Piilosokkeli – Mikä on piilosokkeli?

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Toinen puhuu piilosokkelista, toinen valesokkelista, mutta piilosokkeli ja valesokkeli tarkoittavat samaa asiaa. Valesokkeli-termi on suositumpi, mutta myös piilosokkeli-termiä käytetään jonkin verran.

Tässä artikkelissa avaamme sinulle piilosokkelin eli valesokkelin “salaisuuksia”: Mikä piilosokkeli on? Mistä piilosokkelin tunnistaa? Miksi piilosokkeleita rakennettiin?

Mikä on piilosokkeli?

Piilosokkeli on talon perustuksissa käytetty rakenteellinen ratkaisu, maanvarainen perustus rakennukselle. Piilosokkeleita rakennettiin taloihin 1960-luvulta 1990-luvun puoleen väliin asti. Erityisen paljon piilosokkeleita rakennettiin 1970- ja 1980-luvuilla. Piilosokkelirakennetta käytettiin hyvin paljon matalissa omakotitaloissa ja rivitaloissa. Piilosokkeleita rakennettiin myös terveyskeskuksiin, päiväkoteihin ja muihin vastaaviin rakennuksiin, joita tehtiin edellä mainittuna ajankohtana.

Piilosokkeli-rakennustyyliä edustava pientalo on tyypillisesti lauta- tai tiiliverhoiltu ja siinä on tasakatto tai loiva harjakatto.

Piilosokkelin rakenne

Alla olevassa kuvassa on piirretty piilosokkelin rakenne.

Valesokkelirakenne.

Mistä tunnistaa piilosokkelin?

Helpoiten tunnistat piilosokkelin, kun katsot taloa ulkoapäin. Jos talon ulko-oven alareuna on alempana kuin sokkelin yläreuna, on kyseessä yleensä piilosokkeli.

Piilosokkelissa talon puurunkoisen seinän alaosan puurakenteet (alaohjauspuu eli alajuoksu ja runkotolppien alaosat) ovat maanpinnan tasossa tai jopa sen alapuolella. Maan pinnan alapuolelle meneviä puurakenteita voi olla jopa 40 cm:n syvyydessä maan pinnan alapuolella, vaikka ulospäin näyttää, että betonia on näkyvissä 30-40 cm.

Piilosokkelin tunnistaminen

  • Talon ulko-oven alareuna on lähellä maanpintaa tai alempana kuin betonisen perustuksen yläreuna
  • Talon lattia on maan tasalla tai sen alapuolella
  • Talossa ei ole ulkoportaita, vaan sisään voi kävellä ikään kuin suoraan maan tasalta
  • Piilosokkeli voi selvitä talon rakennesuunnitelmista, olettaen, että talo on tehty niiden mukaan
  • Talon sisältä mitattu ikkunoiden alareunan ja lattian välinen etäisyys on pienempi kuin talon ulkopuolelta mitattu ikkunan alareunan ja betonisokkelin yläreunan välinen etäisyys
  • Talo on rakennettu aikavälillä n. 1960–1995

Miksi piilosokkeleita rakennettiin?

Piilosokkeleita rakennettiin taloihin useammasta eri syystä. Ensinnäkin piilosokkelia pidettiin lämpöteknisesti hyvänä rakenteena. Piilosokkelirakenteessa lattian ja seinän liitos saatiin hyvin lämpöeristettyä ja tiivistettyä tuon ajan vaatimustasoon nähden.

Toiseksi piilosokkeli soveltui hyvin maanvaraisen lattian kanssa yhdessä käytettäväksi.

Kolmanneksi piilosokkelin ansiosta kulku taloon saatiin helpoksi, kun ei tarvinnut rakentaa ulkoportaita taloon. Talon lattiapinta ja maanpinta ulkona olivat lähes samassa tasossa.

Neljänneksi piilosokkelin ja tasakaton yhdistelmällä taloista saatiin tehtyä erityisen matalia, jolloin rakennuskustannukset jäivät pienemmiksi.

Vanhan valesokkelin purkaminen meneillään.

Piilosokkelin riskit – onko piilosokkeli aina huono?

Piilosokkelin rakentamiset lopetettiin, kun niissä alettiin havaita ongelmia. Piilosokkelin suurin ongelma on kosteus. Maanpinnan tasalla tai jopa sen alapuolella olevat talon puiset rakenteet altistuvat helposti maasta nousevalle kosteudelle. Lisäksi kosteutta voi kertyä talon rakenteisiin muistakin suunnista, kuten talon sisäpuolelta, jos toimivaa ulospääsyä kosteudelle ei ole olemassa.

Kosteus puolestaan tarjoaa oivallisen elinympäristön homeelle ja erilaisille mikrobeille, jotka taas aiheuttavat mittavia esteettisiä, rakenteellisia ja terveydellisiä ongelmia talon omistajille ja asukkaille. Tällaisia ovat mm. kosteusvahingot ja kosteusvauriot, home- ja sisäilmaongelmat ja piilosokkelin puuosien lahoaminen.

Piilosokkeli on luokiteltu riskirakenteeksi, joka olisi suositeltavaa korjata ennen kuin talolle ja sen asukkaille aiheutuu suurempia haittoja. Piilosokkelitalojen tarkastuksissa on havaittu, että suuressa osassa niistä on eriasteisia ongelmia. Toki on sellaisiakin piilosokkelitaloja, joissa olosuhteet on kunnossa, eikä ongelmia ole ilmennyt. Kannattaa kuitenkin muistaa, että riski ongelmille on suuri.

Home ja piilosokkeli – milloin piilosokkeli pitää korjata?

Yksi selkeä merkki piilosokkelin ongelmista on home- ja sisäilmaongelmat. Asukkaat (tai joskus asukkaiden lähipiiri) havaitsevat talossa maakellarimaisen hajun tai tunkkaisen hajun asukkaiden vaatteissa tai kodin tekstiileissä. Asukkaat myös saattavat sairastella jatkuvasti.

Muita merkkejä piilosokkelin ongelmista voivat olla talon ulkopuolella sokkelissa tai seinärakenteen alaosassa näkyvät jäljet kosteudesta, rännien syöksytorvien läheisyydessä näkyvät kosteusjäljet tai sokkelissa tai seinärakenteessa kasvava sienikasvusto tai sammal.

Mutta voi myös olla, että mitään selkeitä oireita tai merkkejä ei ole näkyvissä tai ei havaita, vaikka vaurioita piilosokkelin rakenteissa olisikin.

Piilosokkelin kunto kannattaakin tarkistuttaa asiantuntijalla huolimatta siitä, onko merkkejä ongelmista näkyvissä vai ei. Näin saat varmuuden piilosokkelin kunnosta ja tarvittavat korjaukset tehdään ajoissa. Pelkän piilosokkelin korjaus tulee halvemmaksi kuin korjata piilosokkelin lisäksi sen aiheuttaman muut massiiviset vahingot. Tai pahimmillaan joutua purkamaan koko talo käyttökelvottomana.

Valesokkeli kengitys Priman tapaan.

Piilosokkelin korjaus

Piilosokkelin korjaustapoja on olemassa erilaisia. Piilosokkeleita korjataan korottamalla sokkelirakennetta harkoilla, valamalla tai kengittämällä puurunko.

Priman patentoima piilosokkelin korjausmenetelmä – Laho-Stop – on nopeampi, asukkaalle kaikista vaivattomin ja markkinoiden paras vaihtoehto piilosokkelin korjaukseen. Siinä piilosokkelin korjaus suoritetaan kokonaan talon ulkopuolelta kengittämällä. Talon sisätiloihin ja lämpöverkkoon (lämpöpatterit) ei yleensä kosketa ja alipainetelttoja ei rakenneta.

Kaiken tämän vuoksi Laho-Stop piilosokkelin korjausmenetelmä on talon asukkaalle vaivaton. Talossa voi asua koko piilosokkelin remontin ajan ja remontin kokonaiskustannukset jäävät todennäköisesti pienemmiksi kuin perinteisessä piilosokkeliremontissa, jossa piilosokkeli korjataan talon sisäpuolelta käsin.

Lue lisää Priman piilosokkelin korjaustavasta.

Piilosokkelin korjauksen hinta

Tarkkaa hintaa piilosokkelin korjaukselle on vaikea sanoa, sillä piilosokkelin korjauksen hinta voi vaihdella isostikin riippuen eri tekijöistä. Näitä ovat mm. rakennuksen koko ja kunto, korjaustarpeen laajuus sekä muut mahdolliset samassa yhteydessä tehtävät remontit.

Piilosokkelin korjauksen keskimääräinen hinta Prima-rakentajilla asettuu hintahaarukkaan 750–2 000 €/jm. Lue lisää piilosokkelin korjauksen hinnasta.

Keskimääräisen omakotitalon piilosokkeliremontti saadaan tehtyä yleensä kahdessa-kolmessa viikossa.

Nämä ovat siis keskimääräisiä hinta- ja aika-arvioita, jotka olemme muodostaneet tehtyjen piilosokkelin korjausten pohjalta.

Jos haluat saada tietää, kuinka paljon piilosokkelin korjaus maksaa sinun talossasi ja kuinka kauan remontin tekemiseen menee aikaa, helpoiten se onnistuu ottamalla meihin yhteyttä ja pyytämällä meidät kuntoarviokäynnille. Arviokäynnillä saat tarkan hinta-arvion sekä alustavan aikataulun korjauksen toteuttamisesta. Arviokäynti ei sido sinua vielä mihinkään ja on sinulle maksuton.

Tilaa helppo valesokkelin korjaus Primalta.

Lue muita blogiartikkeleita

Yläpohjan tuuletus

Yläpohjan tuuletus – mitä se tarkoittaa ja mitä siitä tulee tietää? Yläpohjan tuuletus on…

Energiaremontti omakotitalo – näillä remonteilla säästät energiaa ja lisäät kiinteistösi arvoa

Energiaremontti omakotitalo – mitä se tarkoittaa ja mitä hyötyä energiaremontin tekemisestä on? Tässä artikkelissa…

Ulkoseinän pesu ennen maalausta

Ulkoseinän pesu ennen maalausta on tärkeää, jotta ulkomaalaukseen nähty vaiva ei mene hukkaan, vaan…
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.