ILMAINEN KUNTOARVIO PYYDÄ TARJOUS »

OTA YHTEYTTÄ: 020 775 1350

ikkunan vaihto menossa

Jo ammoisista ajoista lähtien on ihminen kaivannut asumukseensa luonnonvaloa, pelkkä aukko seinässä ei toimi kovin hyvin jokaisena vuodenaikana ja jokaisella kelillä ja niinpä on ihmisen luova mieli lähtenyt ratkomaan tätäkin ongelmaa. Jo muinaiset Roomalaiset käyttivät lasia ikkunoissa, mutta aivan heti siitä ei muoti-ilmiötä syntynyt. Lisäksi meni vielä yli tuhat vuotta, ennen kuin ikkunat olivat suunnilleen sen kaltaisia, että niistä näki ylipäätään lävitse. Suomeen ensimmäiset ikkunat tulivat keskiajalla ja ne yleistyivät vähitellen n. 1700-luvun jälkeen.

Ikkunoiden rakenteesta

Kun puhutaan ikkunaremonteista tänä päivänä, puhutaan korkeintaan viime vuosisadalla valmistetuista ikkunoista. Ikkuna, kuten muutkin julkisivun osat, omaavat tietyn mittaisen elinkaaren. Ikkunan elinkaareen vaikuttavat sen tekniset ratkaisut, olosuhteet ja ikkunan huolto tai huoltamattomuus.

Ikkunat ovat hyvinkin omien aikakausiensa tuotteita, tietyn vuosikymmenen trendit rakentamisessa ja suunnittelussa ovat luonnollisesti olleet vaikuttamassa niin talojen kuin myös ikkunoiden ulkonäköön ja ominaisuuksiin. Se mitä esimerkiksi 70-luvulla voitiin pitää hyvänä ratkaisuna, ei välttämättä enää herätä myönteisiä ajatuksia.

Ikkunat on Suomessa perinteisesti valmistettu puusta, mallit ovat vaihdelleet vuosien ja tyylisuuntausten mukaan. Oman vivahteensa ikkunoihin tuo erilaisten elementtitalojen ratkaisut, joissa ikkunan rakenne kuuluu osana koko talon kantaviin rakenteisiin.

Miksi uusi ikkuna on parempi?

Kun vanhaan taloon vaihdetaan ikkunat, saavutetaan monenlaisia etuja vanhoihin ikkunoihin.

  • Uudet ikkunat on helpompi pitää puhtaana.
  • Vedon tunne poistuu, kun eristyslasi ei hohka kylmää ja asumisviihtyvyys paranee.
  • Talon arvo nousee ja ulkonäkö paranee.
  • Kaksilasiseen ikkunaan verrattuna myös ääneneristys paranee merkittävästi.
  • Energiaakin säästyy, mutta vanhoissa taloissa monesti pelkällä ikkunaremontilla talon energiatehokkuudelle ei ihmeitä tehdä, vaan se on monen tekijän summa

Nykyikkuna on lähes aina puurunkoinen (sormijatkettu ja liimattu useammasta sauvasta, ettei runko ajanmyötä väänny), alumiiniulkopintainen ja eristyslasilla varustettu.

Laseja on siis kolme ja niistä kaksi sisimmäistä omana elementtinään. Pestäviä pintoja on neljä huolimatta siitä, että laseja on kolme. Aiemmissa kolmikerroksisissa rakenteissa kaikki lasit olivat omissa puitteissaan, jolloin pestäviä pintoja oli tällöin kuusi.

Ikkunan pesu voidaan suorittaa talon sisältä, koska kaikki ikkunat ovat aukaistavissa sisällepäin. Ulommainen lasi toimii pöly- ja sääsuojana.

Ikkunan säälle alttiina olevat osat ovat pulverimaalattua alumiinia ja ne ovat käytännöllisesti katsoen huoltovapaat.

ikkunan vesipellin kiinnitys

Ikkunaremontin suunnittelu

Kun vanhan talon ikkunan vaihto alkaa olla ajankohtainen, tulee aluksi tietysti kartoittaa nykytilanne. Millaiseen taloon ikkunaremonttia suunnitellaan? Onko talossa jotain tiettyjä arkkitehtonisia piirteitä, jotka linjaisivat hyvinkin vahvasti ikkunoiden mallia ja ulkonäköä. Vai onko jopa tilanne sellainen, että talon vanhasta ulkonäöstä halutaan mm. ikkunoiden mallia ja aukotusta muuttamalla päästä eroon.

Toiseksi tulee ottaa huomioon seinän rakenne ja sen paksuus. Ollaanko puutalossa, täystiilitalossa, tiiliverhoillussa puutalossa vai onko talo elementtitalo, jossa ikkunan karmi on osa kantavaa ulkoseinää.

Kun seinän rakenne on tiedossa, on mietittävä ikkunan paksuus (eli karmin leveys). Jos seinän paksuus on 30cm, ei välttämättä kannata laittaa ikkunaa jonka karmin syvyys on 130mm.

Nykyisin karmin syvyys normaalisti 130mm, 170mm ja 200mm. Ikkunat tehdään remonttikohteisiin aina mittatilaustyönä, tällä saadaan aukkoon juuri oikean kokoinen ikkuna. Tärkeää on että valoaukko säilyisi lähelle samana kuin on ollut aiemmin. Samalla kuin uusitaan ikkunat (varsinkin 70-luvun ja 80-luvun) vanhempiin taloihin saadaan korjattua myös vesipeltien kaltevuus, mikä on monesti liian loiva.

Vesipellin kallistuksella saadaan sadevesi johdettua paremmin poispäin rakenteista. Ikkunaremontin yhteydessä päästään tarkistamaan purueristeisissä taloissa myös ikkunan alapuolinen eristys, ja tarvittaessa lisämään eristettä.

ikkunan eristys sisäpuolelta

Ikkunoista on taas mietittävä käytettävyyttä, eli mitä missäkin tilassa tehdään ja miten ikkunaa siinä tarvitaan. Pitääkö ikkunan aueta johonkin tiettyyn suuntaan, tarvitaanko tuuletusikkuna joka aukeaa kahvasta ja millaisia lisävarusteita olisi hyvä olla.

Välillä voi olla tarve sulkea katseita tai auringon valoa ulkopuolelle ja tämä onnistuu sälekaihtimilla kätevästi. Kesäisin auringon noustessa hyvinkin aikaisin, kaikki eivät välttämättä halua nousta samaan aikaan, oikeilla varusteilla valo pidetään kurissa eikä huonekaan pääse lämpiämään auringon voimasta liikaa.

Ikkunoita suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon myös talon ilmanvaihto. Vanhemmissa taloissa joissa on painovoimainen ilmanvaihto, on riittävän korvausilman järjestäminen erittäin tärkeää.

Jos korvausilman saanti on ollut riittämätön ja osa tästä ilmasta on tullut vuotavien ikkunoiden kautta, saattaa ikkunaremontti aiheuttaa uusia haasteita, kun korvausilma etsii uuden reitin rakenteiden lävitse. Ikkuna voidaan varustaa korvausilmaventtiileillä tai tarvittaessa erillinen venttiili voidaan asentaa seinään sopivaan kohtaan.

Turvallisuusnäkökulmia kun otetaan huomioon, niin useampikerroksisista taloista tulee päästä poistumaan tulipalotilanteessa muualtakin kuin sitä ainoaa porraskäytävää myöten ja monesti varatieksi valikoituu silloin ikkuna. Ikkunan ollessa varatienä sen vapaa kulkuaukko tulee olla tietyn kokoinen ja se tulee olla varustettu kiinteillä kahvoilla.

”Varatienä käytettävä ikkuna tehdään helposti avattavaksi. Sen vapaan aukon korkeus on vähintään 600 mm ja leveys 500 mm siten, että korkeuden ja leveyden summa on vähintään 1500 mm.”

E1 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Rakennusten paloturvallisuus Määräykset ja ohjeet 2011

Toinen turvallisuuteen vaikuttava tekijä on ikkunan sijainti suhteessa lattiatasoon. Jos ikkunan lasipinta on alle 70 cm korkeudella lattiapinnasta tulee se varustaa vähintään 6mm paksulla tasolasilla, yleisölle avoinna olevissa tiloissa lasin pitää olla turvalasia.

Ikkunoiden asennus

Kun ollaan päästy ikkunoiden suunnittelusta asennukseen saakka, ollaan jo monesti voiton puolella. Ikkunan vaihto onnistuu helpoiten, kun tehdään tilaa ikkunoiden eteen ja ympärille. Vanhaa purettaessa saattaa suojauksista huolimatta pölistä ja raskaiden ikkunoiden siirtely on turvallisempaa ja helpompaa kun ikkunaa ei tarvitse nostaa konserttiflyygelin päältä paikalleen.

Asennus siis alkaa ikkunan ympäristön suojaamisella. Tällä varmistetaan siisteys ja työturvallisuus. Vanha ikkuna poistetaan paikoiltaan. Yleensä tämä tapahtuu ikkunan karmi katkaisemalla, mutta myös ehjänä purku yleensä onnistuu. Kun ikkuna on poistettu niin mm. purueristeisissä taloissa tarkistetaan mahdollinen eristeiden painuminen; ikkunan hyvä energiatehokkuus menee hukkaan, jos sen alla seinässä puuttuu puolet eristeistä.

Ikkunan karmi nostetaan ikkuna-aukkoon ja sille tehdään suora peti kiilaamalla tai parilla ruuvilla. Kun ikkunan karmi on kohdillaan, se kiinnitetään paikoilleen ja eristetään polyuretaanivaahdolla. Tämän jälkeen nostetaan puitteet paikalleen ja listoitetaan ikkuna sisältä ja ulkoa. Ikkuna-aukko on loppujen lopuksi hyvin vähän aikaa avoinna ennen kuin uusi ikkuna on paikallaan. Ikkunaremontti onnistuu hyvin myös talvisissa olosuhteissa.

ikkunaremontin loppusiivous

Ikkunoiden huolto

Uudessa ikkunassa on huollettavia kohteita hyvin vähän. Jotta ikkunaa on miellyttävä käyttää ja mekanismit toimivat moitteettomasti kannattaa lukot, pitkäsalvat ja aukipitolaitteen kiskot rasvata kevyesti parin vuoden välein. Jos kolhuja on tullut, niin ne paikkamaalataan. Muutoin ikkunoiden kanssa pärjää tavallisilla pesutoimenpiteillä.

Jos sinulla on harkinnassa omakotitalon ikkunoiden vaihto, niin saat kauttamme ilmaisten suunnittelukäynnin.

Lue lisää Prima-ikkunaremontista
© 2020 Prima-rakentajat – Pintaa perusteellisemmin!