Valesokkeli haju – Miten toimia, kun havaitsee epäilyttäviä hajuja valesokkelitalossa?

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Valesokkeli + haju. Jos etsit vastausta tähän sanapariin, niin olet oikeassa paikassa. Tässä artikkelissa kerromme, mitä “valesokkeli haju” käytännössä tarkoittaa, mistä se johtuu sekä neuvomme, miten kannattaa toimia, jos havaitset epäilyttäviä hajuja valesokkelitalossa.

Mikä valesokkeli on ja milloin valesokkelitaloja rakennettiin?

Asutko talossa, joka on rakennettu 1960-1990-luvuilla? Tuona ajanjaksona (erityisesti 1970-1980-luvuilla) rakennettiin paljon taloja, omakotitaloja ja rivitaloja, joissa on valesokkeli. Silloin valesokkelia pidettiin hyvänä rakenteena, koska sen ajateltiin toimivan lämpöteknisesti hyvin, taloon saatiin helppo kulkureitti ilman portaita ja rakennuskustannukset jäivät pienemmiksi matalampien talojen vuoksi.

Valesokkelissa talon puurunkoisen seinän alaosan puurakenteet ovat maanpinnan tasossa tai jopa sen alapuolella. Maan pinnan alapuolelle meneviä puurakenteita voi olla jopa 40 cm syvyydessä maan pinnan alapuolella, vaikka ulospäin näyttää, että betonia on näkyvissä 30-40 cm. Lue lisää valesokkelista ja siitä, mistä valesokkelin tunnistaa.

Valesokkelitalojen rakentaminen kuitenkin lopetettiin 1990-luvun puolivälissä, koska ymmärrettiin, että valesokkelirakenne ei toimi. Valesokkelin aiheuttamat ongelmat havaittiin ja tänä päivänä valesokkeli luokitellaankin riskirakenteeksi. Valesokkelin takia talon rakenteisiin pääsee helposti kosteutta, joka ajan kuluessa aiheuttaa homeongelman ja sisäilmaongelmia taloon.

“Raksystems Insinööritoimisto Oy:n viime vuosina tekemistä 16 000 asuntokaupan kuntotarkastuksesta noin 2 300 tehtiin 1970-luvulla rakennettuun taloon. 1970-luvun kohteista noin 40 %:ssa on ollut valesokkelirakenne ja niistä noin 20 %:ssa on todettu rakenteen merkittävä korjaus- tai uusimistarve. Lisäksi noin kolmannekseen kohteista on suositeltu laajempia tutkimuksia kunnon selvittämiseksi.” (TM Rakennusmaailma)

Vanhan valesokkelin purkaminen meneillään.

Valesokkelin suurin ongelma on kosteus

Kosteus aiheuttaa ongelmia valesokkelirakenteiseen taloon. Toimiva sokkelirakenne on rakennettu niin, että eri suunnista tuleva kosteus ei pääse rakenteisiin. Valesokkelissa kosteus kuitenkin yleensä ennemmin tai myöhemmin saavuttaa rakenteet ja aiheuttaa mittavia ongelmia. Ja jos asut valesokkelitalossa, joiden rakenteet vielä ovat säästyneet kosteusvaurioilta, niin riski sille on kuitenkin erittäin suuri.

Valesokkelirakenteisessa talossa kosteus voi nousta anturasta tai betonisesta laatasta kapillaarisesti. Kosteusvaurioita voi aiheuttaa myös talon sisäpuolelta puurakenteisiin siirtyvä lämpö ja kosteus, joilla ei ole toimivaa ulospääsyä valesokkelin puurakenteesta ja näin kosteus tiivistyy valesokkelirakenteeseen. Seinärungon kastuminenkin on mahdollista, mikä johtuu esimerkiksi siitä, että maakosteus pääsee tuulettumattomaan tai heikosti tuulettuvaan seinärakenteen alaosaan. Jos sadevesiä, sulamisvesiä ja pintavesiä ei ole ohjattu kulkeutumaan oikein poispäin talosta maakaatojen ja salaojien avulla, kertyvät ne sokkelin viereen ja lisäävät sen kosteuskuormaa.

“Valesokkeli haju” – mitä se tarkoittaa?

Valesokkelirakenteen vaurioitumisen yhtenä merkkinä voi olla haju. Jos havaitset valesokkelirakenteisessa talossasi maakellarimaisen hajun, niin valesokkelin kunto kannattaa tutkituttaa ammattilaisella.

Haasteena on kuitenkin, että vaikka valesokkelissa olisi kosteusvaurio, niin aina hajua tai muita ennakoivia merkkejä ei ole tai niitä ei havaitse. Haju saattaa “hiipiä” niin hitaasti ja lievästi talon sisäilmaan, että asukkaat tavallaan omaksuvat sen ominaishajuksi. Haju voi olla hyvin paikallista, jossakin tietyssä kohdassa taloa ilmenevä, tai se voi olla ajoittaista, eli toisinaan jokin erikoinen haju kantautuu sieraimiin, mutta sen voi kuitata jonkin toisen ongelmanaiheuttajan piiriin. Vaikka asukkaat itse eivät havaitsisi hajua, niin se voi silti tarttua heidän vaatteisiinsa. Silloin tarvitaan sitten se rohkea ihminen, joka uskaltaa mainita asukkaalle, että vaatteesi haisevat oudolle.

Hajun lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin mahdollisiin oireisiin. Näitä ovat mm. asukkaiden jatkuva sairastelu, tunkkaiset tekstiilit, talon ulkopuolella sokkelissa tai seinärakenteen alaosassa näkyvät jäljet kosteudesta, rännien syöksytorvien läheisyydessä näkyvät kosteusjäljet tai sokkelissa tai seinärakenteessa kasvava sienikasvusto tai sammal.

Valesokkeliremontin hinta Prima-rakentajat.

Miten toimia, kun havaitsee epämiellyttävän hajun valesokkelitalossa?

Kun havaitset valesokkelitalossasi epämiellyttävän hajun, niin suosittelemme aina kutsumaan paikalle asiantuntijan, joka osaa tehdä perusteellisen tutkimuksen. Valesokkelin kosteusvaurioita on käytännössä mahdotonta todentaa rakenteita purkamatta, eivätkä ongelmat välttämättä näy ulospäin. Siksi valesokkelirakenne on syytä tarkistuttaa alan ammattilaisella.

Jos haluat saada tietää, kuinka paljon valesokkelin korjaus maksaa sinun talossasi ja kuinka kauan remontin tekemiseen menee aikaa, helpoiten se onnistuu ottamalla meihin yhteyttä ja pyytämällä meidät kuntoarviokäynnille. Arviokäynnillä saat tarkan hinta-arvion sekä alustavan aikataulun korjauksen toteuttamisesta. Arviokäynti ei sido sinua vielä mihinkään ja on sinulle maksuton.

Miten valesokkeli korjataan?

Olemme patentoineet valesokkelin korjausmenetelmän, nimeltään Laho-Stop. Laho-Stop menetelmä on mullistava tekniikka, jossa valesokkelin korjaus tehdään kokonaan ulkokautta. Sinun ei tarvitse muuttaa valesokkeliremontin ajaksi muualle, vaan voit asua koko remontin ajan kotonasi. Lue lisää Laho-Stop valesokkelin korjausmenetelmästämme.

Lue muita blogiartikkeleita

Yläpohjan tuuletus

Yläpohjan tuuletus – mitä se tarkoittaa ja mitä siitä tulee tietää? Yläpohjan tuuletus on…

Energiaremontti omakotitalo – näillä remonteilla säästät energiaa ja lisäät kiinteistösi arvoa

Energiaremontti omakotitalo – mitä se tarkoittaa ja mitä hyötyä energiaremontin tekemisestä on? Tässä artikkelissa…

Ulkoseinän pesu ennen maalausta

Ulkoseinän pesu ennen maalausta on tärkeää, jotta ulkomaalaukseen nähty vaiva ei mene hukkaan, vaan…
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.