Katon korotus

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Rakentaminen luo aina jollain välillä tarpeen remontoinnille. Se, miten rakennetaan, vaikuttaa siihen, miten ja mitä remontoidaan.

1960- ja 1970-luvuilla taloista tehtiin monesti matalia ja mahdollisimman loivakattoisia. Osaan taloista saatiin kaikista muodikkaimmat tasakatot, joissa katon kallistukset olivat keskelle taloa. Tyyli tuli Etelä-Euroopasta, vaikka olosuhteet meillä eivät kovin eteläiset aina olekaan.

Tässä artikkelissa pääset perehtymään tasakattojen ongelmiin ja kattojen korottamiseen.

Mitä katon korotus maksaa? Tutustu hintalaskuriimme!

Mikä on tasakatto?

Tasakatoksi nimitetään taloa, jossa katto näyttää tasaiselta. Tosiasiassa katolla on kallistukset johonkin suuntaan veden hallitun ohjaamisen takia. Katto on kuitenkin hyvin loiva ja se on lähes aina bitumikermikatto eli huopakatto.

Vesi ohjataan pois joko katon keskellä olevan kattokaivon kautta tai jos katto kaataa vain yhteen suuntaan, voi alaräystäällä olla ns. piilokouru (eli vesikouru, jota ei näe kuin katolta, siis piilossa kattorakenteissa.)

Huopakatteen elinkaari oikein hoidettuna nykyaikaisilla materiaaleilla on n. 25-35 vuotta. 1970-luvun tasakattoisissa taloissa on toivottavasti jo jotain tehty asian eteen.

Tasakattoinen omakotitalo ennen katon korotusta.

Mitkä ovat tasakaton suurimmat riskit?

Suurimmat riskit tasakattoisissa taloissa liittyvät juuri veden poistoon kattokaivoista sekä huopakaton saumat ja läpiviennit.

Kattokaivot tulisi puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa ja niiden toimivuudesta tulisi varmistua. Tukkeutunut kattokaivo voi kerätä katolle vettä tuhansia litroja.

Sen lisäksi kriittiset paikat tasakatolla ovat eri saumoissa, läpivienneissä ja itse huovan saumoissa.

Tasakaton korotus

Monesti tasakatto päätetään lopulta korottaa. Halutaan helpompi, huoltovapaampi ja toimintavarmempi vaihtoehto.

Syitä katon korottamiseen on varmasti yhtä monia kuin on kattoremonttiin ryhtyviä ihmisiäkin, mutta yksi asia on varma: urakka on laaja ja se tulee suunnitella hyvin ja siihen tulee valmistautua hyvin!

Tavallisesta kattoremontista katon korotus eroaa monellakin tapaa:

  • Hinta on eri
  • Laajuus on eri
  • Kattorakenteita puretaan enemmän
  • Katon lisäksi uusitaan ilmanvaihtoputkia ja piippuja
  • Lupaprosessit astuvat kuvioon

Kätevältä omatoimitimpurilta saattaa kattoremontti onnistua hyvin, mutta harva ammattilainenkaan lähtee yksinään tai talkooporukan kanssa tekemään katon korotusta omaan kotiinsa.

Omakotitalon katon korotus.

Onko katon korottaminen suunnitelmissa? – Käytä hintalaskuriamme!

Miten katon korotus tehdään?

1. Suunnittelu

Ensin tietysti suunnitellaan. Mitkä ovat lähtökohdat ja mihin halutaan päästä?

Joskus voi olla tarve lisätiloille. Käyttöullakkoristikoilla saadaan lisäneliöitä kätevästi ja huomattavasti halvemmalla kuin laajentamalla taloa maanpintaa pitkin.

Jos lisätilan tarvetta ei ole, katto korotetaan paikan päällä rakennettavilla pukkilinjoilla.

Ennen kuin töitä päästään aloittamaan, katosta piirretään kuvat ja rakennusvalvonnasta haetaan luvat.

2. Rakennuslupa

Katon korotus vaatii aina rakennusluvan!

Primalla lupien hakuun liittyvä prosessi hoidetaan lähes aina asiakkaan puolesta.

Rakennusluvan saaminen kestää paikkakunnasta riippuen alle viikosta jopa puoleen vuoteen.

3. Vanhan purkaminen

Kun työ sitten alkaa, niin aluksi tietysti puretaan.

Purkamisessa on koulukuntaeroja esimerkiksi huovan purkamisen suhteen. Jossain vaiheessa huopa onkin suositeltu purkamaan kokonaan pois, ettei katon väliin jää turhaa palokuormaa. Huopa kannattaa purkaa myös siitä syystä, että päästään kunnolla näkemään tilanne vanhan katon alla.

Kun huopa on purettu, avataan myös sen alla olevaa umpilaudoitusta, niin että katto pääsee tuulettumaan kunnolla.

Tarvittaessa voidaan lisätä eristettä yläpohjaan (huovan alle matalaan tilaan eristettä ei voi lisätä) ja kaikkien ilmanvaihtoputkien vetäminen ja eristäminen uuteen kattopintaan onnistuu paremmin. Taaskaan ei ole oikotietä onneen.

On tullut vastaan tapauksia, joissa katon korotus on tehty suoraan vanhan huopakaton päälle ja kun huonosta tekemisestä/suunnittelusta aiheutuneet ongelmat ovat tulleet sisälle vetenä, niin ongelman korjaaminen on ollut haasteellista jälkikäteen.

Kattoremontti, kattoremontin hinta, katon korottaminen.

4. Uuden kattorakenteen tekeminen

Kun vanha huopakate on purettu ja umpilaudoitusta avattu, aletaan tekemään uutta kattoa.

Katon harja voidaan nostaa tekemällä pukkikorotus tai valmiilla kattoristikoilla.

Pukkikorotuksessa tulevan harjan kohdalle vanhojen kattorakenteiden päälle rakennetaan harjapukkilinja. Harjapukkilinjan ollessa valmis, räystäille oikaistaan linja, johon uudet kattoniskat sitten asetetaan harjalta tulemaan. Harjan ja räystään ollessa valmiina tehdään välille tarvittava määrä pukkilinjoja riittävän kestävän rakenteen varmistamiseksi. Yleensä jänneväli on noin 2,5 metrin luokkaa. Esimerkiksi, jos harjalta räystäälle on viisi metriä, niin yksi pukkilinja riittänee. Seitsemällä metrillä pukkilinjoja tarvitaan harjan ja räystään väliin 2 kappaletta. Kun katon muoto on valmis, niin asennetaan päätyräystäät, aluskatteet, tuuletusrimat, ruoteet ja katemateriaali. Päätyihin tuleva uusi seinäpinta verhoillaan. Kantavissa rakenteissa käytetään aina ”leimattua” lujuusluokiteltua puutavaraa.

Jos taas korotus tehdään kattoristikoilla, niin ristikoille valmistetaan ”peti”, jolle ne voidaan asentaa suoraan ja kestävästi. Monesti ristikoiden käyttö on perusteltua, jos ajatuksena on saada käyttötilaa tai asumistilaa yläkertaan.

5. Katon eristys, savupiiput ym.

Kun kattorakenne on valmis, kiinnitetään huomiota eristeisiin, ilmanvaihtoputkiin, savupiippuihin ja muuhun, mitä katon alla vielä on.

1960–1970-luvun taloissa eristemäärät ovat paljon vähäisempiä kuin nykyään ja lisäeritykseen investoiminen tässä vaiheessa tuo selviä energiansäästöjä.

Vanha savupiippu joudutaan lähes poikkeuksetta korottamaan muuraamalla riittävän korkeaksi ja samoin ilmanvaihtoputket, viemärintuuletusputket ym. on tuotava katolle. Putket myös eristetään, ettei niihin kondensoituisi vettä. Uusi piippu myös eristetään palovillalla, jos se on lähellä rakenteita ja varsinkin, jos uutta eristettä on lisätty.

6. Remontin viimeistely

Lopuksi katon ulkopuolella maalataan puuosat, pellitetään katto lopulliseen muotoonsa sekä asennetaan vesikourut ja homma on osaltamme valmis.

Toki tämän jälkeen työmaa aina käydään asiakkaan kanssa läpi, että hommat ovat niin kuin alun perin sovittiin. Ja koko työmaan lopputarkastus tehdään myös paikallisen rakennusviranomaisen kanssa.

Kun katon korotus on valmis, lopputuloksena on koti, jossa tasakaton aiheuttamat murheet ovat historiaa ja talon ilme on saanut melkoisen piristysruiskeen!

Mikäli olet harkinnut kotisi katon korottamista, tutustu Priman katon korotukseen!

Lue muita blogiartikkeleita

Taloyhtiön kattoremontti

Onko taloyhtiössänne aika uusia katto? Taloyhtiön kattoremontti on yksi tärkeimmistä investoinneista, joita taloyhtiöön voi…

Valesokkelirakenne – millainen se on ja miksi se on riskirakenne?

Tässä oppaassa käymme läpi, mitä valesokkelirakenne tarkoittaa, miksi se on riskirakenne, kuinka sen voi…

Kuitusementti – nykyaikainen ja lähes huoltovapaa ulkoverhouspaneeli

Moderni kuitusementti tarjoaa näyttävän ja lähes huoltovapaan ratkaisun talollesi. Tässä blogissa pureudumme tämän ulkoverhouspaneelin…
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.

"*" näyttää pakolliset kentät

Haluaisin lisätietoa seuraavasta*
Vinkkaan vain kaverini