SOITA 020 775 1350

Julkisivuremontti – 6 kallista virhettä, joihin tietämätön rakentaja sortuu

Julkisivuremontti on laaja termi, jonka alle voidaan laskea käytännössä kaikki remontit, jotka muuttavat talon ulkonäköä ulospäin. Esimerkiksi ulkoverhousremontti, kattoremontti sekä ovi- ja ikkunaremontit.

Julkisivuremontti tarkoittaa tämän artikkelin tapauksessa pääasiassa ulkoverhous- ja kattoremontteja, koska ne ovat kaksi selkeästi näkyvintä ja suurinta julkisivuremonttia. Uusi katto ja tyylikäs ulkoverhous tekevät talosta ryhdikkään, terveen ja nostavat sen arvoa.

Julkisivuremontti ymmärretään monesti pelkästään talon ulkonäköremonttina. On kuitenkin tärkeä huomioida, että remontti toteutetaan myös rakenteellisesti oikein. Esimerkiksi huomioiden se, että rakenteesta tulee oikein tuulettuva. Prima on käyttänyt jo vuosia niin sanottua kaksoistuulettuvaa kattorakennetta ja myös ulkoverhouksissa rakenne tehdään tuulettuvaksi, jolloin se kestää vuosikymmeniä.

Ennen kuin käyn läpi sitä, millaisia virheitä tietämätön (tai ikävimmissä tapauksissa välinpitämätön) rakentaja saattaa julkisivuremontin yhteydessä tehdä, käydään ensin hieman läpi sitä, millainen on onnistunut julkisivuremontti.

Millainen on onnistunut julkisivuremontti?

Onnistuneen julkisivuremontin rakennuspalikat ovat simppelit:

  1. Asiakkaan ideat
  2. Rakentajan ammatti- ja tietotaito
  3. Laadukkaat materiaalit
  4. Hyvä rakennustapa ja oikeanlainen rakenne
  5. Etukäteen sovitut hinnat sekä sovitut aloitus- ja lopetusajankohdat
  6. Selkeät takuuajat ja yhteydenpito myös julkisivuremontin jälkeen

 

Kun nämä rakennuspalikat yhdistyvät ja molemmat osapuolet viestivät toistensa kanssa riittävästi, saadaan rakentamisesta jouheva ja vältetään ikävät yllätykset.

Tyypillisesti asiakkaalla on kodin remontoimisen suhteen toiveita ja ideoita. Näitä voi syntyä myös remontin jo alettua. Ammattitaitoinen rakentaja käy näiden toteuttamismahdollisuuden asiakkaan kanssa läpi ja kertoo, millä tavalla ne parhaiten toteutettaisiin.

Remontointi on ennen kaikkea luottamusta, joka syntyy päivittäisestä keskustelusta, sovittujen asioiden noudattamisesta ja urakan etenemisestä sovitulla tavalla.

Tärkeintä on kuitenkin tehdä julkisivuremontti teknisesti oikein, jotta asiakas voi olla siihen tyytyväinen vielä kymmenienkin vuosien päästä. Asiansa osaavalta ja sopivasti ammattiylpeyttä tuntevalta tekijältä tämä onnistuu.

Millaisia ovat huolimattoman rakentajan tyypilliset virheet?

6 tyypillistä virhettä, joihin huolimaton julkisivuremontoija sortuu

1. Vääränlaiset materiaalivalinnat

Materiaalivalinnat tulee tehdä siten, että ne pitävät talon toiminnan myös remontin jälkeen sellaisena, jollaiseksi se on alun perin suunniteltu. Jos talo on suunniteltu hengittäväksi, niin silloin se tulee pitää hengittävänä. Muutoin talo ja sen rakenteet eivät luonnollisesti hengitä, ilmanvaihto menee sekaisin ja rakenteisiin alkaa kerääntymään kosteutta. Lopputuloksen tietää jokainen.

Jos talossa ei ole ennestään höyrysulkumuovia, niin silloin eristeiden täytyy olla sellaisia, jotka sitovat ja luovuttavat kosteutta. Esimerkiksi lasi- tai kivivilla eivät sido, eivätkä luovuta kosteutta (siinä määrin, missä puukuitueristeet), jolloin kosteus kondensoituu rakenteisiin. Oikeanlainen eristemateriaali tällaisessa tapauksessa voisi olla vaikkapa selluvilla. Lasi- ja kivivilla olisivat olleet hyviä valintoja silloin, jos talo olisi rakennettu alun alkaen ”ei-hengittäväksi” höyrysulkumuovin avulla.

Materiaalivalinnat voivat olla vääriä myös sillä tavalla, että remontoija yrittää polkea hintaansa alas ja katetta ylös heikkolaatuisilla materiaaleilla. Talon julkisivu on kuitenkin se osa taloa, joka ottaa vastaan yhtäjaksoisesti 12 tuntia aurinkoa kesäpäivänä, samaiset 12 tuntia sadetta, tuulet, myrskyt ja paukkupakkaset. Siksi julkisivuremontissa käytettävät rakennusmateriaalit ovat todellakin vihoviimeinen paikka alkaa säästämään pennosia.

2. Kantavien rakenteiden suunnittelu

Kun suunnitellaan ja rakennetaan kantavia rakenteita, niin käytettävän puutavaran tulee täyttää aina määrätty lujuusluokka. Puutavaran täyttäessä määrätyn lujuusluokan vaatimukset, se kestää myös lumisimpienkin räntälumitalvien aiheuttaman painon.

Syy, miksi osa rakentajista on käyttämättä riittävän lujuusluokan puutavaraa kantavissa rakenteissa, on yksinkertaisesti se, että se on hieman normaalia puutavaraa kalliimpaa. Se on jälleen todella huono paikka säästää.

Lujuusluokka määräytyy sen perusteella, miten paljon ja miten suuria oksia puutavarassa saa olla. Jos kantavaksi rakenteeksi laittaa oksaisen puun, niin se voi ”napsahtaa” poikki raskaan lumikuorman takia. Virheellisesti suunniteltu tai väärällä materiaalilla toteutettu remontti näkyy myöhemmin mm. katon painumisella.

3. Katon aluskatteen puuttuminen tai väärät materiaalit

Katon aluskate on katon tärkein yksittäinen osa. Silti se unohdetaan tai jätetään joskus pois. Säästösyyt saattavat nousta tässäkin päällimmäiseksi syyksi. Todellisuudessa aluskatteen puuttuminen on kaikkea muuta kuin säästöä.

Katto esimerkiksi kondensoi vettä alapuolelleen. Ilman aluskatetta kosteus liikkuu suoraan rakenteisiin ja aiheuttaa lahoamista.

Diffuusioavoin aluskate ottaa huomioon myös välikatossa muodostuvan kondenssiveden siten, että oikeaa materiaalia oleva aluskate päästää välikatossa muodostuvan kosteuden läpi, mutta ei yläpuolelta tulevaa kosteutta alas.Kondenssisuojattu aluskate taas sitoo alapintaan rakenteiden läpi tulevan kosteuden ja tuuletusväli tuulettaa kosteuden pois.

Aluskate on siis se osa kattoa, joka tekee katosta terveen ja kosteusvauriottoman.

4. Tuuletuksen puute/huono ilmanvaihto

Tuuletuksen puute ja huono ilmanvaihto liittyy sekä talon sisäilmaan että myös vesikaton ja ulkoverhouksen kuntoon.

Julkisivuremontti voi muuttaa talon sisäilman huonoksi, jos ulkoverhousta tehdessä ei tehdä riittävästi tuloilmaventtiilejä. Jos talon ulkoverhous falskasi aiemmin, ikkunoiden välistä kävi veto ja ulko-ovenraosta näkyi päivänvalo, niin julkisivuremontti poistaa tuon kaltaiset asiat. Raitista ilmaa tulee siis vähemmän taloon sisään, minkä takia tuloilmaventtiileitä tulee asentaa enemmän.

Tilanteen voi tehdä pahemmaksi se, jos tuloilmaventtiileitä ei ole riittävästi ja talossa on koneellinen poistoilmanvaihto. Kun kone imee poistoilmaa ulos talosta, niin taloon syntyy liiallinen alipaine, jolloin ilma yrittää päästä taloon sieltä, mistä se pääsee kulkemaan. Esimerkiksi pistorasioista tai eristeiden välistä tuoden pölyä ja mikrohiukkasia saastuttamaan sisäilmaa.

Vesikaton lahoamisen suurin syy on huono tuuletus tai sen kokonaan puuttuminen. Näihin törmäämme harmillisen usein. Myös se, ettei ymmärretä kosteusliikettä seinässä, on yksi seinärakenteiden kosteusvaurioiden suurimpia aiheuttajia. Kosteusliike liittyy vahvasti 1. kohtaan, jossa materiaalien tulee olla oikeanlaisia, jotta kosteus liikkuu sisältä ulos ja toisinpäin ilman, että se kondensoituisi seinään.

5. Nykyisten öljymaalien käyttö

Nykyiset öljymaalit eivät ole niin hyviä kuin ennen, koska EU-direktiivit kieltävät maalin lisäaineet, jotka estävät homehtumisen. Tämän ovat todenneet myös lukuisat maalien valmistajat. Hyvin usein nykyiset öljymaalit alkavat keräämään mustaa pilkkua jo vuoden päästä maalaamisesta.

Me käytämme julkisivuremontteja ja talon maalausta tehdessämme vesiohenteista Teknoksen Nordica Eko akrylaattipohjaista ulkomaalia. Se on paras maali, johon olemme törmänneet yli 25 vuoden toimintamme aikana.

Lue lisää talon maalauksesta.

6. Julkisivuremontin pitkittäminen

Tämä virhe ei ole niinkään julkisivuremonttia tekevän toimijan virhe, vaan asiakkaan.

Julkisivuremontti voidaan toteuttaa minä vuodenaikana tahansa ilman ongelmia. Jos henkilö on miettinyt, että julkisivuremontti pitäisi tehdä, niin sen pitkittäminen voi tulla kalliiksi. Remontti on joka tapauksessa tehtävä. Jos sitä pitkittää vaikka vain vuoden, niin riski sille, että esimerkiksi vanha katto alkaa vuotamaan, kasvaa jatkuvasti.

Vaurioiden korjaaminen on aina suurempi työ kuin ennakoiva remontointi. Toki ymmärrämme, että julkisivuremontti on kertainvestointina suuri, minkä takia kauttamme saa Prima-rahoitusta pitkillä maksuajoilla.

Helpoin tapa saada mielenrauha kotisi kunnosta, on kutsua asiantuntijamme maksuttomalle kuntoarviokäynnille. Asiantuntija arvioi kotisi kunnostustarpeen ja antaa sille hinta-arvion. Käynti ei maksa sinulle mitään, eikä se sido sinua mihinkään jatkotoimenpiteisiin. Käytä se siis hyväksesi, sillä siinä sinulla on pelkästään voitettavaa!

Olemme toteuttaneet yli 33 000 remonttia suomalaisiin kotitalouksiin. Kuntoarvio on vaivaton tapa aloittaa remontin suunnittelu. Saat ammattilaisen heti avuksesi. Palvelemme myös etänä!

TARJOUSPYYNTÖLOMAKE:

Alla listattuna paikkakunnat, missä Prima tekee talon ulkoverhouksia:

LAPPI

Enontekiö  Inari  Kemi  Kemijärvi  Keminmaa  Kittilä  Kolari  Muonio  Pelkosenniemi  Pello  Posio  Ranua  Rovaniemi  Salla  Savukoski  Simo  Sodankylä  Tervola  Tornio  Utsjoki  Ylitornio 

POHJOIS-POHJANMAA, ETELÄ-POHJANMAA ja POHJANMAA

Alajärvi  Alavieska  Alavus  Evijärvi  Haapajärvi  Haapavesi  Hailuoto  Halsua  Ii  Ilmajoki  Isojoki  Isokyrö  Kalajoki  Kannus  Karijoki  Kaskinen  Kauhajoki  Kauhava  Kaustinen  Kempele  Kokkola  Korsnäs  Kristiinankaupunki  Kruunupyy  Kuortane  Kurikka  Kuusamo  Kärsämäki  Laihia  Lappajärvi  Lapua  Lestijärvi  Liminka  Lumijoki  Luoto  Maalahti  Merijärvi  Muhos  Mustasaari  Nivala  Närpiö  Oulainen  Oulu  Pedersöre  Perho  Pietarsaari  Pudasjärvi  Pyhäjoki  Pyhäjärvi  Pyhäntä 

KAINUU

Hyrynsalmi  Kajaani  Kuhmo  Paltamo  Puolanka  Ristijärvi  Sotkamo  Suomussalmi 

KESKI-SUOMI

Hankasalmi  Joutsa  Jyväskylä  Jämsä  Kannonkoski  Karstula  Keuruu  Kinnula  Kivijärvi  Konnevesi  Kyyjärvi  Laukaa  Luhanka  Multia  Muurame  Petäjävesi  Pihtipudas  Saarijärvi  Toivakka  Uurainen  Viitasaari  Äänekoski 

POHJOIS-SAVO

Iisalmi  Joroinen  Kaavi  Keitele  Kiuruvesi  Kuopio  Lapinlahti  Leppävirta  Pielavesi  Rautalampi  Rautavaara  Siilinjärvi  Sonkajärvi  Suonenjoki  Tervo  Tuusniemi  Varkaus  Vesanto  Vieremä 

POHJOIS-KARJALA

Heinävesi  Ilomantsi  Joensuu  Juuka  Kitee  Kontiolahti  Lieksa  Liperi  Nurmes  Outokumpu  Polvijärvi  Rääkkylä  Tohmajärvi 

SATAKUNTA

Eura  Eurajoki  Harjavalta  Huittinen  Jämijärvi  Kankaanpää  Karvia  Kokemäki  Merikarvia  Nakkila  Pomarkku  Pori  Rauma  Siikainen  Säkylä  Ulvila 

PIRKANMAA

Akaa  Hämeenkyrö  Ikaalinen  Juupajoki  Kangasala  Kihniö  Kuhmoinen  Lempäälä  Mänttä-Vilppula  Nokia  Orivesi  Parkano  Pirkkala  Punkalaidun  Pälkäne  Ruovesi  Sastamala  Tampere  Urjala  Valkeakoski  Vesilahti  Virrat  Ylöjärvi 

PÄIJÄT-HÄME

Asikkala  Hartola  Heinola  Hollola  Iitti  Kärkölä  Lahti  Orimattila  Padasjoki  Sysmä 

ETELÄ-SAVO

Enonkoski  Hirvensalmi  Juva  Kangasniemi  Mikkeli  Mäntyharju  Pertunmaa  Pieksämäki  Puumala  Rantasalmi  Savonlinna  Sulkava 

VARSINAIS-SUOMI

Aura  Kaarina  Kemiönsaari  Koski TL  Kustavi  Laitila  Lieto  Loimaa  Marttila  Masku  Mynämäki  Naantali  Nousiainen  Oripää  Paimio  Parainen  Pyhäranta  Pöytyä  Raisio  Rusko  Salo  Sauvo  Somero  Taivassalo  Turku  Uusikaupunki  Vehmaa 

KANTA-HÄME

Forssa  Hattula  Hausjärvi  Humppila  Hämeenlinna  Janakkala  Jokioinen  Loppi  Riihimäki  Tammela  Ypäjä 

KYMENLAAKSO

Hamina  Kotka  Kouvola  Miehikkälä  Pyhtää  Virolahti 

ETELÄ-KARJALA

Imatra  Lappeenranta  Lemi  Luumäki  Parikkala  Rautjärvi  Ruokolahti  Savitaipale  Taipalsaari 

UUSIMAA

Askola  Espoo  Hanko  Helsinki  Hyvinkää  Inkoo  Järvenpää  Karkkila  Kauniainen  Kerava  Kirkkonummi  Lapinjärvi  Lohja  Loviisa  Myrskylä  Mäntsälä  Nurmijärvi  Pornainen  Porvoo  Pukkila  Raasepori  Sipoo  Siuntio  Tuusula  Vantaa  Vihti