Terassin rakentamisen ensimmäinen askel on hyvä suunnitelma

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Terassin rakentaminen alkaa aina suunnittelulla. Ja mitä huolellisemmin suunnittelee, sitä helpompaa on toteutus ja parempi on lopputulos.

Ideamme ja haaveemme ohjaavat meitä kohti tavoitteitamme. Polku voi olla joskus mutkikas, ja toisinaan idea voi lennosta vaihtua toiseenkin. Siksi isoja urakoita, kuten terassia, suunnitellessa ja varsinkin sitä teettäessä on hyvä, että suunnitelmat tehdään huolellisesti ja niitä noudatetaan. Tällöin päästään nopeammin ja tehokkaimmin haluttuun lopputulokseen. Me Primalla autamme, että tie haaveesta valmiiksi terassiksi onnistuu! Huolellisella suunnittelulla varmistamme, että asiakas tietää, mitä ostaa, asentaja tietää, mitä on toteuttamassa ja lopputulos on onnistunut: Valmis terassi vastaa niitä ideoita ja haaveita, joista suunnittelu lähti. Näin terassin rakentaminen menee nappiin.

Tässä artikkelissa käymme kattavasti läpi, miten suunnitella terassin rakentaminen, mitä siinä on hyvä huomioida ja tietää, jotta lopputulos vastaa odotuksia ja toiveita.

Terassin suunnittelu – käyttötarkoitus ja sijainti

Terassia suunniteltaessa haetaan vastauksia kahteen suureen kysymykseen: Millaiseen käyttöön terassi halutaan? Mihin terassi sijoitetaan?

Terasseilla on lukuisia käyttötarkoituksia, ja terassista voi olla iloa ja hyötyä hyvin monenlaisissa arjen ja juhlan hetkissä. Siellä voi grillata, syödä, pitää rapujuhlia, lukea, nukkua, kuivata pyykkiä, vilvoitella löylyjen välissä, nukuttaa lasta vaunuissa, viettää syntymäpäiväjuhlia, nauttia ympäröivästä luonnosta jne.

Omaa terassia suunnitellessa kaikkia mahdollisuuksia voi olla vaikea edes huomatakaan. Kannattaa yrittää katsella suunnitelmia parienkin eriväristen lasien läpi ja pyytää kommentteja. Me Primalla osaamme auttaa!

Samaan aikaan käyttötarkoituksen kanssa on mietittävä terassin paikkaa. Välillä nämä ohjaavat täysin toisiaan, mutta eivät aina. Esimerkiksi ulkosaunan eteen rakennettavan terassin tehtävä on aika selkeä. Terassin voi kuitenkin tehdä talon ympärille moneen eri kohtaan: pääsisäänkäynnin edustalle, talousoven edustalle, talosta erilleen tai jopa niin, että talon ulkoseinään puhkaistaan aivan uusi kulkuaukko terassia varten. Näin voidaan helposti laajentaa esimerkiksi olohuoneen tai keittiön läheisyyteen lisää oleskelutilaa kesäkestejä ajatellen. Ylellinen vaihtoehto voi olla myös suoraan makuuhuoneesta aamuauringon suuntaan avautuva terassi, jolloin kesäaamut saavat ripauksen luksusta.

Haaveiden terassia suunnitellessa on myös tärkeä huomioida terassin perustamistapa. Yleensä tämä ei ole mikään ongelma, mutta se on hyvä käydä läpi jo aikaisessa vaiheessa, jotta terassin rakentaminen hoituu suunnitellusti.

Hyvä suunnitelma terassille.

Terassin erilaiset sijaintivaihtoehdot

Terassi talon vieressä

Omakotitalon terassi valmis.

Talon vieressä oleva terassi on ehkä kaikkein perinteisin terassin malli. Kulku terassille talon sisältä on monesti järjestetty pääovesta tai sivuovesta. Jos olemassa olevat kulkutiet eivät sijaitsekaan talon aurinkoisimmalla tai muuten terassin kannalta parhaalla paikalla, voi suunnitelmaan sisällyttää uuden oviaukon tekemisen (ja ulko-oven asentamisen). Eli rakennetaan terassi halutulle paikalle ja puhkaistaan seinään uusi kulkureitti terassille.

Tämä vaihtoehto voi tuoda vaikkapa haluttua ylellisyyttä tai käytännöllisyyttä elämään, kun esimerkiksi makuuhuoneesta on näin järjestetty kulku terassille, jossa aamukahvia nauttiessa voi ihailla kesäisestä aamuhetkestä ja toisaalta siivouspäivänä tuulettaa vuodevaatteet näppärästi. Myös olohuoneesta puhkaistu kulku terassille tuo runsaasti lisää kaunista oleskelutilaa kesähuoneen muodossa. Varsinkin lasitettuna terassin voi sisustaa mielensä mukaan ja muuhun sisustukseen sopivaksi, kun lasitus suojaa kalustuksen ja tekstiilit ja myös pidentää käyttöaikaa varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn.

Lapsiperheessä terassi voi hyvin suunniteltuna helpottaa kodin arkea paljon: katetulla terassilla pyykin kuivatus onnistuu hienosti, hiekan kulkeutuminen sisätiloihin vähenee, terassille/portaille nousevalla luiskalla on helppoa ja turvallista viedä lastenvaunut sisään, pieni lapsi nukkuu hyvin suojassa säältä katetulla terassilla, ruoka maistuu ulkona aina paremmalta eikä lisätilakaan koskaan pahitteeksi ole.

Terassi saunan yhteydessä

Saunaterassi.

Saunan jälkeen ulkosalla raittiissa ilmassa maailmaa on parannettu jo ammoisista ajoista lähtien. Tässäkin terassi tuo käytännöllisyyttä ja käyttömukavuutta, kun säästä tai vuodenajasta riippumatta on miellyttävä istuskella nauttimassa virvokkeita. Terassiin upotettu palju tai poreallas kruunaa kokonaisuuden, ja sauna onkin äkkiä oma kylpylä.

Erillinen patio

Vaikka terassi yleensä rakennetaan esimerkiksi rakennukseen kiinni, se voidaan myös rakentaa myös ihan erilleen pihaan sopivalle paikalle. Tämä on hyvä ratkaisu silloin, kun esimerkiksi kesäkeittiö rakennelmineen halutaan juuri tiettyyn kohtaan, tai talon yhteydessä sopivalle terassille ei löydy mieleistä paikkaa. Erillisellä patiolla voidaan pihaa ja puutarhaa myös ikään kuin jakaa erillisiin kokonaisuuksiin, ja patio saadaan tuntumaan täysin erilliseltä tilalta – kuin olohuoneelta keskellä puutarhaa.

Ota nämä huomioon terassin suunnittelussa

Terassimallit

Terassit ovat perinteisesti olleet neliskanttisia, mutta nykyään yhä enemmän suosiotaan nostavat ns. maastoon mukautuvat terassit. Mallin määrittää tietysti käyttötarkoitus ja sopiva paikka, mutta enenevissä määrin käytetään olemassa olevia puita tai kiviä osana terassia. Esimerkiksi ison kiven tai kallion ympärillä kulkeva terassi tuo hienosti luonnon osaksi terassia.

Katetuissa terasseissa katon malli tuo pieniä haasteita monimuotoisissa terasseissa, mutta toisaalta jos terassi on hyvän kokoinen, ei kaikkea ole ollenkaan välttämätöntä kattaakaan.

Katettu terassi

Katettu terassi tuo terassien kaikki hyvät ominaisuudet kotiisi joka päivä, olipa sää millainen hyvänsä. Jos verrataan katettua ja kattamatonta terassia kesäisen sadekuuron jälkeen, ero konkretisoituu heti. Ensimmäisten vesipisaroiden iskeytyessä avoterassilta karataan sisätiloihin ja palataan sateen jälkeen kuivailemaan paikkoja, kun katetulla terassilla on sateellakin miellyttävää istuskella.

Katetun terassin kattovaihtoehtoja on monia, ja paljon riippuukin terassista, millä se kannattaa kattaa. Jykevin ratkaisu on tehdä katto samasta materiaalista kuin talonkin katto on, eli esimerkiksi peltikattona. Tämä vaihtoehto ei sovi kaikista kevyimpiin terasseihin, koska se pimentää terassia jonkin verran. Terasseja on katettu myös paljon valokatteella, joka on kevyt ja hyvin valoa läpäisevä katemateriaali. Valokatteet tehdään nykyään kaikki polykarbonaatti-muovista, jonka ominaisuudet ja kesto ovat huomattavasti parempia kuin esim. PVC-muovisten valokatteiden. Nykyään yksi suosituimmista katemateriaaleista on lasikatto. Karkaistu lasi on turvallinen, kestävä, pitkäikäinen ja näyttävä katemateriaali, eikä sen hinnanero laadukkaaseen valokatteeseen ole merkittävä, varsinkaan kun otetaan huomioon materiaalien elinkaaren pituudet.

Monesti katettu terassi voidaan tehdä osaksi suurempaa terassikokonaisuutta, jolloin osa terassista, esimerkiksi ruokailutila, on katettu ja osa kattamatonta tilaa. Näin kesäiset vesikuurot eivät pääse pilaamaan juuri alkanutta ruokailua.

Katettua terassia tehtäessä on hyvä huomioida myös tilan tuuletus: kuumalla kesäkelillä kokonaan umpinainen terassi muodostuu ilman tuuletusta tukalan lämpimäksi. Läpiveto olisi hyvä saada aikaan. Tarvittaessa tuuletusta voi tehostaa myös tuulettimella.

Lasitettu terassi.

Terassin valot

Iltaa on mukavampi jatkaa, kun terassilla on valaistus. Esimerkiksi erilliselle patiolle johtava polku olisi hyvä valaista ja ainakin mahdollisuus lisätä sähkövaloja terassille on hyvä ottaa huomioon. Tunnelmavalaistuksen voi hoitaa kannettavilla lyhdyillä tai kynttilöilläkin, jolloin saa mukavasti elävää valoa tilaan.

Terassin kaidemalleja

Terassin kaiteet tuovat turvaa, antavat ulkonäköä ja ovat myös maantasoa korkeammalla olevalla terassilla pakolliset. Priman asiakkaat voivat suunnitteluttaa terassiinsa joko puisen (vinorimalla tehdyn vaakakaiteen tai pystylaudoitetun kaiteen) tai vaihtoehtoisesti lasisen kaiteen.

Omakotitalon terassit

Omakotitalossa terassi voi palvella montaa eri käyttötarkoitusta, joista jo perinteisempiä kävimme läpi ylempänä. Perinteisesti omakotitalon terassit sijoitetaan talon yhteyteen sisäänkäynnin/-käyntien yhteyteen.

Terassi mökille

Suurin osa mökeistä on enimmäkseen kesäkäytössä. Hyvin toteutetulla terassilla kesän vietto onkin mukavaa. Terassit rakennetaan monesti saumattomaksi osaksi luontoa. Kulkuväylät voidaan rakentaa terassilta saunalle ja edelleen laiturille, ikään kuin oman pihan pitkospuina. Näin voidaan kulkea luonnon keskellä paljasjaloin ja toisaalta herkkä luonto ei kulu kulkureiteiltä.

Rakennusten sijoittelu voi ohjata terassin tekemistä. Saunalla voi olla vilvoitteluterassi, jonka yhteyteen voi laittaa nykyään niin suositun kylpytynnyrin. Tällainen kokonaisuus saadaan tarvittaessa ylimääräisiltä katseilta piiloon sopivasti sijoitellulla aidalla. Istuskeluun ja ruokailuun terassi on hyvä sijoittaa niin, että sille kulkeminen on vaivatonta. Vaikka terassi on parhaimmillaan hyvällä kelillä, on otettava huomioon myös paahteisimpaan aikaan auringolta suojautuminen.

Lue lisää terassin rakentamisesta mökille.

Lasitettu terassi.

Terassin rakentaminen

Terassin rakentaminen itsessään on kaiken suunnittelun jälkeen suoraviivaista työtä. Kaiken pohjana on hyvin tehty pohjatyö ja perustus. Alustasta riippuen käytämme suodatinkangasta, jonka päälle laitetaan vielä murskekerros, jotta terassin alta ei ala niin helposti kasvamaan kasvillisuutta.

Perustus toteutetaan kiviseen maaperään pilariharkkoperustuksena ja kivettömään maaperään ruuvipaaluperustuksena. Terassirunkona me Primalla käytämme yleensä painekyllästettyä ja mitallistettua 48 mm x 148 mm lankkua. Runkopuut kiinnitetään toisiinsa tarkoitukseen soveltuvilla RST-palkkikengillä ja kiinnityksessä käytetään RST-ruuveja.

RST-kiinnikkeet terassille.

Terassilautana suosituin on 28 mm paksu painekyllästetty lauta, mutta myös komposiittimateriaaleja tai lehtikuusta käytetään.

Näin toteutetusta terassista tulee jykevä, ja se kestää notkumatta isältä pojalle. Edellä mainittu runkorakenne sallii terassin kattamisen myös jälkikäteen.

Terassin runko.

Katetun terassin rakentaminen

Katetun terassin rakentaminen ei meillä Primalla juurikaan eroa kattamattoman terassin tekemisestä, vaan pohjarakenne ja perustukset ovat samat. Tukeva, notkumaton rakenne on varsinkin lasikatetuissa terasseissa erittäin tärkeää. Pilareina käytetään tapauksesta riippuen esimerkiksi 90 mm x 90 mm liimapuupilaria, kattoniskoina 48 mm x 148 mm lankkua (tai liimapuuta), joka alapäästään kiinnitetään soveltuvilla kiinnikkeillä pilareiden päällä olevaan liimapuupalkkiin (puuterassit) ja ylhäältä seinään kiinnitettyyn lankkuun. Saamme nopeutettua asennusvaihetta toimittamalla maalattavat puutavarat valmiiksi pintamaalattuina. Katettu terassi voidaan rakentaa koko terassin alalle, tai tarvittaessa myös vain osalle alalle, esimerkiksi ruokailutilan päälle.

Terassin lasitus

Terassin lasitus on näyttävä ja käytännöllinen ratkaisu: terassista voi nauttia kelillä kuin kelillä. Sen voi sisustaa mielensä mukaan, eivätkä kalusteet ja tekstiilit kärsi. Terassi pysyy puhtaana ja siistinä.

Lasikatto kantaa itse itsensä, jolloin erillisiä ruoteita ei kattoniskojen päälle tarvita.

Terassin lasitus vaatii jämäkän notkumattoman rungon, jotta se toimii hyvin, eikä laseihin kohdistu vahingollisia jännityksiä. Lasituksen etuina esimerkiksi valokatteeseen on sen huomattavasti pidempi käyttöikä, huoltamisen helppous, yksinkertaisempi rakenne ja arvokkaampi olemus. Hinta lasikattoisella terassilla on hieman korkeampi kuin valokatteisella, mutta erotus on lopulta verrattain pieni avaimet käteen -paketeissa.

Lasiterassin hyödyt talvella

Talvisin lasiterassista isoin hyöty on se, että terassi pysyy käytettävänä koko talven eikä lumia tarvitse terassilta putsata. Lasikattoiset terassit mitoitetaan perustoimituksissa kestämään noin 200 kg/m² lumikuormaa, joten tavanomaisena talvena lumien pudottamisesta ei tarvitse jokaisen lumisateen jälkeen olla.

Infrapunalämmittimellä terassin saa lämpimän puolelle, mutta suurin etu saavutetaan jo maalis-huhtikuussa kun aurinko lämmittää terassin ilman muita lämmittimiä.

Terassin laajennus

Terassin laajennus tulee monesti eteen hieman vanhemmissa taloissa. Niissä on useasti juuri sisääntulon ympärillä pieni terassi, jota on tarpeen laajentaa suuremmaksi ja käytännöllisemmäksi. Laajennuksen yhteydessä usein vanha terassilaudoitus puretaan ja vaihdetaan samaksi kuin laajennetulla osalla. Kun vanhan terassin kansilaudoitus on purettu, tarkastetaan sen kantavat rakenteet ja perustukset. Tarvittaessa kantavia rakenteita vahvistetaan, jotta tuleva kokonaisuus on kestävä ja pitkäikäinen. Hyvin usein terassin rungossa runkopuita on liian harvassa, ja niitä on lisättävä. Terassin rakentaminen tulee näin tehdä perustuksista lähtien huolella.

Lue muita blogiartikkeleita

Yläpohjan tuuletus

Yläpohjan tuuletus – mitä se tarkoittaa ja mitä siitä tulee tietää? Yläpohjan tuuletus on…

Energiaremontti omakotitalo – näillä remonteilla säästät energiaa ja lisäät kiinteistösi arvoa

Energiaremontti omakotitalo – mitä se tarkoittaa ja mitä hyötyä energiaremontin tekemisestä on? Tässä artikkelissa…

Ulkoseinän pesu ennen maalausta

Ulkoseinän pesu ennen maalausta on tärkeää, jotta ulkomaalaukseen nähty vaiva ei mene hukkaan, vaan…
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.