Valesokkeli – mistä tunnistaa valesokkelin?

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Oletko hankkimassa talon tai asutko talossa, jossa on valesokkeli? Mietityttääkö, millaisia riskejä valesokkeliin voi liittyä? Et ole yksin, sillä valesokkelitaloja rakennettiin paljon 1960-1990-luvuilla.

Tässä artikkelissa avaamme laajasti valesokkeli-asiaa ja kerromme muun muassa, mikä valesokkeli on, miten sen tunnistaa ja kuinka me Primassa korjaamme valesokkelikohteita.

Jos asut tai epäilet asuvasi valesokkelitalossa, jossa valesokkeli on edelleen alkuperäisessä kunnossa, kannattaa sen kunto tarkistuttaa asiantuntijalla nopeasti, sillä riski isommille ongelmille on olemassa ja silloin nopeus on valttia. Ennakoiva remontointi on paljon edullisempaa kuin korjaava remontointi.

Jos olet luullut, että valesokkeliremontti on työläs, vaatii poismuuton ja talon sisäosien ison purkamisen, niin et ole vielä tutustunut meidän patentoimaan Laho-Stop valesokkelin korjausmenetelmään. Laho-Stop on markkinoiden helpoin, kivuttomin ja edullinen tapa tehdä valesokkeliremontti. Remontti toteutetaan kokonaisuudessaan talon ulkopuolelta, jolloin se ei häiritse asumista, eikä sinun tarvitse muuttaa remontin ajaksi muualle.

Tutustu Laho-Stopin muihin hyötyihin tästä.

Lue alta lisää ja pyydä meidät tekemään kotiisi maksuton arviokäynti tai kysy meiltä lisää valesokkeleista ja niiden remontoinnista, autamme mielellämme! Täältä löydät eri tavat olla yhteydessä meihin, voit ottaa yhteyttä myös lähimpään edustajaasi.

Mikä on sokkeli?

Sokkeli on osa rakennuksen perustusta ja se on nykyisten rakennusmääräysten mukaan tehtävä riittävän korkeaksi, jotta maasta nouseva tai maahan imeytyvä kosteus ei pääse vaurioittamaan sen puurakenteita. Sen tulee myös ulottua riittävän syvälle maaperään, jotta routa ei pääse talon rakenteiden alle. Sokkelin ulkopuolella on myös huolehdittava pintavesien poisjohtamisesta, jotta pintavedet eivät pääse valumaan rakenteisiin.

Mikä on valesokkeli?

Valesokkeli on maanvarainen perustus rakennukselle. Sitä käytettiin rakentamisessa 1960-luvulta 1990-luvun puoleen väliin asti. Erityisen paljon valesokkeleita rakennettiin 1970- ja 1980-luvuilla. Valesokkelirakennetta käytettiin hyvin paljon matalissa omakotitaloissa ja rivitaloissa. Sitä löytyy myös päiväkodeista, terveyskeskuksista ja muista vastaavista rakennuksista, jotka on rakennettu edellä mainittuna ajankohtana.

Tätä rakennustyyliä edustava pientalo on tyypillisesti lauta- tai tiiliverhoiltu, siinä on tasakatto tai loiva harjakatto.

Valesokkelilla haluttiin luoda mielikuva, että talon runko seisoo korkean betonisen perustuksen päällä, vaikka todellisuudessa näin ei ollut. Siitä tulee etuliite ”vale”. (Katso kuva valesokkelin rakenteesta alla.)

Mistä tunnistaa valesokkelin?

Valesokkelissa talon puurunkoisen seinän alaosan puurakenteet (alaohjauspuu eli alajuoksu ja runkotolppien alaosat) ovat maanpinnan tasossa tai jopa sen alapuolella. Maan pinnan alapuolelle meneviä puurakenteita voi olla jopa 40 cm syvyydessä, vaikka ulospäin näyttää, että betonia on näkyvissä 30-40 cm.

Valesokkelin tunnistaminen

  • Talon rakennesuunnitelmista (olettaen, että talo on tehty niiden mukaan)
  • Ulko-oven kynnys on lähellä maanpintaa tai alempana kuin betonisen perustuksen yläreuna
  • Talon lattia on maan tasalla tai sen alapuolella
  • Talossa ei ole ulkoportaita, vaan sisään voi kävellä ikään kuin suoraan maan tasalta
  • Talo on rakennettu aikavälillä n. 1960–1995

Miksi taloihin rakennettiin valesokkeleita?

Taloihin rakennettiin valesokkeleita, koska:

  • Rakenne soveltui hyvin maanvaraisen lattian kanssa yhdessä käytettäväksi.
  • Se mahdollisti helpon kulkureitin taloon ilman portaita eli sisällä lattiapinta ja ulkona maanpinta ovat lähes samassa tasossa, jolloin taloon pääsee kulkemaan helposti sisälle.
  • Sen ajateltiin olevan lämpöteknisesti hyvä rakenne, koska seinän ja lattian liitos saatiin hyvin lämpöeristettyä ja tiivistettyä verrattuna rakennusajankohdan vaatimustasoon.
  • Etenkin tasakattoiset ”lättähattutalot” saatiin tehtyä erityisen mataliksi, jolloin niiden rakennuskustannukset olivat alemmat.
Vanhan valesokkelin purkaminen meneillään.

Valesokkelin ongelmat

Valesokkelin suurin ongelma on kosteus. Toimiva sokkelirakenne on rakennettu niin, että eri suunnista tuleva kosteus ei pääse rakenteisiin. Valesokkelissa kosteus kuitenkin yleensä ennemmin tai myöhemmin saavuttaa rakenteet ja aiheuttaa mittavia esteettisiä, rakenteellisia ja jopa terveydelle haitallisia ongelmia. Ja jos asut valesokkelitalossa, joiden rakenteet vielä ovat säästyneet kosteusvaurioilta, niin riski sille, että kosteusvaurio valesokkelirakenteisiin iskee, on kuitenkin erittäin suuri.

Miksi valesokkeli luokitellaan riskirakenteeksi?

Valesokkelin rakenne aiheuttaa useita ongelmia ja siksi valesokkeli luokitellaankin riskirakenteeksi. Valesokkelin rakenteesta voi aiheutua mm. seuraavia ongelmia:

  • Talon puurunkoisen seinän alaosan puurakenteisiin (alajuoksuun ja runkotolppien alaosiin) voi nousta kosteutta anturasta tai betonisesta laatasta kapillaarisesti.
  • Kosteusvaurioita voi aiheuttaa sisäpuolelta puurakenteisiin siirtyvä lämpö ja kosteus, joilla ei ole toimivaa ulospääsyä valesokkelin puurakenteesta. Näin kosteus voi tiivistyä sokkelirakenteeseen.
  • Seinärungon kastuminen on mahdollista, mikä johtuu esimerkiksi maakosteuden pääsemisestä tuulettumattomaan tai heikosti tuulettuvaan seinärakenteen alaosaan.
  • Oman ongelmansa saattavat aiheuttaa pientaloissa tehtävät pihakunnostukset, joiden yhteydessä sokkelia vasten oleva maanpinta saattaa nousta liian korkeaksi. Näin sokkelin takana oleva puurakenne jää (entistä syvemmälle) maan pinnan alapuolelle ja maan kosteus saattaa päästä puurakenteisiin.
  • Jos sadevesiä, sulamisvesiä ja pintavesiä ei ole ohjattu kulkeutumaan oikein poispäin talosta maakaatojen ja salaojien avulla, kertyvät ne sokkelin viereen ja lisäävät sen kosteuskuormaa.
  • Vanhassa sokkelissa voi olla halkeamia ja valumuotissa käytettyjen, jo lahonneiden puutappien reikiä, joista kosteus pääsee vapaasti rakenteeseen.
  • Valesokkelin alaosa ei tuuletu ja tiiliverhoustaloissa tuuletusrako voi olla laastia täynnä, jolloin erityisesti ulkoseinän alaosan homehtumisriski on suuri.

Valesokkeli on riskirakenne, koska se altistaa talon pohjan kosteusvaurioille ja saattaa pahimmillaan aiheuttaa vakavan homeongelman taloon.

Valesokkeli purettu.

Mistä tietää, että valesokkelissa on kosteusvaurio?

Ongelmat valesokkelirakenteessa ilmenevät yleensä erilaisina oireina. Korjausta kaipaava valesokkelirakenne vaikuttaa rakennuksen sisäilmaan usein seinän ja lattian rajakohdan vuotamisen kautta. Tätä voi pahentaa puutteellinen tai muuten huonosti toimiva ilmanvaihto, jolloin mahdolliset mikrobien aineenvaihdunnan tuotteet, maaperän mikrobit, itiöt ja hajut pääsevät kulkeutumaan korvausilman mukana sisätiloihin.

Hajun lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin mahdollisiin oireisiin. Näitä ovat mm. asukkaiden jatkuva sairastelu, tunkkaiset tekstiilit, talon ulkopuolella sokkelissa tai seinärakenteen alaosassa näkyvät jäljet kosteudesta, rännien syöksytorvien läheisyydessä näkyvät kosteusjäljet tai sokkelissa tai seinärakenteessa kasvava sienikasvusto tai sammal.

Miten toimia, jos epäilee ongelmia valesokkelissa?

Jos epäilet, että talossasi saattaa olla kosteusvaurioita, valesokkelin kunto on syytä selvittää, jotta siinä mahdollisesti piilevät ongelmat eivät aiheuta mahdollisesti mittaviakin rakenteellisia ja terveydellisiä ongelmia, kuten kosteusvahinkoja, home- tai sisäilmaongelmia, valesokkelin puuosien lahoamista tai kosteusvaurioita.

Valesokkelin kunnon selvittäminen vaatii ammattitaitoa ja mahdollisesti myös rakenteiden avaamista. Tavallinen omakotitaloasukas ei välttämättä itse huomaa vaurioiden aiheuttamia ongelmia. Siksi kannattaa pyytää asiantuntija paikalle kartoittamaan kunnostustarve.

On myös sanottava, että vaikka valesokkelirakenne on riskirakenne, siitä huolimatta osa rakennuksista on toiminut moitteetta, eikä niissä ole ilmennyt vaurioita. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta, että ajan myötä valesokkelirakenne tulee aiheuttamaan ongelmia.

Teräsjalkojen kiinnitys valesokkeliremontissa.

Valesokkelin korjaus – Laho-Stop on Suomen helpoin valesokkelin korjaus

Valesokkelin korjaus mielletään yleensä hankalaksi ja työlääksi remontiksi. Joudut joko muuttamaan remontin ajaksi johonkin muualle tai asumaan remontin keskellä siinä sekasotkussa. Sanomattakin on selvää, että jo pelkkä ajatus näistä vaihtoehdoista aiheuttaa stressiä ja tuskan hikeä.

Siksi Prima-rakentajien ratkaisu valesokkelin korjaukseen on markkinoiden vaivattomin, kivuttomin ja vielä edullinenkin!

Me Primalla olemme patentoineet mullistavan tekniikan valesokkelin korjaamiseen ulkokautta. Korjaus toteutetaan kokonaisuudessaan talon ulkopuolelta, jolloin se ei häiritse asumista. Sinun ei tarvitse muuttaa valesokkeliremontin ajaksi muualle. Meidän patentoimamme Laho-Stop -menetelmä on myös edullinen tapa toteuttaa valesokkeliremontti.

Katso alta video, miten Laho-Stop valesokkeliremontti etenee tai lue täältä lisää Laho-Stopin toteutuksesta.

Laho-Stop valesokkeliremontin parhaat hyödyt

1. Vaivaton ja helppo – Remontti toteutetaan kokonaisuudessaan talon ulkopuolelta, voit asua koko remontin ajan kotona, eikä remontti häiritse asumistasi.

2. Kustannustehokas – Sisätiloihin ei yleensä kosketa. Tämä säästää paljon remonttikustannuksia muiden hyötyjen lisäksi.

3. Nopeus – Ulkokautta toteutettava remontti myös yleensä nopeuttaa remontin kestoa huomattavasti, koska niin moni välivaihe jää tekemättä verrattuna sisäkautta toteutettaviin valesokkeliremontteihin.

4. Edelläkävijyys – Olemme ainoa valtakunnallinen toimija, joka tekee valesokkelin korjauksen ulkoapäin.

5. Terveellisempi remontointitapa – Kun valesokkeliremontti tehdään sisäkautta, niin itiöt leviävät sisäilmaan. Priman valesokkeliremontissa ulkokautta avattaessa itiöiden pääsy huoneilmaan on hyvin pieni.

6. Täyden palvelun ratkaisu – Suunnittelu, lupakuvat ja vastaava mestari -palvelut tulevat meiltä. Sinun ei tarvitse hommata erillistä suunnittelijaa, vaan saat kaiken meiltä.

7. Isompi hyöty yhdellä kertaa – Valesokkeliremontin yhteydessä on helppo tarkistaa eristeiden ja höyrysulun kunto, laittaa niin sokkelin kuin seinänkin rakenne kuntoon ja vastaamaan nykypäivän määräyksiä, tai halutessasi laittaa koko julkisivu kerralla kuntoon ja saada talosta energiatehokas, mikä näkyy nopeasti lompakossasi pienentyneinä sähkölaskuina. Tämä on vaivatonta ja kustannustehokasta sinulle ja saat tämän kaiken Primalta.

Mitä valesokkelin korjaus maksaa?

Jos asut talossa, jossa on valesokkeli tai harkitset ostavasi valesokkelitalon, ymmärrettävästi mietit valesokkeliremontin hintaa, sillä remontti on hyvin todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin edessä.

Valesokkelin korjauksen hinta voi vaihdella isostikin riippuen siitä, missä mittakaavassa remonttia tarvitsee tehdä.

Valesokkelien korjauksen keskimääräinen hinta Prima-rakentajilla asettuu hintahaarukkaan 750–2 000 €/jm.

Keskimääräisen omakotitalon valesokkeliremontti saadaan tehtyä yleensä kahdessa-kolmessa viikossa.

Nämä ovat siis keskimääräisiä hinta- ja aika-arvioita, jotka olemme muodostaneet tekemistämme valesokkeliremonteista.

Lue lisää valesokkelin korjauksen hinnasta.

Tilaa helppo valesokkelin korjaus Primalta.

Varmista talosi valesokkelin kunto – Varaa maksuton arviokäynti!

Jos talossasi on valesokkeli, etkä varmuudella tiedä sen kuntoa, niin ota yhteyttä meihin!

Meidän asiantuntija tulee paikan päälle tekemään kattavan ja MAKSUTTOMAN kartoituksen, jossa selvitämme valesokkelin kunnon. Näin saat varmuuden sille, missä kunnossa valesokkeli on. Muista, että maksuton kartoituksemme ei sido sinua vielä mihinkään, mutta saat asiantuntijan avuksesi saman tien. Jos kartoituksen tehtyämme tulemme siihen lopputulokseen, että valesokkeli olisi hyvä korjata, annamme hinta-arvion valesokkelin korjauksesta sekä alustavan aikataulun remontin kulusta. Sen jälkeen saat tehdä päätöksen, otatko tarjouksemme vastaan.

Haluatko vain kysellä lisää valesokkelista tai sen remontoinnista? Autamme mielellämme! Täältä löydät eri tavat olla yhteydessä meihin, voit ottaa yhteyttä myös lähimpään edustajaasi.

Lue muita blogiartikkeleita

Kuitusementti – nykyaikainen ja lähes huoltovapaa ulkoverhouspaneeli

Moderni kuitusementti tarjoaa näyttävän ja lähes huoltovapaan ratkaisun talollesi. Tässä blogissa pureudumme tämän ulkoverhouspaneelin…

Tasakatto – mitä ongelmia tasakatto voi aiheuttaa

Onko sinulla talossasi vanha tasakatto jonka kunto mietityttää? Tasakatot voivat näyttää tyylikkäiltä ja moderneilta….

Paras ulkomaali – Näin valitset sopivan

Paras ulkomaali hakusessa? Ulkomaaleja löytyy erilaisia ja erilaisiin tarpeisiin, ja sopivan maalin valinta voi…
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.