Vanhan sukutilan ulkoverhousremontti

Katon korotus Primalta

”Meidän perheemme on lopputulokseen oikein tyytyväinen.”

Pekka Liimatainen, sukutilansa 11. isäntä, asuu Konneveden Pyhälahdella maalaismaisemissa. Hän pitää kunnia-asianaan huolehtia vanhasta sukutalosta niin, että se säilyy vielä tulevillekin polville. 1800-luvun lopulta peräisin olevaa nykyistä päärakennusta on remontoitu taiten ja harkiten. Ulkoverhousremontti suunniteltiin ja toteutettiin Prima-rakentajien kanssa.

– Sukutilan ollessa kyseessä nämä ratkaisut näkyvät vielä vuosikymmenien, ellei vuosisadan päästäkin.

Liimataisen talo on vanhana rakennuksena suojelukohde. Sen remontoinnissa on säilytettävä alkuperäisyys ulkonäössä ja otettava huomioon monia seikkoja. Näistä ulkoverhousremontissa myös huolehdittiin, ja paikallinen rakennusmestarikin oli varsin tyytyväinen lopputulokseen, myhäilee Pekka.
Suunnitteluvaiheessa Pekka pohti erilaisia vaihtoehtoja remontin teettämisestä urakkana tai kirvesmiehillä tuntityönä. Urakkatarjouksia oli useampia ja niiden erot suuria. Prima-rakentajien tarjous valittiin – päätös, jota Pekka ei ole katunut. Jälkikäteen ajateltuna jo tarvittavan puutavaran osto ja kuljetus olisi ollut todella iso työ itse hoidettavaksi. Tuntityönä remontin kestoa olisi myös ollut vaikea ennustaa. Nyt Prima-rakentajien kanssa sovittu aikataulu piti ja tarvittava puutavara tuotiin sovitusti pihaan.

– Ei tämä varmaan halvin vaihtoehto meille ollut, mutta kivuttomin ja helpoin kyllä. Kokonaisuutena olen erittäin tyytyväinen siihen, miten homma hoidettiin, Pekka summaa.

Remontin ajankohdaksi sovittiin joulu- ja tammikuu. – Alkutalvi voi kuulostaa hassulta ajalta, mutta se oli erinomainen ratkaisu, Pekka pohtii. – Oli kuivaa ja leutoa, eristeet ja muut materiaalit pysyivät kuivina. Maalaamistakaan ei tarvinnut miettiä, koska puutavara tuli valmiiksi kahteen kertaan maalattuna.
Liimataisen talo on hirsirunkoinen ja lautaverhoiltu. Edellinen ulkovuoraus oli 1930-luvulta ja ajanmukaisesti laudoituksen alla oli pinkopahvi. – Minulla oli omat visioni siitä, miten remontti hoidetaan. Aivan ehdottomasti oli ensin purettava vanha verhous pois, että pystyimme varmistamaan talon olevan terve ja kunnossa, Pekka toteaa.
Nyt tehty uusi verhous on paranneltu versio vanhasta. Seiniin on lisätty lisäeristykseksi ekovillaa, joka on hengittävänä materiaalina oikea valinta hirsitaloon. – Tämän rakennuksen onni on, ettei tähän ole tehty 1970-luvulla remontteja ja laitettu muoveja. Talo on hengittänyt koko ajan ja hirsirunko on pysynyt terveenä. Missään nimessä en olisi nytkään hyväksynyt lasi- tai kivivillaa tähän taloon, Pekka selvittää. Lisäeristeen jälkeen seinässä on tuulensuojalevy ja vaakapanelointi. – Kyllä sen talon sisällä huomaa, että eristyskyky on tosi paljon parempi. Tuuli ei enää tule talvella sisälle niin kuin aiemmin, talonväki kiittelee.

”Asumismukavuuden lisäksi myös äänieristys parani huomattavasti”

Prima-rakentajien asentajat saavat Pekalta kiitosta. – Työmaa oli joka ilta siisti ja siivottu. Missään ei lojunut laudankappaleita, jotka olisivat yöllisen lumisateen aikana peittyneet pihaan ja jääneet lojumaan. Mitään ei ollut hujan hajan, kiittelee Pekka. Asentajat käyttivät työmaalla siirreltäviä telineitä. – Koko huusholli ei ollut rakennustelineitä täynnä, vaan seinustalla oli yhdet telineet, joita siirreltiin tarpeen mukaan. Sekin oli tosi hyvä, että täällä pystyi elämään ja touhuamaan ihan normaaliin tapaan myös remontin aikana.
-Tällaisessa urakassa on tärkeää, että homma käy ja aikataulut pitää. Kun on annettu aika-arvio, niin se myös toteutuu. Oli sovittu, että työ kestää rapian kuukauden ja se kesti rapian kuukauden. Lopputarkastuksessa kaikki oli tehtynä viimeisen päälle. Siihen olen todella tyytyväinen, Pekka summaa.
– Oletan, että tämä ulkoverhous kestää nyt toiset sata vuotta vielä. Kyllä tällä kokemuksella voin suositella muillekin!

Pentti Leikkainen, Kajaani
"Ystävällisyys ja hyvä yhteistyö"
Read More
Mirja Auranen, Säkylä
"Erinomainen työn jälki"
Read More
Olavi ja Liisa Paajanen, Valko
"Ahkerat työntekijät ja hyvä jälki. Voikohan tuota enää parantaa! Hyvä!
Read More
Tapani Kukkonen, Oulu
"Myyjän vastuunkanto ja ammattitaito"
Read More