Aumakatto – perinteinen ja tyylikäs kattoratkaisu

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Aumakatto tunnetaan etenkin sen kauniista ja tyylikkäästä ulkonäöstä. Vaikka aumakatto onkin perinteinen valinta, sitä käytetään nykyään myös moderneissa rakennuksissa.

Lue, mikä aumakatto on, paljonko aumakatto maksaa ja miksi aumakatto on hyvä sijoitus.

Mikä on aumakatto?

Aumakatto on perinteinen kattoratkaisu, joka tunnetaan sen kauniista ja tyylikkäästä ulkonäöstä. Aumakaton voit nähdä vanhoissa kartanoissa, linnoissa ja maalaistaloissa, vaikka se on suosittu valinta nykyään moderneihinkin omakotitaloihin.

Aumakatossa katto kallistuu alaspäin kaikilta talon neljältä sivulta. Tämän vuoksi katto on loivempi kuin esimerkiksi harjakatto.

Aumakatto on näyttävä ja teknisesti vaativampi ratkaisu kuin esimerkiksi harja- tai pulpettikatto. Aumakattoon tulevat liitoskohdat ja taitteet tekevät sen rakenteesta monimutkaisemman ja täten myös alttiimman vaurioille.

Koska aumakatossa ei ole harjakaton kaltaisia päätyjä, tuuletus toteutetaan yleensä harjaosasta tuulettuvana katolle asennettavilla tuuletusputkilla, joihin voidaan lisäksi liittää alipainetuulettimia.

Aumakatto.

Aumakaton riskit – vältä virheet suunnittelemalla

Vaikka aumakatto on monessa suhteessa houkutteleva valinta, siihen liittyy myös joitakin riskejä ja harkittavia seikkoja.

Nämä riskit eivät tarkoita sitä, että aumakatto olisi välttämättä huono valinta, vaan ne korostavat sitä, että aumakaton suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon tulee aina kiinnittää erityistä huomiota. Ammattitaitoinen suunnittelu, laadukkaat materiaalit ja säännöllinen huolto auttavat varmistamaan, että aumakatto kestää aikaa ja säilyttää toimivuutensa pitkällä aikavälillä.

Tässä on muutamia riskejä, jotka tulee ottaa huomioon aumakaton suunnittelussa ja ylläpidossa:

  • Säänkestävyys: Aumakatot ovat alttiita sääolosuhteiden vaikutuksille, kuten rankkasateille, lumikuormalle ja voimakkaalle tuulelle. On tärkeää valita laadukkaat materiaalit ja suunnitella katto asianmukaisesti siten, että se kestää paikalliset sääolosuhteet ja on helposti huollettavissa.
  • Vuotovaara: Kuten kaikki katot, myös aumakatot ovat alttiita vuodoille, erityisesti liitoskohdissa ja tiivistyspinnoilla. Aumakaton muoto estää veden kertymisen katolle, mutta huonosti asennetut tai vaurioituneet tiivisteet voivat aiheuttaa vuotoja. Huolellinen asennus ja säännöllinen tarkastus auttavat ehkäisemään tätä riskiä.
    Miten toimia, jos katto vuotaa?
  • Huoltotarve: Aumakatto vaatii säännöllistä huoltoa ja tarkastusta, jotta se säilyttää toimivuutensa ja kestävyytensä. Tiivistysten, saumojen ja kattomateriaalin kunto tulisi tarkistaa säännöllisesti.
  • Kustannukset: Aumakaton rakentaminen tai korjaaminen voi olla kustannuksiltaan korkeampaa verrattuna muihin kattotyyppeihin sen monimutkaisten rakenteiden ja suuremman pinta-alan vuoksi. On tärkeää budjetoida huolellisesti ja ottaa huomioon kustannukset ennen aumakaton valitsemista.

Miksi valita aumakatto?

Moni valitsee aumakaton yksinkertaisesti sen kauniin ulkonäön perusteella. Sen klassinen muoto ja linjakkuus todella houkuttelevat silmää ja erottuvat massasta. Aumakatto on kätevä ratkaisu keventämään talon ilmettä harjakattoon verrattuna, kun talo on pitkä ja suorakaiteen muotoinen. Lisäksi aumakatto on mahdollista asentaa lähes mistä tahansa materiaalista, mikä antaa paljon mahdollisuuksia suunnitteluun.

Aumakatto on lisäksi luonnostaan kestävä katto lumikuormia vastaan, sillä harjakaton tapaan sen muoto auttaa lumikerrosta liukumaan pois, mikä on erityisen tärkeää Suomen talviympäristössä.

Ilma pääsee virtaamaan vapaasti aumakatolla ja estää kosteuden kertymisen ja homeen muodostumisen, joten aumakatto takaa hyvän ilmanvaihdon.

Jyrkän kaltevuutensa ansiosta aumakatto tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää ullakko- tai lisätilaa. Voit luoda kotiisi lisätilaa rakentamalla ylimääräisen huoneen, työtilan tai varaston yläkertaan aumakaton mahdollistamana.

energiaremontti

Aumakaton hinta

Aumakaton rakentaminen ja korjaaminen on investointi, jonka hintaan vaikuttavat mm. rakennuksen koko, valittu materiaali ja lisäominaisuudet.

Uuden aumakaton rakentaminen on yleensä hieman kalliimpaa verrattuna muihin kattotyyppeihin, koska se vaatii erityistä suunnittelua ja rakentamista. Keskimäärin uuden aumakaton hinta voi olla kokonaisuudessaan noin 150-250 euroa neliömetriltä. 

Aumakaton remontoinnin ja huollon kustannukset vaihtelevat luonnollisesti työn laajuuden ja tarvittavien korjausten mukaan, mutta nousevat nekin muita kattotyyppejä korkeammiksi. 

Pienemmät korjaukset, kuten tiivisteiden uusiminen tai pienten vuotojen korjaus, voivat olla suhteellisen edullisia, kun taas suuremmat remontit, kuten katon uusiminen tai laajempien vaurioiden korjaaminen kalliimpia. 

Keskimäärin remontoinnin ja huollon kustannukset voivat vaihdella noin 50-150 euroa neliömetriltä. Lue lisää kattoremontin hinnasta

Pyydä aina tarjouksia useammalta urakoitsijalta ja neuvottele hinta huolellisesti ennen sopimuksen tekemistä. Varmista aina, mitä hintaan sisältyy, jotta vältyt yllättäviltä lisäkuluilta. Pidä mielessä, että halvin ei yleensä tarkoita parasta.

Me Primalla hinnoittelemme työmme läpinäkyvästi. Meiltä saat ilmaisen arviokäynnin sekä joustavan Prima-rahoituksen. Muista, että kattoremontti on kotitalousvähennyskelpoinen projekti, mikä tekee siitä entistä taloudellisimman sijoituksen.

Aumakaton rakentaminen

Aumakaton rakentaminen vaatii tarkkaa suunnittelua ja ammattitaitoa. Projektin ensimmäinen vaihe on kattorakenteiden suunnittelu ja mitoittaminen. On tärkeää varmistaa, että katto on tarpeeksi vahva ja kestävä tukemaan rakennuksen kuormitusta. Valittujen materiaalien on oltava laadukkaita ja kestäviä.

Kun suunnitelmat ovat valmiina, rakennusvaihe alkaa. Vanha katto puretaan tarvittaessa ja uudet kattorakenteet rakennetaan. Kattomateriaalin valinta on tärkeä osa prosessia. Yleisesti käytetyt materiaalit aumakatoissa ovat konesaumattu pelti, tiili ja huopa. Jokaisella materiaalilla on omat etunsa ja harkittavat seikat, kuten kestävyys, hinta ja ulkonäkö.

Kattoremontit Primalta.

Aumakaton huolto ja korjaus

Aumakatto vaatii säännöllistä huoltoa ja korjausta, jotta se säilyttää ulkonäkönsä ja toimivuutensa vuosien varrella. Säännöllinen tarkastus on suositeltavaa, jotta mahdolliset pienet vauriot ja ongelmat voidaan havaita ennen kuin ne pahenevat.

Kattoon kohdistuvat korjaukset, kuten vuotavien kohtien korjaus tai kattomateriaalin vaihtaminen, tulee aina suorittaa ammattilaisen toimesta. Näin varmistetaan, että korjaukset tehdään oikein ja että katto säilyy toimintakunnossa pitkään.

Meillä Primalla saat kattoremonttien työlle aina 10 vuoden takuun.

Prima takaa kestävän katon

Me Primalla toteutamme jokaisen kattoremontin aina yksilöllisesti räätälöitynä. 

Asiantuntijamme tekee kattosi tilanteesta ilmaisen kartoituksen, josta näemme yhdessä katon todellisen kunnon ja tarvittavat toimenpiteet. Seuraavaksi kuuntelemme kaikki toiveesi, ja toteutamme sinulle personoidun ratkaisun.

Näin saat kattoremontin, joka on suunniteltu täysin taloasi ja tarpeitasi vastaavaksi. 

Ja kun teemme työn kunnolla laatuun satsaten, niin voimme myös seisoa työn takana ylpeinä. 

Valitsemalla Priman tuet kotimaista työtä ja takaat itsellesi toimivan ja kestävän katon vuosikymmeniksi eteenpäin!

Lue muita blogiartikkeleita

Kuitusementti – nykyaikainen ja lähes huoltovapaa ulkoverhouspaneeli

Moderni kuitusementti tarjoaa näyttävän ja lähes huoltovapaan ratkaisun talollesi. Tässä blogissa pureudumme tämän ulkoverhouspaneelin…

Tasakatto – mitä ongelmia tasakatto voi aiheuttaa

Onko sinulla talossasi vanha tasakatto jonka kunto mietityttää? Tasakatot voivat näyttää tyylikkäiltä ja moderneilta….

Paras ulkomaali – Näin valitset sopivan

Paras ulkomaali hakusessa? Ulkomaaleja löytyy erilaisia ja erilaisiin tarpeisiin, ja sopivan maalin valinta voi…
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.