Talon valesokkelin kengitys – Paras tapa valesokkelin korjaukseen

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Mitä talon kengitys eli valesokkelin kengitys tarkoittaa? Miksi se on hyvä ratkaisu valesokkelin korjaamiseen? Miten valesokkelin kengitys tehdään? Mitä talon valesokkelin kengitys maksaa?

Jos etsit vastauksia mm. näihin kysymyksiin, niin kannattaa lukea tämä artikkeli.

Miksi valesokkeli vaatii korjausta ja kannattaako valesokkeli korjata?

Suomessa rakennettiin taloihin (pääasiassa omakotitaloihin ja rivitaloihin) valesokkeleita 1960-luvulta 1990-luvun puoliväliin saakka. Valesokkeli on maanvarainen perustus, jossa talon puurunko on rakennettu suoraan betonisen perustuksen päälle.

Ongelma valesokkelirakenteessa onkin se, että betonin kautta maakosteus pääsee siirtymään puiseen alajuoksuun. Tämä ongelma realisoituu nopeammin, jos olosuhteet, kuten talon salaojitus ja maakaadot, eivät ole kunnossa. Maakosteuden lisäksi kosteutta voi päätyä valesokkelitalon puurunkoon myös muualta. Lue lisää valesokkelista ja sen ongelmista.

Valesokkelitaloissa eri asteiset kosteusvauriot ovat valitettavan yleisiä. Ja vaikka talo olisikin vielä säästynyt kosteusvaurioilta, niin riski sille on suuri. Kosteus taas on otollinen alusta homeelle ja muille mikrobeille, jotka sitten aiheuttavat taloon sisäilmaongelman. Tämä on suurin syy, miksi valesokkeli vaatii korjausta ja se kannattaa korjata mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Homeelle ja sisäilmaongelmille altistuminen voi aiheuttaa vakavan sairastumisen, pahimmillaan loppuiäksi.

Valesokkelin korjaus kannattaa tehdä myös siksi, että sillä pidennät kotisi käyttöikää sekä parannat sen jälleenmyyntiarvoa. Korjaamalla valesokkelin ajoissa, vältyt monilta mittavilta remonteilta ja jos haluat myydä talon, niin korjattu valesokkelitalo menee paremmin kaupaksi ja paremmalla myyntihinnalla.

Valesokkelin korjaus hinta.

Valesokkelin erilaiset korjaustavat

Valesokkelin korjaukseen on olemassa erilaisia korjaustapoja. Näitä ovat harkoilla korottaminen, valaminen ja kengitys.

Valamisessa ja harkoilla korjaamisessa sokkeli korotetaan ylemmäs. Eli talon puisen runkorakenteen alaosa vaihdetaan betoniharkkoihin tai valettuun sokkeliin. Nämä valesokkelin korjaustavat ovat hitaita toteuttaa ja vaativat usean eri työvaiheen toteutuksen, jolloin niiden kustannukset nousevat myös korkeiksi.

Valesokkelin kengitys on paras tapa korjata valesokkeli ja siitä kerromme lisää tässä artikkelissa.

Mitä valesokkelin kengitys tarkoittaa?

Toinen puhuu talon kengityksestä, toinen valesokkelin kengityksestä, mutta kerrottakoon heti alkuun, että kyse on samasta asiasta.

Valesokkelin kengitys tarkoittaa sellaista valesokkelin korjaustapaa, jossa talon rungon vaurioitunut alaosa poistetaan ja tilalle laitetaan toimijasta riippuen erityyppinen teräskenkä, joka kantaa rakenteen painon.

Teräsjalkojen kiinnitys valesokkeliremontissa.

Miten valesokkelin kengitys tehdään?

Käytännössä valesokkelin kengitys toteutetaan niin, että talon seinät avataan sisältä käsin vähintään ikkunoiden alapintaan saakka, usein kokonaan, jolloin näkyville jää vain seinän runkotolpat. Sen jälkeen yksi runkotolppa kerrallaan sahataan tolpasta alaosan pilaantunut osa pois ja poistetaan myös alajuoksu. Poistetun runkotolppapätkän tilalle kiinnitetään teräsjalka, joka kiristetään paikoilleen jakoavaimen avulla. Sen jälkeen seinärakenne ja laatan pinta imuroidaan ja desinfioidaan, jotta varmistetaan, että rakenteisiin ei jää mitään epäpuhtauksia tai lahoa ainesta. Lopuksi teräsjalkojen kohdat ja niiden välit eristetään ja tiivistetään hyvin niin, ettei kosteus tai kylmyys pääse sokkelirakenteeseen.

Tiesitkö, että Prima on patentoinut valesokkelin kengitysmenetelmän, joka on vielä yllä kuvattua kengitysmenetelmää vaivattomampi sekä asukas- ja kustannusystävällinen.

Miksi valesokkelin kengitys on hyvä ratkaisu?

Valesokkelin kengitys on eri valesokkelin korjaustavoista helpoin ja edullisin toteuttaa. Kengityksen hyötyjä ovat vähemmät työvaiheet ja sitä myöten lyhyempi työaika. Tämä vaikuttaa tietenkin suoraan myös kustannuksiin, jotka jäävät itse kengitystyön osalta ainakin pienemmiksi.

Tilaa helppo valesokkelin korjaus Primalta.

Voiko valesokkelin kengityksen tehdä itse?

Emme suosittele tekemään valesokkelin kengitystä itse, ellei sinulla ole kattavaa ja monipuolista osaamista ja kokemusta asiasta. Valesokkelin kengitys vaatii erityisosaamista. Asiantuntija on hyvä pyytää paikalle jo siinä vaiheessa, kun aletaan selvittää vaurioiden laajuutta.

Asiantuntija osaa kartoittaa vaurioiden laajuudet sekä suunnitella ja toteuttaa valesokkelin korjaukset niin, että kaikki tarvittava saadaan korjattua, eikä ole sitä vaaraa, että ongelmat uusiutuisivat tulevaisuudessa.

Ei nimittäin riitä, että korjataan vain vauriot, jos samalla ei osata havaita ja korjata myös niitä tekijöitä, jotka mahdollisesti ovat aiheuttaneet kosteusvauriot valesokkeliin ja talon runkoon. Monesti on tärkeää kunnostaa myös esimerkiksi talon salaojitus ja sadevesijärjestelmä.

Milloin valesokkelin kengitys on tarpeellista tehdä?

Jos asut valesokkelitalossa, jonka valesokkelia ei ole korjattu, suosittelemme korjaamaan valesokkelin mahdollisimman pian. Vaikka et olisikaan vielä havainnut mitään ongelmia valesokkelista aiheutuneen, niin todellisuudessa harva valesokkeli on ongelmaton.

Valitettavan monet valesokkelitalossa asuvat odottelevat siihen saakka, kunnes selkeitä merkkejä alkaa ilmetä. Siinä vaiheessa tuhot voivat kuitenkin olla jo massiivisia, jolloin remonttikustannukset nousevat korkeiksi ja remontista tulee mittava. Tai pahimmillaan talo on siinä kunnossa, että purkaminen on ainoa ratkaisu. Vanhan talon purkaminen ja uuden rakentaminen tulee paljon kalliimmaksi kuin pelkkä valesokkelin korjaus. Voi myös olla, että siinä vaiheessa osalta asukkaista tai kaikilta asukkailta on terveys mennyt.

Eli valesokkelin kengitys kannattaa tehdä nyt.

Lopputarkastus valesokkeliremontissa tehdään aina yhdessä asukkaiden kanssa.

Valesokkelin kengityksen hinta

Kuten aiemmin tekstissä totesimme, valesokkelin kengitys korjaustapana tulee yleensä halvemmaksi kuin harkoilla korottaminen tai valaminen. Toki hintaan vaikuttaa moni asia, kuten rakennuksen koko, rakennuksen kunto, korjaustarpeen laajuus, mahdolliset salaojatyöt, sadevesien ohjaukset ja muut pintavesikaatoihin liittyvät maansiirtotyöt sekä mahdolliset muut samassa yhteydessä tehtävät remontit.

Tämän lisäksi valesokkelin kengityksen hintaan vaikuttaa kunkin toimijan käyttämä kengitystapa. Perinteinen kengitystapa (valesokkeli korjataan talon sisäkautta), jota monet toimijat käyttävät, voi nopeasti tulla kalliiksi, etenkin, jos talon kalleimmat neliöt (keittiö, pesuhuone, sauna) ovat ulkoseiniä vasten.

Priman Laho-Stop valesokkelin kengitys maksaa 750–2000 €/jm.

Tämä on keskimääräinen hinta-arvio, jonka olemme muodostaneet tehtyjen valesokkelin korjausten perusteella. Jos haluat saada tarkan hinta-arvion talosi valesokkeliremontista, helpoiten se onnistuu ottamalla meihin yhteyttä ja pyytämällä meidät maksuttomalle kuntoarviokäynnille.

Valesokkelin kengitys Priman tapaan – markkinoiden vaivattomin ja helpoin valesokkelin korjaus

Kuten olemme tässä tekstissä kertoneet, yleensä valesokkelin kengitys tehdään talon sisäkautta, joka vaatii sisätilojen purkamista. Joskus jopa siinä määrin, ettei jää kuin talon runko pystyyn. Se harmittaa varsinkin siinä tilanteessa, jos vastikään talossa on saatu päätökseen esimerkiksi kallis keittiöremontti ja nyt uusi, upea, ulkoseinää vasten oleva keittiö täytyy purkaa valesokkeliremontin tieltä. Ennen purkamista työskentelytilat täytyy suojata ja alipaineistaa hyvin, jotta mahdollisia epäpuhtauksia ei leviä sisätiloihin enempää. Kaikki ulkoseiniä vasten olevat lämmityspatterit on poistettava jne.

On sanomattakin selvää, että kaikki nämä toimenpiteet nostavat valesokkelin korjauksen kustannuksia ja pidentävät remontin kestoa. Voi myös olla, että kaiken lisäksi talon asukkaiden on muutettava talosta remontin ajaksi pois. Tai ainakin asuminen tällaisen remontin jaloissa on erittäin haasteellista ja kuluttavaa.

Valesokkelin kengitys Priman patentoimalla korjaustavalla on markkinoiden helpoin ja paras. Laho-Stop -korjausmenetelmässämme valesokkelirakenne korjataan kokonaan talon ulkoseinien ulkopuolelta kengittämällä. Sisätiloihin ei tarvitse koskea, asuminen ei vaikeudu, mitään ei tarvitse sisältä purkaa, alipainetelttoja ei tarvitse rakentaa, eikä lämpöverkkoon (lämpöpatterit) kosketa. Lue lisää Priman Laho-Stop valesokkelin korjaustavasta.

Lue muita blogiartikkeleita

Tasakatto – mitä ongelmia tasakatto voi aiheuttaa

Onko sinulla talossasi vanha tasakatto jonka kunto mietityttää? Tasakatot voivat näyttää tyylikkäiltä ja moderneilta….

Paras ulkomaali – Näin valitset sopivan

Paras ulkomaali hakusessa? Ulkomaaleja löytyy erilaisia ja erilaisiin tarpeisiin, ja sopivan maalin valinta voi…

Yläpohjan tuuletus

Yläpohjan tuuletus – mitä se tarkoittaa ja mitä siitä tulee tietää? Yläpohjan tuuletus on…
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.