavat. Saat kattavan kuvan siitä, millaista remontointia juuri sinun talosi saattaa kaivata.

Ulkoverhousremontti.

Mistä rintamamiestalon remontti kannattaa aloittaa?

Remontti alkaa aina huolellisella ja asiantuntevalla kartoituksella. Siinä tutustutaan rintamamiestalon rakenteisiin ja toteutettuihin rakenneratkaisuihin. Kartoituksessa havaitaan, mitkä kohteet talossa vaativat ensimmäisenä remonttia ja missä järjestyksessä remontti kannattaa toteuttaa.

Jos oma osaamisesi ja ymmärryksesi ei tähän riitä, niin kannattaa hyödyntää rakennusalan ammattilaisia.

Ammattilaiselta saat tietoa talon todellisesta kunnosta, remonttien kiireellisyydestä, suosituksia remontointijärjestyksestä ja hinta-arviot toteutuksesta.

Rintamamiestalon kattoremontti

Rintamamiestalon alkuperäinen vesikatto alkaa olla elinkaarensa päässä, joten jos talossasi on alkuperäinen katto, on kattoremontti enemmän kuin ajankohtainen.

Katto on koko talon tärkein suoja, sillä se suojaa rakennuksen kaikkia muita rakenteita. On siis erittäin tärkeää huolehtia, että rintamamiestalossasi on ehyt, toimiva ja laadukas katto. Kannattaa muistaa, että ennakoiva kattoremontti tulee halvemmaksi kuin korjaava kattoremontti. Eli sen sijaan, että odottelet katon sanovan lopullisen sopimuksensa irti, katto kannattaa kunnostaa ennakkoon.

Rintamamiestalojen tyypillinen ongelma kattojen kohdalla on myös ullakoille tehty yläpohjan lisäeristys. Monissa tapauksissa tämä lisäeriste tukkii kattorakenteiden tuuletusvälin ja estää näin kosteutta haihtumasta kattorakenteista.

Kolmas ongelmakohta on kattorakenteista puuttuvat höyrysulut, mikä edistää kosteuden kertymistä kattorakenteisiin.

Rintamamiestalon katon yleisimmät ongelmat

 • Katto ei tuuletu lisäeristyksen vuoksi
 • Vesikatto on tullut teknisen käyttöikänsä päähän
 • Puuttuvat höyrysulut
 • Kattorakenteisiin kertynyt kosteus
 • Läpiviennit ja kattoturvatuotteet ovat puutteelliset
Kattoremontti, kattoremontin hinta, katon korottaminen.

Rintamamiestalon kattoremontin tarpeesta kertovat merkit

Kattoremontin tarve ei välttämättä näy ulospäin tai tietämättömälle katon tarkastajalle. Siksi kannattaakin aina ensisijaisesti kutsua asiantuntija paikan päälle tarkastamaan katon kunto.

Mutta on myös merkkejä ja oireita, jotka voi kuka tahansa havaita ja jotka saattavat viestiä siitä, että talosi katossa on jotain pielessä ja kattoremontti olisi ajankohtainen.

Näitä merkkejä ovat mm. seuraavat:

 • rintamamiestalossa on edelleen alkuperäinen katto
 • yläkerran huoneissa vetää
 • räystäisiin muodostuu jääpuikkoja
 • vesikatto vuotaa
 • katon pintamateriaali tai aluslaudoitus on rikkoutunut
 • epäilet home- tai kosteusvaurioita

Lue lisää kattoremontin tarpeesta kertovista merkeistä.

Rintamamiestalon kattoremontin hinta

Rintamamiestalon kattoremontin hintaan vaikuttavat mm. katon koko ja kaltevuus, käytettävä katemateriaali, sadevesijärjestelmä, läpiviennit, yläpohjan tuuletusratkaisu sekä erilaiset katon yksityiskohdat.

Tekemiemme kattoremonttien perusteella kattoremontti kokonaisuudessaan maksaa yleensä noin 10 000–40 000 €.

Lue lisää kattoremontin hinnasta.

Kattoremontti omakotitaloon.

Rintamamiestalon ulkoverhousremontti

Ulkoverhouksessa on kyse paljon muustakin kuin pelkästä ulkokuoresta. Esimerkiksi tekninen toimivuus on tärkeä osa ulkoverhousta. Teknisesti toimimaton ulkoverhous aiheuttaa nopeasti ongelmia, jotka saattavat ilmetä esimerkiksi kosteusvaurioina tms.

Rintamamiestalon ulkoverhousremontissa on tärkeää perehtyä vanhaan rakenteeseen, sen toimivuuteen ja mahdollisiin näkyviin tai piileviin ongelmiin. Toimiva ulkoverhous tulee aina suunnitella vanhan rakenteen ominaispiirteet huomioon ottaen ja joka tapauksessa aina myös teknisesti oikein rakentaen.

Rintamamiestalon ulkoverhousremontin tarpeesta kertovat merkit

 • Ulkoverhouksen käyttöikä on tullut tiensä päähän, eikä pelkkä huoltaminen enää riitä (lauta- ja tiiliverhouksella käyttöikä on 50 vuotta)
 • Ulkoverhousrakenne ei toimi kunnolla, yleensä liittyvät puutteelliseen tuuletukseen
 • Eristeet ovat huonot tai ne ovat painuneet ajan kuluessa
 • Seinissä kosteusvaurioita
 • Seinät ovat vinot tai kierot
 • Ulkoverhous on kärsinyt ikkunoiden alapuolella
 • Nurkissa tuntuu vetoa
 • Asbestipitoisista materiaaleista halutaan eroon

Lue lisää ulkoverhousremontin tarpeista kertovista merkeistä.

Ulkoverhousremontti.

Rintamamiestalon ulkoverhousremontin hinta

Rintamamiestalon ulkoverhousremontin hinta voidaan määrittää melko pelkistetysti sen mukaan, millainen talon vanha rakenne on, sekä sen mukaan, millainen uusi rakenne siihen tehdään.

Mutta nämä rakenteet vaihtelevat yksilöllisesti joka talossa niin paljon, että ulkoverhousremontista on mahdotonta antaa minkäänlaisia euromääräisiä arvioita, vaan jokainen kohde on tutkittava perinpohjaisesti ennen hinta-arvion tekemistä.

Ulkoverhousremonttien hinnat vaihtelevat jopa kahden identtisen talon välillä. Esimerkiksi jos johonkin taloon suunniteltu ulkoverhousremontti maksaisi 23 700 €, niin periaatteessa identtisen talon vastaavanlaisen remontin hinta voi vaihdella jopa 18 300 € ja 36 300 € välillä toimitussisällöstä riippuen.

Siksi ainoa keino selvittää rintamamiestalosi ulkoverhousremontin hinta, on pyytää meiltä maksuton arviokäynti.

Lue lisää ulkoverhousremontin hinnasta.

Rintamamiestalon ikkunaremontti ja oviremontti

Rintamamiestalot ovat sitä ikäluokkaa, että jos niiden ikkunat ja ovet ovat alkuperäisiä, on kovastikin jo aika uusia ikkunat ja ovet.

Ikkunaremontteja tehdään tällä hetkellä yleisimmin 1950–1980-lukujen omakotitaloihin, koska vanhojen ikkunoiden käyttöikä on noin 30 vuotta.

Elinkaarensa päähän tulleet ikkunat ja ovet nostavat nopeasti talon lämmityskustannuksia, sillä ne eivät pidä lämpöä sisällä ja viimaa ulkona. Toki on myös mainittava, että alkuperäiskunnossa olevassa rintamamiestalossa ei energiatehokkuuden parantamiseen välttämättä riitä pelkkä ovi- ja ikkunaremontti. Jos esimerkiksi talon eristeet ovat painuneet, niin laadukkailla ovilla ja ikkunoilla sitä ei pelkästään korjata, vaan voidaan tarvita myös esim. ulkoverhousremontti ja kattoremontti.

Ikkunaremontti.

Rintamamiestalon ikkunaremontin tarpeesta kertovat merkit

 • Ikkunoiden tiivisteet vuotavat
 • Ikkunan puitteiden maalit hilseilevät
 • Ikkunat huurtuvat
 • Ikkunat ovat elinkaarensa päässä (vanhojen ikkunoiden käyttöikä on noin 30 vuotta)

Lue lisää ikkunaremontin tarpeesta kertovista merkeistä.

Rintamamiestalon oviremontin tarpeesta kertovat merkit

 • Oven lukitus toimii heikosti, minkä takia lukitun oven voi saada kovaa vetämällä auki
 • Ovi on tiukka ja eri sääoloissa tiukkuus voi lisääntyä
 • Oven lähellä on vedon tunne
 • Päivä paistaa ovenraosta sisään
 • Ovi on elinkaarensa päässä tai huonokuntoinen

Lue lisää oviremontin tarpeesta kertovista merkeistä.

Rintamamiestalon ikkunaremontin ja oviremontin hinta

Rintamamiestalon ovi- ja ikkunaremontin hintaan vaikuttavat mm. ikkunoiden ja ovien määrä, koko ja malli sekä mahdolliset muutostyöt ikkuna- ja oviaukkojen koossa.

Koska nämä hintaan vaikuttavat tekijät vaihtelevat kohteittain, annamme mielellämme tarkemman hinta-arvion tutustuttuamme kohteeseen tarkemmin. Esimerkiksi ikkunaremontin hinta asennettuna vaihtelee noin 7 000–20 000 € välillä.

Ikkunaremontin hinta omakotitaloon.

Mitä on hyvä tietää rintamamiestalon remontoinnin hinnasta?

Eri remonttien hinnat on yksi yleisin asia, mitä haetaan. Ja se on toki ymmärrettävää. On hyvä tietää hintahaarukkaa, kun edessä on jokin remontti.

Mutta kuten tässäkin tekstissä on varmasti käynyt jo selväksi, on remonttien hintojen sanominen todella haastavaa. Jokainen remontti ja jokainen remonttikohde on yksilöllinen, joten hinnatkin määräytyvät yksilöllisesti. Siksi remontin tarkan hinnan etsiminen jonkin blogitekstin tai laskurin (olkoon, miten hieno tahansa) avulla on lähes mahdotonta.

Varmin ja turvallisin tapa saada rintamamiestalon remontin hinta selville, on pyytää asiantuntija paikan päälle tekemään maksuton arvio remontin hinnasta. Me Primalla teemme maksuttomia kuntoarvio- ja kartoituskäyntejä. Meiltä saat asiantuntijan rehellisen ja puolueettoman näkemyksen remontin tarpeesta sekä tarkan hinta-arvion remontin kustannuksista. Toimimme Priman arvojen mukaisesti, rehellisesti ja läpinäkyvästi. Me emme remontoi kohteita, joita ei ole tarvetta remontoida.

Parasta tässä on, että arviokäyntimme ei sido sinua vielä mihinkään. Saat rauhassa miettiä ratkaisusi, ostatko remontin meiltä vai et.

Rintamamiestalon remontin rahoitus

Raha on yksi suurin kompastuskivi remonttien toteutuksessa, ymmärrettävästi. Ja usein tarpeellisia remontteja siirretään hamaan tulevaisuuteen, koska rahaa ei ole tarpeeksi.

Remontin siirtäminen kuitenkin usein vaikuttaa päinvastaisesti eli kustannukset nousevat, sillä ennakoiva korjaaminen voi muuttua vaurioiden korjaamiseksi. Siksi kannattaa mieluummin olla remonttien suhteen tarpeeksi ajoissa kuin myöhässä.

Helpottaaksemme päätöstäsi remontin teettämisestä, olemme Primalla neuvotelleet sinulle joustavan ja edullisen luoton kiinteällä korolla rintamamiestalosi remonttiin. Et tarvitse vakuuksia tai takauksia rahoituksen saadaksesi. Rahoitusta on mahdollista saada 750 eurosta jopa 50 000 euroon saakka.

Kotisi viihtyisyyden ja turvallisuuden parantumisen ei siis tarvitse jäädä rahasta kiinni.

Lue lisää Prima-rahoituksesta.

sähkön ja lämmityksen hinnan kehitys huolestuttaa, säästä rahaa ulkoverhousremontin avulla.

Hyödynnä kotitalousvähennys rintamamiestalon remontissa

Muista, että rintamamiestalon remontista saa myös kotitalousvähennystä. Remontin kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 €/henkilö. Kun remontin tekee yritys, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin, saat vähentää 40 % työn osuudesta.

Kotitalousvähennys on myös henkilökohtainen eli jos sinulla on puoliso, voitte saada yhteensä 4 500 € kotitalousvähennystä.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä.

Lue muita blogiartikkeleita

Energiaremontti omakotitalo – näillä remonteilla säästät energiaa ja lisäät kiinteistösi arvoa

Energiaremontti omakotitalo – mitä se tarkoittaa ja mitä hyötyä energiaremontin tekemisestä on? Tässä artikkelissa…

Ulkoseinän pesu ennen maalausta

Ulkoseinän pesu ennen maalausta on tärkeää, jotta ulkomaalaukseen nähty vaiva ei mene hukkaan, vaan…

Ulkomaalaus lämpötila – Vinkit onnistuneeseen maalaukseen

Ulkomaalaus lämpötila – Mikä on optimaalinen sää ja miksi sillä on merkitystä? Talon maalauksessa…
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.