Julkisivuremontti – 6 kallista virhettä, joihin tietämätön rakentaja sortuu

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Julkisivuremontin tekeminen vaatii osaamista ja asiantuntemusta. Osaamaton ja tietämätön julkisivuremontin tekijä saattaa aiheuttaa pahojakin tuhoja talolle, joten ei ole yhdentekevää, kuka julkisivuremontin tekee.

Listasimme tähän artikkeliin 6 tyypillistä virhettä, joihin tietämätön ja osaamaton julkisivuremontin tekijä sortuu. Lue artikkeli, vältä virheet ja tilaa julkisivuremontti Primalta!

Mikä on julkisivuremontti?

Julkisivuremontti on laaja termi, jonka alle voidaan laskea käytännössä kaikki remontit, jotka muuttavat talon ulkonäköä ulospäin. Esimerkiksi ulkoverhousremontti, kattoremontti sekä ovi- ja ikkunaremontit.

Julkisivuremontti tarkoittaa tämän artikkelin tapauksessa pääasiassa ulkoverhous- ja kattoremontteja, koska ne ovat kaksi selkeästi näkyvintä ja suurinta julkisivuremonttia. Uusi katto ja tyylikäs ulkoverhous tekevät talosta ryhdikkään, terveen ja nostavat sen arvoa.

Julkisivuremontti ymmärretään monesti pelkästään talon ulkonäköremonttina. On kuitenkin tärkeä huomioida, että remontti toteutetaan myös rakenteellisesti oikein. Esimerkiksi huomioiden se, että rakenteesta tulee oikein tuulettuva. Prima on käyttänyt jo vuosia niin sanottua kaksoistuulettuvaa kattorakennetta ja myös ulkoverhouksissa rakenne tehdään tuulettuvaksi, jolloin se kestää vuosikymmeniä.

Ennen kuin käydään läpi sitä, millaisia virheitä tietämätön (tai ikävimmissä tapauksissa välinpitämätön) rakentaja saattaa julkisivuremontin yhteydessä tehdä, käydään ensin hieman läpi sitä, millainen on onnistunut julkisivuremontti.

Vältä virheet julkisivuremontissa, julkisivuremontti Primalta.

Millainen on onnistunut julkisivuremontti?

Onnistuneen julkisivuremontin rakennuspalikat ovat simppelit:

  1. Asiakkaan ideat
  2. Rakentajan ammatti- ja tietotaito
  3. Laadukkaat materiaalit
  4. Hyvä rakennustapa ja oikeanlainen rakenne
  5. Etukäteen sovitut hinnat sekä sovitut aloitus- ja lopetusajankohdat
  6. Selkeät takuuajat ja yhteydenpito myös julkisivuremontin jälkeen

Kun nämä rakennuspalikat yhdistyvät ja molemmat osapuolet viestivät toistensa kanssa riittävästi, saadaan remontoinnista jouhevaa ja vältetään ikävät yllätykset.

Tyypillisesti asiakkaalla on kodin remontoimisen suhteen toiveita ja ideoita. Näitä voi syntyä myös remontin jo alettua. Ammattitaitoinen rakentaja käy näiden toteuttamismahdollisuuden asiakkaan kanssa läpi ja kertoo, millä tavalla ne parhaiten toteutettaisiin.

Remontointi on ennen kaikkea luottamusta, joka syntyy päivittäisestä keskustelusta, sovittujen asioiden noudattamisesta ja urakan etenemisestä sovitulla tavalla.

Tärkeintä on kuitenkin tehdä julkisivuremontti teknisesti oikein, jotta asiakas voi olla siihen tyytyväinen vielä kymmenienkin vuosien päästä. Asiansa osaavalta ja sopivasti ammattiylpeyttä tuntevalta tekijältä tämä onnistuu.

6 tyypillistä virhettä, joihin osaamaton julkisivuremontin tekijä sortuu

1. Vääränlaiset materiaalivalinnat

Julkisivuremontin materiaalivalinnat tulee tehdä siten, että ne pitävät talon toiminnan myös remontin jälkeen sellaisena, jollaiseksi se on alun perin suunniteltu. Jos talo on suunniteltu hengittäväksi, niin silloin se tulee pitää hengittävänä. Muutoin talo ja sen rakenteet eivät luonnollisesti hengitä, ilmanvaihto menee sekaisin ja rakenteisiin alkaa kerääntyä kosteutta. Lopputuloksen tietää jokainen.

Jos talossa ei ole ennestään höyrysulkumuovia, niin silloin eristeiden täytyy olla sellaisia, jotka sitovat ja luovuttavat kosteutta. Esimerkiksi lasi- tai kivivilla eivät sido, eivätkä luovuta kosteutta (siinä määrin, missä puukuitueristeet), jolloin kosteus kondensoituu rakenteisiin. Oikeanlainen eristemateriaali tällaisessa tapauksessa voisi olla vaikkapa selluvilla. Lasi- ja kivivilla olisivat olleet hyviä valintoja silloin, jos talo olisi rakennettu alun alkaen ”ei-hengittäväksi” höyrysulkumuovin avulla.

Materiaalivalinnat voivat olla vääriä myös sillä tavalla, että remontoija yrittää polkea hintoja alas ja katetta ylös heikkolaatuisilla materiaaleilla. Talon julkisivu on kuitenkin se osa taloa, joka ottaa vastaan yhtäjaksoisesti 12 tuntia aurinkoa kesäpäivänä, samaiset 12 tuntia sadetta, tuulet, myrskyt ja paukkupakkaset. Siksi julkisivuremontissa käytettävät rakennusmateriaalit ovat todellakin vihoviimeinen paikka alkaa säästämään pennosia.

Ulkoverhousremontti.

2. Kantavien rakenteiden suunnittelu

Kun suunnitellaan ja rakennetaan kantavia rakenteita, niin käytettävän puutavaran tulee täyttää aina määrätty lujuusluokka. Puutavaran täyttäessä määrätyn lujuusluokan vaatimukset, se kestää myös lumisimpienkin räntälumitalvien aiheuttaman painon.

Syy, miksi osa rakentajista ei käytä riittävän lujuusluokan puutavaraa kantavissa rakenteissa, on yksinkertaisesti se, että se on hieman normaalia puutavaraa kalliimpaa. Se on jälleen todella huono paikka säästää rahaa.

Lujuusluokka määräytyy sen perusteella, miten paljon ja miten suuria oksia puutavarassa saa olla. Jos kantavaksi rakenteeksi laittaa oksaisen puun, niin se voi napsahtaa poikki raskaan lumikuorman takia. Virheellisesti suunniteltu tai väärällä materiaalilla toteutettu remontti näkyy myöhemmin mm. katon painumisella.

3. Katon aluskatteen puuttuminen tai väärät materiaalit

Katon aluskate on katon tärkein yksittäinen osa. Silti se unohdetaan tai jätetään joskus pois. Säästösyyt saattavat nousta tässäkin päällimmäiseksi syyksi. Todellisuudessa aluskatteen puuttuminen on kaikkea muuta kuin säästöä.

Katto esimerkiksi kondensoi vettä alapuolelleen. Ilman aluskatetta kosteus liikkuu suoraan rakenteisiin ja aiheuttaa lahoamista.

Diffuusioavoin aluskate ottaa huomioon myös välikatossa muodostuvan kondenssiveden siten, että oikeaa materiaalia oleva aluskate päästää välikatossa muodostuvan kosteuden läpi, mutta ei yläpuolelta tulevaa kosteutta alas. Kondenssisuojattu aluskate taas sitoo alapintaan rakenteiden läpi tulevan kosteuden ja tuuletusväli tuulettaa kosteuden pois.

Aluskate on siis se osa kattoa, joka tekee katosta terveen ja kosteusvauriottoman.

Katon korjaus.

4. Tuuletuksen puute ja huono ilmanvaihto

Tuuletuksen puute ja huono ilmanvaihto liittyvät sekä talon sisäilmaan että myös vesikaton ja ulkoverhouksen kuntoon.

Julkisivuremontti voi muuttaa talon sisäilman huonoksi, jos ulkoverhousta tehdessä ei tehdä riittävästi tuloilmaventtiilejä. Jos talon ulkoverhous falskasi aiemmin, ikkunoiden välistä kävi veto ja ulko-ovenraosta näkyi päivänvalo, niin julkisivuremontti poistaa tuon kaltaiset asiat. Raitista ilmaa tulee siis vähemmän taloon sisään, minkä takia tuloilmaventtiileitä tulee asentaa enemmän.

Tilanteen voi tehdä pahemmaksi se, jos tuloilmaventtiileitä ei ole riittävästi ja talossa on koneellinen poistoilmanvaihto. Kun kone imee poistoilmaa ulos talosta, niin taloon syntyy liiallinen alipaine, jolloin ilma yrittää päästä taloon sieltä, mistä se pääsee kulkemaan. Esimerkiksi pistorasioista tai eristeiden välistä tuoden pölyä ja mikrohiukkasia saastuttamaan sisäilmaa.

Vesikaton lahoamisen suurin syy on huono tuuletus tai sen kokonaan puuttuminen. Näihin törmäämme harmillisen usein. Myös se, ettei ymmärretä kosteusliikettä seinässä, on yksi seinärakenteiden kosteusvaurioiden suurimpia aiheuttajia. Kosteusliike liittyy vahvasti 1. kohtaan, jossa materiaalien tulee olla oikeanlaisia, jotta kosteus liikkuu sisältä ulos ja toisinpäin ilman, että se kondensoituisi seinään.

5. Nykyaikaisten öljymaalien käyttö

Nykyaikaiset öljymaalit eivät ole niin hyviä kuin ennen, koska EU-direktiivit kieltävät maalin lisäaineet, jotka estävät homehtumisen. Tämän ovat todenneet myös lukuisat maalien valmistajat. Hyvin usein nykyiset öljymaalit alkavat keräämään mustaa pilkkua jo vuoden päästä maalaamisesta.

Me käytämme julkisivuremontteja ja talon maalausta tehdessämme vesiohenteista Teknoksen Nordica Eko akrylaattipohjaista ulkomaalia. Se on paras maali, johon olemme törmänneet yli 25 vuoden toimintamme aikana.

Lue lisää talon maalauksesta.

Julkisivuremontti Primalta ympäri vuoden.

6. Julkisivuremontin pitkittäminen

Tämä virhe ei ole niinkään julkisivuremonttia tekevän toimijan virhe, vaan asiakkaan.

Julkisivuremontti voidaan toteuttaa minä vuodenaikana tahansa ilman ongelmia. Jos henkilö on miettinyt, että julkisivuremontti pitäisi tehdä, niin sen pitkittäminen voi tulla kalliiksi. Remontti on joka tapauksessa tehtävä. Jos sitä pitkittää vaikka vain vuoden, niin riski sille, että esimerkiksi vanha katto alkaa vuotamaan, kasvaa jatkuvasti.

Vaurioiden korjaaminen on aina suurempi työ kuin ennakoiva remontointi. Toki ymmärrämme, että julkisivuremontti on kertainvestointina suuri, minkä takia kauttamme saa Prima-rahoitusta pitkillä maksuajoilla.

Helpoin tapa saada mielenrauha kotisi kunnosta, on kutsua asiantuntijamme maksuttomalle kuntoarviokäynnille. Asiantuntija arvioi kotisi kunnostustarpeen ja antaa sille hinta-arvion. Käynti ei maksa sinulle mitään, eikä se sido sinua mihinkään jatkotoimenpiteisiin. Käytä se siis hyväksesi, sillä siinä sinulla on pelkästään voitettavaa!

Lue muita blogiartikkeleita

Valesokkelirakenne – millainen se on ja miksi se on riskirakenne?

Tässä oppaassa käymme läpi, mitä valesokkelirakenne tarkoittaa, miksi se on riskirakenne, kuinka sen voi…

Kuitusementti – nykyaikainen ja lähes huoltovapaa ulkoverhouspaneeli

Moderni kuitusementti tarjoaa näyttävän ja lähes huoltovapaan ratkaisun talollesi. Tässä blogissa pureudumme tämän ulkoverhouspaneelin…

Tasakatto – mitä ongelmia tasakatto voi aiheuttaa

Onko sinulla talossasi vanha tasakatto jonka kunto mietityttää? Tasakatot voivat näyttää tyylikkäiltä ja moderneilta….
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.

"*" näyttää pakolliset kentät

Haluaisin lisätietoa seuraavasta*
Vinkkaan vain kaverini