ILMAINEN KUNTOARVIO PYYDÄ TARJOUS »

OTA YHTEYTTÄ: 020 775 1350

Aivan ensimmäiseksi voidaan todeta, että tässä artikkelissa ei sanota ulkoverhouksen hinnasta minkäännäköisiä euromäärä-arvioita, koska se ei luotettavasti ilman perinpohjaista kohdekatselmusta onnistu. Jos johonkin taloon suunniteltu remontti maksaisi 18 700€, niin periaatteessa identtisen talon verhouksen hinta voi vaihdella jopa 16 300€ ja 26 300€ välillä toimitussisällöstä riippuen. Tässä artikkelissa perehdymme seikkoihin, jotka vaikuttavat ja määräävät ulkoverhouksen hinnan kunkin kohteen mukaan.

Ulkoverhouksen perusajatuksena on tietysti olla verhoamassa taloa ulkoapäin tulevalta olosuhteiden vyöryltä. Ulkoverhouksen tulee kestää tuulet ja tuiskut, vesisateet ja auringonpaisteet, ja nykyaikoina vielä kaikki yhdessä kerrallaan. Homma ei ole helpoin, mutta hyvin suunniteltu ja huolella toteutettu ulkovuori hoitaa homman.

Sisäpuolen kannalta ulkoverhouksen tehtävä on jopa hieman helpompi, mutta toisaalta vähintään yhtä tärkeä; ulkoverhouksen tulee olla siten toteutettu, että kosteuden siirtyminen sisältä ulospäin (ilmassa kaasumaisena oleva kosteus) ei esty missään kohti rakennetta ja se pääsee lopulta tuulettumaan ulkoverhouksen alla olevaan tuuletusväliin ja sieltä ulkoilmaan. Toisaalta taas ulkovuoraus voi tuoda sisälle asumismukavuutta mm. lämmönerityksen ja ääneneristyksen parantuessa.

Hyödynnä Priman ilmainen ulkoverhous kuntoarviokäynti

Mitkä tekijät vaikuttavat ulkoverhouksen hintaan?

Lyhyesti vastattuna ulkoverhouksen hinnan määräävät vanha rakenne ja uusi rakenne. Tästä syystä ulkoverhouksen hinta saneerauskohteessa on niin laajasti liikkuva käsite, että se on lähes poikkeuksetta aina katsottava tapauskohtaisesti.

Hintaan vaikuttavat tekijät:

Vanhan ulkoverhouksen pintamateriaali

 • Vanha pintamateriaali puretaan lähtökohtaisesti aina pois, jotta päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen ja saadaan varmuus, siitä että ulkoverhouksen alle ei jää riskirakenteita yms. joita ei näe ilman purkamista.
 • Jos ulkovuoraus on esimerkiksi Minerit-levyä tai muuta asbesti-pitoista tuotetta, niin ymmärrettävästi asbestipurku on ”normaalia lautaverhouksen purkua” kalliimpaa. Asbestipurku on kalliimpaa koska suojaukset pitää tehdä tarkemmin ja jätteen käsittely on huomattavasti kalliimpaa. Primalla on asbestipurkuluvat ja pystymme itse purkamalla pitämään hinnan järkevällä tasolla.

Vanhan ulkoverhouksen alla oleva rakenne

 • Joskus puretun ulkoverhouksen alta paljastuu toinen, talon alkuperäinen verhous, tällöin purkuja tulee kaksi ja lähes jokaisessa tämmöisessä kohteessa verhousten välissä on myös jonkinlainen eristevilla välissä.
 • Missä kunnossa eristeet ovat?
  • Onko eristeissä merkkejä esim. vääränlaisten vesipeltien aiheuttamasta kosteusrasitteesta.
  • Ovatko eristeet (puru) painuneet
  • Eli tarvitseeko eristeitä lisätä/uusia.
 • Missä kunnossa runko ja alajuoksut ovat
  • Näihin harvemmin pääsee käsiksi ilman ulkoverhouksen purkua. Vaaditaan yleensä jo muuta havaintoa mahdollisesta vaurioista, ennen kuin näin syvälle puretaan.

Uusi rakenne

Nyt kun vanhasta ollaan selvitty, niin tulee miettiä mitä uudelta seinältä halutaan. Mennäänkö vanhalla, uudistetaanko ulkonäköä hieman vai täysin, lisäeristetäänkö tuulensuojalevyllä vai vaihdetaanko kaikki eristeet. Vaihtoehtoja kaikkine välimalleineen löytyy kyllä joka tarpeeseen.

Lisäeristäminen

25mm tuulensuojalevy ja ristiin koolaus

Lisäeristäminen toteutetaan käytännössä aina jollain tasolla. Minimissään seiniin lisätään 15mm tuulensuojalevy, jolla saadaan rakenteiden vetoisuutta ja ilmavuotoja vähennettyä ja näin asumismukavuutta jo nostettua. Yleisin lisäeristäminen tapahtuu 25mm vahvalla puukuitulevyllä ja järeämmästä päästä on jo 50mm selluvilla + 25mm kuitulevy-yhdistelmä. Tällöin saadaan jo huomattavia muutoksia talon energiatehokkuuteen ja asumismukavuuteen. Tärkeää saneerauskohteen lisäeristämisessä on käyttää materiaaleja, jotka toimivat rakenteellisesti oikein myös vanhoissa taloissa.

Eristeiden ja laudoituksen väli

Eristekerroksen ja ulkolaudoituksen väliin jätetään aina tuulettuva tila, jotta sisältä ulos puskeva lämmin ja kostea ilma ei pääse tiivistymään rakenteisiin ja aiheuttamaan kosteusvaurioita. Tuulettuva tila toteutetaan ulkolaudoituksen koolauksella ja kun koolaus asennetaan, niin seinäpinnat oikaistaan puukiiloilla kiilaamalla suoraan. Jos ulkolaudoitus asennetaan vaakaan, niin koolauslaudat asennetaan pystyyn ja jos ulkolaudoitus on pystyssä, niin käytetään kaksinkertaista koolausta, jossa ulompi lauta asennetaan vaakaan. Priman mallissa tuuletusraon alaosaan laitetaan aina hiiriverkot kutsumattomia vieraita vastaan. Lue julkisivuremonttiin liittyviä virheitä, joihin tietämätön rakentaja saattaa sortua.

Laudoitus

Vaakaverhous

 • Kun pohjat ovat kunnossa ja seinät koolattu suoraan, on vuorossa laudoitus. Laudoituksen tyyli ja suunta voi rakenteellisesti olla melkein mitä tahansa, mutta harvoin saneerauskohteissa lähdetään kovin revittelemään. Talon ikä ja tyylisuunta määrittelevät ”sopivia” tyylejä ja joissain tapauksissa rakennusvalvonta ottaa kantaansa keskusteluun.
 • Perinteisin malli on luultavasti pystyrimalaudoitus, jossa alla on leveämpi pohjalauta ja pohjalautojen päällä on kapeampi rima.
 • Pystylomalauta on pystyrimalaudasta muunnos, jossa riman asemasta on käytetty aluslaudan levyistä lautaa.
 • Erilaisia paneelimalleja on monia ja yleisimmät niistä korjausrakentamisessa ovat UTV ja UTK. Paneelit voidaan asentaa sekä pystyyn, että vaakaan ja samalla seinällä suuntaa voi vaihdella.
 • Yleisimmät ulkolaudoitukset ovat vaakapanelointi tai pystyrimalaudoitus.
 • Vuorilaudat ja ilmelaudat.
  • Ilmelaudat, pielilaudat – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vuorilaudoilla viimeistellään talon ilme. Verhouksen alimmaiseksi voi myös asentaa aloituslankun ryhdikkyyttä antamaan.

Kun panelointi on valmis, tehdään viimeiset hommat, joita ei äkkiseltään tule miettineeksi projektin alkuvaiheessa.

Pelastustikkaat ja sivusiirtymäsarjat

 • Vesikourujen syöksyputket asennetaan takaisin (monesti uusitaan koko kourut, jos talon on ”kasvanut” leveyttä verhouksen yhteydessä ja syöksyn lähtö ei kohtaakaan talon nurkkaa vanhalla tutulla kohtaa)
 • Asennetaan seinätikkaat ja pelastustikkaat.
 • Kiinnitetään irrotetut valaisimet, numerokyltit jne.

Kun kaikki muu on valmista, tulee ulkoverhous vielä maalata. Prima-rakentajat käyttää omissa kohteissaan jo kertaalleen pintamaalattua puutavaraa, jolloin lopullinen maalaus käsityönä tehdään vain kertaalleen. Lue myös talon maalauksen hinnasta täältä.

 • Lopullinen maalaus on hyvä ajoittaa vähintään muutaman kuukauden päähän ulkovuoren valmistumisesta, jolloin puutavaran kosteuseläminen on ehtinyt tasaantua. Tämän vuoksi talvi on suosittua aikaa verhouksissa: ilmankosteus on matala ja lopullinen maalaus on hyvä toteuttaa heti keväällä säiden salliessa.

Näin kaikessa yksinkertaisuudessaan. Lisämausteita löytyy sitten joka lähtöön: tarvitseeko lisätä korvausilmaventtiileitä, tehdäänkö johonkin kohtaan uusi ikkuna-aukko, vaihdetaanko alimmainen hirsi vai korjataanko samalla jotain muuta? Kun asiaa lähtee pilkkomaan niin huomaa, että sinällään melko yksinkertaisessa remontissa on kuitenkin monta muuttujaa ja kokonaisuuden hallinta on tärkeää.

Luettuasi tämän artikkelin huomaat varmasti, miksi ulkoverhouksen hinnan sanominen ilman kunnollista suunnittelua ja kohdekartoitusta on hankalaa, usein myös täysin turhaa. Tämän nimenomaisen seikan takia me toimimme niin, että kohdekartoituksemme ja suunnittelumme on ilmainen ja tarjous räätälöidään suoraan asiakkaan ja kohteen tarpeiden mukaan. Paljon mukavampi tietää asioita kuin arvailla niitä.

Prima-rakentajat täyden palvelun talona pystyy tuottamaan asiakkailleen selvää rahallista säästöä energiatehokkuuden kannalta ja toimittamalla kaiken tarvittavan samasta osoitteesta ilman, että asiakkaan tarvitsisi tilata montaa pienempää urakkaa. Ammattitaitoisesti suunniteltu ja asennettu urakka on 10 vuoden asennustakuineen huoleton ja turvallinen valinta kenelle tahansa.

Taidokkaasti tehty uusi ulkoverhous –ja talo on kuin uusi

Prima-ulkoverhous näyttää hyvältä, nostaa talon arvoa ja erityisesti Prima-lämpöverhous tuo joka vuosi myös säästöä energialaskussa.

Lue Priman ulkoverhouspalvelusta

Lue asiakkaidemme kokemuksia meistä:

Vanhan sukutilan ulkoverhousremontti
Julkisivuremontti Helsingissä
Kattoremontti ja ulkoverhous Lohjalla
Ulkoverhous ja kattoremonttikohde

Lue myös aikaisempi ulkoverhous-artikkelimme: Ulkoverhousta suunnittelemassa

© 2020 Prima-rakentajat – Pintaa perusteellisemmin!