Tasakatto harjakatoksi – miksi, miten ja mitä se maksaa?

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Tasakatto harjakatoksi on usein järkevä ratkaisu, etenkin, jos tasakaton saneeraus alkaa olla muutenkin ajankohtaista. Katon korotus tuo lisätilaa kotiisi ja poistaa tasakaton tuomat riskit. Tasakaton muuttaminen harjakatoksi tuo paitsi käytännöllisyyttä, myös kestävyyttä.

Lue, miten tasakatto muutetaan harjakatoksi, miksi se kannattaa ja mitä sinun tulee tietää katon korotuksesta.

Mikä on tasakatto?

Tasakatto on nimensäkin mukaisesti vaakatasossa oleva, tasainen ja matala katto. Tasakatoilla on aina kallistukset johonkin suuntaan sadeveden vuoksi, mutta siitä huolimatta tasakattoihin liittyy merkittäviä ongelmia.

Suomessa on rakennettu hyvin loivakattoisia ja matalia omakotitaloja lähinnä 1960–1990-luvuilla, ja etenkin 1970-luvulla tasakatot olivat suuri trendi. Silloin tasakatot rakennettiin niin sanotusta rättihuovasta, jonka käyttöikä on vain 20 vuotta. Kaikki alkuperäiset tasakatot on toivottavasti jo remontoitu, sillä ne aiheuttavat nykypäivänä suuren riskin sekä rakennukselle, että sen käyttäjille.

Jos kuitenkin asut edelleen tällaisessa tasakattotalossa, niin pyydä meiltä maksuton arviokäynti kattosi riskien ja korjaustarpeen kartoittamiseksi. Käynti ei sido sinua mihinkään, mutta saat ainakin varmuuden, missä kunnossa kattosi on ja paljonko sen mahdollinen remontti maksaisi.

Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin tasakatot eivät ole ihanteellisia vaihtoehtoja, etenkään jos niitä ei huolleta säännöllisesti. Nykyään tasakatto luokitellaankin riskirakenteeksi.

Harjakatoksi muutettu tasakattoinen rakennus

Tasakaton riskit – miksi eroon tasakatosta?

Suurimmat riskit tasakattoisissa taloissa liittyvät veden poistoon kattokaivoista, sekä huopakaton saumoihin ja läpivienteihin. Kattokaivot tulisi puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa ja niiden toimivuudesta tulisi varmistua. Tukkeutunut kattokaivo voi kerätä katolle vettä tuhansia litroja. Huonokuntoiset saumat voivat johtaa vesivuotoihin ja aiheuttaa vaurioita talon rakenteisiin.

Tasakatoissa kosteusvaurioiden riski on suuri, koska katto ei pääse tuulettumaan, eikä vesi poistumaan kunnolla. Lisäksi tasakaton kuntoa on vaikea tarkistaa muuten kuin pistokokeella katon rakenteita avaamalla.

Katon tärkein tehtävä on suojata rakenteita olosuhteilta eli pitää vesi ulkopuolella. Olosuhteilta suojaaminen tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että vesi pysyy ulkopuolella, mutta toimivan katon ominaisuuksiin kuuluu luonnollisesti sekin, ettei katon rakenne estä alla olevia rakenteita toimimasta alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. Katon pitää siis tuulettua, kondenssiveden pitää päästä haihtumaan ja ilman ylipäätään liikkumaan. Jos ei näin ole, niin ongelmia on jossain vaiheessa luvassa.

Mikä on harjakatto?

Harjakatto on yleisin kattomalli ja samalla kustannustehokkain rakentaa.

Harjakatossa korkein kohta on symmetrisesti keskellä ja sen molemmin puolin sijaitsevat lappeet. Harjakaton hintaan vaikuttaa sen loivuus tai jyrkkyys sekä kattomateriaali. Mitä jyrkempi harjakatto on, sitä helpommin lumi, risut ja sadevesi pääsevät poistumaan katolta. 

Harjakattoon sopii lähes poikkeuksetta mikä tahansa kattomateriaali.

Korotettu omakotitalon katto.

Tasakatto harjakatoksi — miksi katon korotus kannattaa?

Kuka haluaisi itselleen talon, jonka katto kaipaa jatkuvasti huoltoa, lumenpudotusta ja kuntotarkastuksia ja joka toimimattomuutensa vuoksi saa herkästi myös talon muut rakenteet vaurioitumaan ajan myötä?

Tasakaton muuttaminen harjakatoksi nostaa automaattisesti kiinteistösi arvoa ja tekee talostasi houkuttelevamman vaihtoehdon potentiaalisille ostajille.

Tasakatosta harjakattoon siirtyminen on kuitenkin hyvä sijoitus, vaikka myyntiaikeita ei olisikaan. Katon korotus poistaa tasakattoihin liittyvät riskitekijät, varmistaa asuintalosi turvallisuuden sekä vapauttaa sinut jatkuvilta huoltotoimenpiteiltä.

Tasakaton harjakatoksi muuttamalla parannat myös kotisi ulkonäköä ja teet talostasi modernimman. Kun katto nousee korkeammalle, saat halutessasi myös kätevästi lisää asuintilaa. Katon korotus onkin usein taloudellisempi vaihtoehto kuin talon laajentaminen maanpinnalle.

Miten tasakatto muutetaan harjakatoksi?

Jokainen katto ja talo on yksilöllinen, joten jokaiseen katon korotukseen tulee tehdä tapauskohtainen suunnitelma. Perusperiaate kuitenkin on, että vanhat kattorakenteet puretaan mahdollisimman laajalti ja tilalle rakennetaan uudet rakenteet.

Katon korottaminen alkaa aina suunnittelulla, jossa kartoitetaan lähtökohdat sekä toivottu lopputulos. Kattoremontin toteutukseen vaikuttaa mm. se, halutaanko sen yhteydessä saada taloon lisää tilaa vai ei. Jos lisätilan tarvetta ei ole, katto korotetaan paikan päällä rakennettavilla pukkilinjoilla.

Katon korotus vaatii aina rakennusluvan. Meillä Primalla lupien hakuun liittyvä prosessi hoidetaan lähes aina asiakkaan puolesta, eikä sinun silloin tarvitse murehtia luvan hankkimisesta lainkaan. Rakennusluvan saaminen kestää paikkakunnasta riippuen alle viikosta jopa puoleen vuoteen.

Työ aloitetaan purkamalla vanhan katon rakenteet, ennen uuden katon rakentamista. Joissakin tapauksissa katon korotus on tehty suoraan vanhan huopakaton päälle, mikä on johtanut vaikeasti korjattaviin ongelmiin. Huopa kannattaakin purkaa mieluiten kokonaan, jotta vastaavilta ongelmilta vältytään.

Kun vanhan katon rakenteet on purettu ja uusi katto asennettu paikoilleen, työ viimeistellään eristämällä ja maalaamalla katto sekä korottamalla ilmanvaihtoputket, savupiiput ja muut mahdolliset, mitä katon alla vielä on.

Tutustu katon korotuksen työvaiheisiin tarkemmin.

Kattoremontti, kattoremontin hinta, katon korottaminen.

Katon korottamisen hyödyt

Kun tasakatto muutetaan harjakatoksi, saat nauttia useista hyödyistä:

  • Harjakatto on luotettava ja kestävä kattoratkaisu, joka suojaa taloa säältä ja veden aiheuttamilta vahingoilta.
  • Harjakatto antaa talollesi uuden ilmeen ja arvokkaamman ulkonäön. Se voi parantaa myös kiinteistön arvoa.
  • Kattoa korottaessa on mahdollista parantaa talon eristystä ja siten säästää energiaa. Hyvin eristetty katto pitää lämmön sisällä talossa talvella ja viileän ilman ulkona kesällä.
  • Savupiippu voidaan korottaa samassa yhteydessä, mikä parantaa vedon toimivuutta. Peltikate on pitkäikäisempi ja kestävämpi vaihtoehto kuin tasakattojen huopakate. Peltikatteen käyttöikä on huomattavasti pidempi, mikä tarkoittaa vähemmän huoltotarvetta ja pienempiä korjauskustannuksia.

Tasakatto harjakatoksi hinta

Omakotitalon katon korotus kokonaisvaltaisena urakkana maksaa tyypillisesti noin 30 000–120 000 euroa.

Lopullinen hinta tulee kuitenkin aina laskea tapauskohtaisesti, sillä hintaan vaikuttavat monet eri tekijät. Meillä Primalla hinnoittelemme työmme aina urakkahinnalla.

Muista, että kattoremontti on kotitalousvähennyskelpoinen.

Lue lisää katon korotuksen hinnasta.

Kokemuksia Prima.

Valitse ammattitaitoinen kumppani katon korotukseen

Katon korotus on yksi talon kalleimmista remonteista. Siksi tekijäksi kannattaa valita kokenut ja luotettava ammattilainen, joka takaa laadukkaan lopputuloksen.

Me Primalla olemme toteuttaneet jo yli 12 000 kattoremonttia ympäri Suomen. Meiltä saat laadukkaan, kestävän ja toimivan katon jopa seuraavaksi 50 vuodeksi eteenpäin.

Muutetaan talosi tasakatto harjakatoksi, niin saat nauttia laadusta vuosikymmeniä!

Lue muita blogiartikkeleita

Kuitusementti – nykyaikainen ja lähes huoltovapaa ulkoverhouspaneeli

Moderni kuitusementti tarjoaa näyttävän ja lähes huoltovapaan ratkaisun talollesi. Tässä blogissa pureudumme tämän ulkoverhouspaneelin…

Tasakatto – mitä ongelmia tasakatto voi aiheuttaa

Onko sinulla talossasi vanha tasakatto jonka kunto mietityttää? Tasakatot voivat näyttää tyylikkäiltä ja moderneilta….

Paras ulkomaali – Näin valitset sopivan

Paras ulkomaali hakusessa? Ulkomaaleja löytyy erilaisia ja erilaisiin tarpeisiin, ja sopivan maalin valinta voi…
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.