Ikkunaremontti – Kattava opas ikkunoiden uusimiseen

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Ikkunaremontti voi olla yksi parhaista investoinneista kotisi ulkonäön, energiatehokkuuden ja asumismukavuuden parantamiseksi. Ikkunoiden uusiminen edellyttää kuitenkin aina jonkin verran suunnittelua ja ammattilaisen apua.

Lue kattava oppaamme ikkunaremontista, ja uusi ikkunasi onnistuneesti.

Ikkunoiden vaihto – milloin on aika ikkunaremontille?

Kun puhutaan ikkunaremonteista tänä päivänä, puhutaan korkeintaan viime vuosisadalla valmistetuista ikkunoista. Ikkuna, kuten muutkin julkisivun osat, omaavat tietyn mittaisen elinkaaren. Ikkunan elinkaareen vaikuttavat sen tekniset ratkaisut, olosuhteet ja ikkunan huolto tai huoltamattomuus.

Ikkunaremontti voidaan tehdä julkisivuremontin yhteydessä tai erillisenä remonttina, esimerkiksi puhtaasti ulkonäkösyistä.

Ikkunoiden uusiminen on aiheellista etenkin, jos havaitset seuraavia merkkejä:

 • Ikkunoiden tiivisteet vuotavat: Jos huomaat, että ikkunoista vetää tai että ne ovat huonosti tiivistetty, se voi olla merkki siitä, että ne kaipaavat vaihtoa.
 • Ikkunat huurtuvat: Huurtuvat ikkunat voivat olla merkki siitä, että eristyslasit eivät enää toimi kunnolla.
 • Ikkunan puitteiden maalit hilseilevät: Maalin hilseily voi olla merkki siitä, että ikkunat ovat tulleet elinkaarensa päähän.
 • Ikkunat ovat vanhat: Vanhoilla ikkunoilla on yleensä noin 30 vuoden käyttöikä, joten jos talosi ikkunat ovat tätä vanhemmat, niiden vaihto voi olla järkevää.
Ikkunaremontti hinta.

Ikkunaremontin hyödyt

Ikkunaremontti on investointi, joka maksaa usein itsensä takaisin säästettyinä energiakustannuksina ja kodin arvonnousuna.

Kun vanhaan taloon vaihdetaan uudet ikkunat, saavutetaan monenlaisia etuja vanhoihin ikkunoihin verrattuna:

 • Asumismukavuus paranee: vedon tunne katoaa, kun eristyslasit pitävät kylmän ulkona ja lämmön sisällä
 • Ulkonäkö ja arvo: Ikkunoiden vaihto voi parantaa kodin ulkonäköä merkittävästi ja nostaa samalla sen arvoa.
 • Energiatehokkuus: Uudet ikkunat vähentävät lämmitys- ja jäähdytyskustannuksia pitkällä aikavälillä. Laadukkaat eristyslasit ja tiiviit ikkunat pitävät energiahukan minimissä.
 • Äänieristys: Modernit ikkunat tarjoavat paremman ääneneristyksen, mikä lisää kodin hiljaisuutta ja rauhaa.

Ikkunaremontin suunnittelu

Kun vanhan talon ikkunan vaihto alkaa olla ajankohtaista, tulee aluksi kartoittaa nykytilanne.

Millaiseen taloon ikkunaremonttia suunnitellaan? Onko talossa jotain tiettyjä arkkitehtonisia piirteitä, jotka linjaisivat hyvinkin vahvasti ikkunoiden mallia ja ulkonäköä? Vai onko tilanne sellainen, että talon vanhasta ulkonäöstä halutaan mm. ikkunoiden mallia ja aukotusta muuttamalla päästä eroon?

Toiseksi tulee ottaa huomioon seinän rakenne ja sen paksuus. Ollaanko puutalossa, täystiilitalossa, tiiliverhoillussa puutalossa vai onko talo elementtitalo, jossa ikkunan karmi on osa kantavaa ulkoseinää?

Kun seinän rakenne on tiedossa, on mietittävä ikkunan paksuus, eli karmin leveys. Ikkunat tehdään remonttikohteisiin aina mittatilaustyönä, jotta saadaan aukkoon juuri oikean kokoinen ikkuna. Tärkeää on, että valoaukko säilyisi mahdollisimman saman kokoisena kuin vanhankin ikkunan kohdalla.

Samalla, kun uusitaan ikkunat (varsinkin 1970- ja 1980-luvun) vanhempiin taloihin saadaan korjattua vesipeltien kaltevuus, mikä on monesti liian loiva. Vesipellin kallistuksella saadaan sadevesi johdettua paremmin poispäin rakenteista.

Ikkunaremontin yhteydessä päästään tarkistamaan purueristeisissä taloissa ikkunan alapuolinen eristys ja tarvittaessa lisäämään eristettä.

Ikkunan vesipellin kiinnitys.

Ikkunoiden vaihto – mitä ottaa huomioon?

Kun olet aikeissa vaihtaa kotisi ikkunat, kannattaa hyödyntää ammattilaisen apua, jotta kaikki olennainen tulee varmasti otettua huomioon.

Ikkunoiden osalta on mietittävä etenkin käytettävyyttä. Mitä missäkin tilassa tehdään ja miten ikkunaa siinä tarvitaan? Pitääkö ikkunan aueta johonkin tiettyyn suuntaan? Tarvitaanko tuuletusikkuna, joka aukeaa kahvasta ja millaisia lisävarusteita olisi hyvä olla?

Välillä voi olla esimerkiksi tarve sulkea ohikulkijoiden katseita tai auringon valoa ulkopuolelle. Oikeilla varusteilla valo pidetään kurissa, eikä huonekaan pääse lämpiämään auringon voimasta liikaa. Näihin tarkoituksiin sälekaihtimet ovat kätevät.

Lisäksi tulee ottaa huomioon talon ilmanvaihto. Vanhemmissa taloissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto, riittävän korvausilman järjestäminen on erittäin tärkeää.

Jos korvausilman saanti on ollut riittämätön ja osa tästä ilmasta on tullut vuotavien ikkunoiden kautta, saattaa ikkunaremontti aiheuttaa uusia haasteita, kun korvausilma etsii uuden reitin rakenteiden lävitse. Ikkuna voidaan varustaa korvausilmaventtiileillä tai tarvittaessa erillinen venttiili voidaan asentaa seinään sopivaan kohtaan.

Lue lisää ovi- ja ikkunaremontista.

Huomioi turvallisuus ikkunaremontissa

Useampi kerroksisista taloista tulee päästä poistumaan tulipalotilanteessa muualtakin kuin ainoaa porraskäytävää myöten. Monesti varatieksi valikoituu silloin ikkuna. Ikkunan ollessa varatienä, sen vapaa kulkuaukko tulee olla tietyn kokoinen ja se tulee olla varustettu kiinteillä kahvoilla.

Toinen turvallisuuteen vaikuttava tekijä on ikkunan sijainti suhteessa lattiatasoon. Jos ikkunan lasipinta on alle 70 cm korkeudella lattiapinnasta, tulee se varustaa vähintään 6 mm paksulla tasolasilla, ja yleisölle avoinna olevissa tiloissa lasin pitää olla turvalasia.

Ikkunan eristys ikkunanvaihdon yhteydessä.

Ikkunoiden asennus

Kun ikkunaremontti on hyvin suunniteltu, on aika siirtyä ikkunoiden asennukseen. Asennus alkaa ikkunan ympäristön suojaamisella. Tällä varmistetaan siisteys ja työturvallisuus.

Vanhaa ikkunaa purettaessa saattaa suojauksista huolimatta pölistä – ja raskaiden ikkunoiden siirtely on turvallisempaa ja helpompaa, kun ikkunaa ei tarvitse nostaa konserttiflyygelin päältä paikalleen.

Ikkunoiden asennus etenee yleensä näin:

 • Vanha ikkuna poistetaan paikoiltaan. Yleensä tämä tapahtuu ikkunan karmi katkaisemalla, mutta myös ehjänä purkaminen on mahdollista.
 • Kun ikkuna on poistettu, niin mm. purueristeisissä taloissa tarkistetaan mahdollinen eristeiden painuminen. Ikkunan hyvä energiatehokkuus menee hukkaan, jos sen alla olevasta seinästä puuttuu puolet eristeistä.
 • Ikkunan karmi nostetaan ikkuna-aukkoon ja sille tehdään suora peti kiilaamalla tai parilla ruuvilla.
 • Ikkuna kiinnitetään paikoilleen ja eristetään polyuretaanivaahdolla.
 • Puitteet nostetaan paikalleen, ja ikkuna listoitetaan sisältä ja ulkoa.

Ikkunaremontti talvella?

Ikkunaremontissa työläin osuus on ikkunoiden suunnittelu, ja itse ikkunan vaihto on usein nopein osuus projektista. Ikkuna-aukko on siis hyvin vähän aikaa avoinna ennen kuin uusi ikkuna on paikallaan. Tämän ansioista ikkunaremontti onnistuu hyvin myös talvisissa olosuhteissa.

Ikkunaremontin siivous.

Ikkunan vaihto hinta

Ikkunaremontin hinta voi vaihdella suuresti riippuen monista tekijöistä, kuten ikkunoiden määrästä, niiden koosta, materiaaleista ja asennustyöstä. Lisähintaa voi tulla myös halutuista lisävarusteluista tai samaan aikaan tehtävästä ovien uusimisesta.

Meiltä saat maksuttoman arviointi- ja suunnittelukäynnin, jonka perusteella voimme antaa sinulle tarkan hinta-arvion ovi- ja ikkunaremontista. Käynti ei sido sinua mihinkään, joten voit olla rohkeasti yhteydessä!

Lue lisää ikkunaremontin hinnasta.

Paras kumppani ikkunaremonttiin

Me Primalla olemme yli 30 vuoden ajan kunnostaneet suomalaisia koteja ammattitaitoisesti ja kestävästi. Laatu on meille ensiarvoisen tärkeää, ja käytämme aina laadukkaita materiaaleja sekä huolellisia rakennustekniikoita.

Meiltä saat energiatehokkaat ja helppohoitoiset ikkunat sekä ammattitaitoisen asennuksen, joka takaa ikkunoillesi pitkän käyttöiän. Teemme ikkunoiden asennuksia ympäri vuoden – myös talvella, ilman haittaa asumisellesi.

Varaa ilmainen kartoituskäynti ja aloita ikkunaremonttisi jo tänään!

Lue muita blogiartikkeleita

Yläpohjan tuuletus

Yläpohjan tuuletus – mitä se tarkoittaa ja mitä siitä tulee tietää? Yläpohjan tuuletus on…

Energiaremontti omakotitalo – näillä remonteilla säästät energiaa ja lisäät kiinteistösi arvoa

Energiaremontti omakotitalo – mitä se tarkoittaa ja mitä hyötyä energiaremontin tekemisestä on? Tässä artikkelissa…

Ulkoseinän pesu ennen maalausta

Ulkoseinän pesu ennen maalausta on tärkeää, jotta ulkomaalaukseen nähty vaiva ei mene hukkaan, vaan…
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.