Harjakatto – Kaikki mitä sinun tulee tietää siitä

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Harjakatto on hyvä vaihtoehto, kun rakennat tai uusit kotisi kattoa. Harjakatot ovat suosituin kattotyyppi käytännöllisyyden ja kestävyyden vuoksi, eikä niihin sisälly suurempia riskejä. 

Lue kaikki, mitä sinun tulee tietää harjakatosta, ja valitse paras katto omaan kotiisi.

Mikä on harjakatto?

Harjakatto on Suomessa yleisin kattotyyppi, josta käytetään joskus myös nimitystä satulakatto. Harjakatto muodostuu yleensä kahdesta symmetrisestä lappeesta, jotka kohoavat yhteen ja muodostavat harjanteen. Harjakatto soveltuu erinomaisesti neliön tai suorakaiteen muotoisiin rakennuksiin.

Harjakatto on käytännöllinen ja helppo vaihtoehto kotisi katoksi. Läpiviennit voidaan sijoittaa harjan alueelle, jotta vesi voi vapaasti valua pois katolta. Harjakaton yläpohja on helposti tuuletettavissa, kun ilma otetaan rakennuksen sivuräystäiltä ja poistetaan painovoiman avulla päistä.

Harjakatto voi olla monesta eri materiaalista, kuten tiilestä, metallista, tai bitumista valmistettu.

Kattoremontti omakotitaloon.

Harjakaton hyödyt – miksi valita harjakatto?

Harjakatto on hyvä ja suosittu vaihtoehto sen lukuisten hyödyllisten ominaisuuksien vuoksi. Sen kalteva muoto mahdollistaa tehokkaan vedenpoiston ja lumen sulamisen, mikä puolestaan estää vesivahinkoja ja katon luhistumista raskaiden lumikuormien alla. Lisäksi harjakaton avulla voidaan lisätä asuintilan määrää, sillä korkean katon alle mahtuu hyvin ullakkohuone tai parvi. Harjakatto on tietysti näyttävän näköinen, ja tuo rakennukseesi tyylikkään ilmeen.

Harjakattoon ei liity merkittäviä riskejä tai tyypillisiä ongelmia, minkä vuoksi se on kattotyyppinä turvallinen ja kestävä valinta. Suomessa harjakatoilla on korvattu esimerkiksi tasakattoja, joissa riskit ovat olleet merkittäviä.

Lue, mitä on hyvä tietää tasakaton muuttamisesta harjakatoksi.

Harjakaton hinta

Harjakatto on kustannustehokkain vaihtoehto rakentaa. Hinta vaihtelee tietenkin useista tekijöistä riippuen, ja siihen vaikuttavat mm. katon materiaali, koko ja lähtötilanne.

Keskimäärin remontoinnin ja huollon kustannukset voivat vaihdella noin 50-150 euroa neliömetriltä. Lue lisää kattoremontin hinnasta.

Pienemmät korjaukset, kuten tiivisteiden uusiminen tai pienten vuotojen korjaus, voivat olla suhteellisen edullisia, kun taas suuremmat remontit, kuten katon uusiminen tai laajempien vaurioiden korjaaminen kalliimpia. Omakotitalon katon korotus kokonaisvaltaisena urakkana maksaa tyypillisesti noin 30 000–120 000 euroa. Lue lisää katon korotuksen hinnasta.

Pyydä aina tarjouksia useammalta urakoitsijalta ja neuvottele hinta huolellisesti ennen sopimuksen tekemistä. Varmista aina, mitä hintaan sisältyy, jotta vältyt yllättäviltä lisäkuluilta. Pidä mielessä, että halvin ei yleensä tarkoita parasta.

Me Primalla hinnoittelemme työmme läpinäkyvästi. Tiedät tarkan hinnan jo ennen sopimuksen tekemistä, ja tiedät tarkalleen, mistä maksat. Periaatteemme on tehdä aina reilua ja rehellistä remontointia. Remontissa kannattaa hyödyntää aina kotitalousvähennys. Meiltä saat halutessasi myös joustavan Prima-rahoituksen.

Kattoremontti, kattoremontin hinta, katon korottaminen.

Harjakaton rakentaminen

Harjakaton rakentaminen on tarkka ja ammattitaitoa vaativa prosessi, ja se edellyttää tarkkaa suunnittelua ja ammattitaitoa, jotta lopputulos on kestävä.

Harjakattojen rakentaminen alkaa suunnitteluvaiheesta, jossa määritellään katon koko, muoto, kaltevuus ja materiaalit. Suunnitelmaan kuuluu myös sadeveden poistuminen, ilmanvaihto ja eristys, jotka ovat tärkeitä osia katon toimivuudelle. 

Harjakaton rakenne koostuu kattotuoleista, harjalankuista, lautakatteesta ja vesikatteesta. Kattotuolit muodostavat katon rungon ja tukevat harjalankkuja, jotka muodostavat harjakaton huipun. Lautakate on näkyvä ulkopinta, joka voi olla perinteistä puuta, tiiltä, metallia tai muita materiaaleja. Vesikate on uloin kerros, joka suojaa kattoa sateelta ja lumelta.

Harjakaton rakentaminen vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta. Ammattilaiset varmistavat, että katon kaltevuus on oikea, jotta sadevesi virtaa pois tehokkaasti. Samalla varmistetaan, että katto on tukeva ja kestää aikaa. 

Jos muutostyöllä vaikutetaan merkittävästi kodin energiatehokkuuteen tai katon ulkonäkö muuttuu, tarvitaan remontin toteuttamiseen usein toimenpidelupa. Muista varmistaa ammattilaiselta, tarvitaanko rakentamiseen lupia, ja kumman vastuulla niiden hankkiminen on. 

Harjakaton huolto ja korjaus

Harjakaton huolto on tärkeä osa sen pitkäaikaista kestävyyttä. Se, miten usein katto tulisi huoltaa, riippuu monista tekijöistä, kuten sääolosuhteista, materiaaleista ja katon iästä.

On suositeltavaa tarkastaa katto vähintään vuosittain, mutta katon kunto olisi hyvä tarkastaa kahdesti vuodessa: keväällä ja syksyllä. Säännöllinen kartoitus auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat ennen kuin ne pahenevat.

Vanhemmat katot saattavat tarvita tiheämpää huoltoa kuin uudemmat. Lisäksi harjakattoa tulisi huoltaa aina, kun tarkastuksissa havaitaan ongelmia tai vaurioita, tai havaitset itse jotakin poikkeavaa katossasi.

Merkkejä siitä, että harjakattosi saattaa tarvita huoltoa:

  • Jos huomaat vuotoja tai vesivahinkoja katossa tai ullakolla, tämä on selvä merkki siitä, että katto vaatii korjausta.
  • Katon pinnalla olevat halkeamat, lohkeamat tai irronneet tiilet ovat merkki huoltotarpeesta.
  • Jos katon pinnalta irtoaa pieniä kiviä tai osia, tämä voi olla merkki siitä, että vesikate saattaa olla huonossa kunnossa.
  • Katon peitteen halkeilu tai kupruilu voi johtaa kosteuden pääsyyn rakenteisiin ja vaatii korjausta.
  • Jos katto on peittynyt sammalella tai levällä, se voi viitata kosteuden kertymiseen katon alle ja tarpeeseen puhdistaa katto ja ehkäistä sammalien kasvua.
  • Tarkista kattopeltien, räystäiden ja piippujen kiinnitys. Irtoavat tai puuttuvat pellitykset voivat aiheuttaa vuotoja.
  • Jos katon väri haalistuu tai se näyttää kuluneelta, tämä voi olla kosmeettinen merkki katon ikääntymisestä.

Kattohuoltoon voi kuulua pintojen puhdistus, korjaukset, vesikatteen tarkastus ja paikkaus, vesikourujen puhdistus ja muut tarvittavat toimenpiteet. Ammattilainen osaa arvioida tarkemmin katon kunnon ja tarvittavat toimenpiteet, sekä tehdä tarvittavat korjaukset ja ylläpitotoimenpiteet katon pitkäikäisyyden takaamiseksi.

katon korottaminen.

Valitse paras kumppani kattoremonttiin – Prima takaa kestävän katon

Me Primalla toteutamme jokaisen kattoremontin aina yksilöllisesti räätälöitynä. Asiantuntijamme tekee kattosi tilanteesta ilmaisen kartoituksen, josta näemme yhdessä katon todellisen kunnon ja tarvittavat toimenpiteet. Seuraavaksi kuuntelemme kaikki toiveesi, ja toteutamme sinulle personoidun ratkaisun.

Näin saat kattoremontin, joka on suunniteltu täysin taloasi ja tarpeitasi vastaavaksi.

Ja kun teemme työn kunnolla laatuun satsaten, niin voimme myös seisoa työn takana ylpeinä. Valitsemalla Priman tuet kotimaista työtä ja takaat itsellesi toimivan ja kestävän katon vuosikymmeniksi eteenpäin!

Lue muita blogiartikkeleita

Yläpohjan tuuletus

Yläpohjan tuuletus – mitä se tarkoittaa ja mitä siitä tulee tietää? Yläpohjan tuuletus on…

Energiaremontti omakotitalo – näillä remonteilla säästät energiaa ja lisäät kiinteistösi arvoa

Energiaremontti omakotitalo – mitä se tarkoittaa ja mitä hyötyä energiaremontin tekemisestä on? Tässä artikkelissa…

Ulkoseinän pesu ennen maalausta

Ulkoseinän pesu ennen maalausta on tärkeää, jotta ulkomaalaukseen nähty vaiva ei mene hukkaan, vaan…
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.