ILMAINEN KUNTOARVIO PYYDÄ TARJOUS »

OTA YHTEYTTÄ: 020 775 1350

talon maalaus

Kestävä ja kaunis maalipinta tehdään käsityönä

Maalaus pidentää puu-ulkoverhouksen ikää merkittävästi suojaamalla puupintaa säältä, auringon valolta, sekä vähentämällä puun kosteusvaihtelun aiheuttamaa elämistä. Sanotaankin, että maalattu (sekä säännöllisesti huollettu) ja huoltomaalattu puuverhous kestää vaivatta jopa kymmeniä vuosia.

Kun talon julkisivun maalaus on tehty oikein, eli pensselimaalauksena, pysyy maalipinta paremmin puhtaana säilyttäen värinsä ja pitäen talon ulkonäön siistinä. Pensselillä saadaan ruiskumaalausta tarkempi, peittävämpi ja kestävämpi jälki.

Huolellinen pohjatyö takaa laadun

Ulkomaalaustyö tulee aloittaa aina tarkalla pohjatyöllä. Jos kyseessä ei ole uusi ulkoverhous, tulee tarvittaessa suorittaa homepesu ja/tai maalipinnan kaapiminen irtonaisen maalin ja lian poistamiseksi.  Tämän jälkeen puhdistettu verhous tulee maalata yhteen tai kahteen kertaan, riippuen alla olevan maalikerroksen kunnosta, vahvuudesta, sekä mahdollisesta värisävyn vaihdosta. Tällöin luodaan hyvä pohja erinomaiselle lopputulokselle.

Käytettävät työkalut ja maalauksen ajankohta

Ulkomaalaustyöhön ei yleensä liity hankalia työtapoja eikä se vaadi kummallisia työkaluja. Usein ulkomaalaus voidaan hoitaa maalikaapimen, pensselin, pinnan mukaan valitun ulkomaalin, rakennustelineiden sekä suojausmateriaalien avulla. Mutta toki ulkomaalauksessa on kuitenkin omat niksinsä, koska maalaus suoritaan ulkotyönä ja esimerkiksi säätila vaikuttaa työn suorittamiseen oleellisesti. Ulkomaalausta ei suositellakaan tehtäväksi kovalla kesähelteellä (suorassa auringonpaisteessa), eikä vesisateella. Muuten touko – syyskuun aurinkoiset päivät sopivat ulkomaalaamiseen oikein hyvin.

Ulkomaalaustyön suunnittelu on tärkeää

Ulkomaalaus kannattaa suunnitella etukäteen ja antaa työ suosiolla ammattilaisen hoidettavaksi. Jos haluaa itse tehdä ennakkosuunnittelua, voi esimerkiksi keväällä tarkkailla talon ulkoseinien kuntoa ja selvittää, löytyykö seinäpinnoista maalaustarvetta (kuten hilseillyttä tai lohkeillutta maalia, likaa tai jopa hometta). Rannikkoseudulla ja aukeilla paikoilla rasitukset seinäpinnoille ovat erityisen suuria. Myös etelä- ja länsiseiniin kohdistuva rasitus on moninkertainen pohjoisen puoleisiin seiniin verrattuna.

Yhtenäisten pintojen, kuten yhden seinän maalaamista varten on varattava tarpeeksi maalia samasta sävytyserästä. Näin vältetään mahdollisten sävyerojen syntyminen. Niin sanotut työsaumat on myös hyvä järjestää yhtenäistä seinäpintaa rikkoviin kohtiin, kuten nurkkiin, jakolistoihin tai ikkunoihin.

Työturvallisuuteen ja suojaukseen liittyvät asiat on myös hyvä suunnitella etukäteen, varsinkin kun ulkoverhouksen maalauksessa pitää yleensä käyttää rakennustelineitä, jotta työ saadaan tehtyä turvallisesti ja nykyisiä rakentamiseen liittyviä turvallisuusmääräyksiä noudattaen.

Milloin puuverhottu talo tulisi maalata?

Lyhyt vastaus on se, että puuverhous tulee pääsääntöisesti pintamaalata 12-18 kuukauden kuluessa asennuksesta ja lisäksi huoltomaalata 7-10 vuoden välein (kuultavilla tuotteilla käsitellyt pinnat n. 3-7 vuoden välein).

Puuverhotuissa pientaloissa on viime vuosina yleisesti käytetty teollisesti pohjamaalattua ulkoverhouslautaa. Toisinaan pohjamaalauksen lisäksi laudat on teollisesti kertaalleen pintamaalattu, jolloin puhutaan välimaalatusta laudasta. Tällainen laudoitus tulee suositusten mukaisesti pintamaalata vielä kertaalleen 12-18 kuukauden kuluessa asennuksesta, jolloin saavutetaan kaksinkertainen pintamaalaus. Tähän soveltuvat hyvin monet ulkomaalit, mutta on hyvä antaa ammattilaisen tutkia, mikä ulkomaali on oikeasti paras vaihtoehto olemassa olevalle pohjalle.

Miten puuverhottu talo tulisi maalata?

Muutamat asiat ovat aivan ratkaisevia hyvän lopputuloksen saavuttamisessa. Alla joitakin mietinnän tueksi:

 • Onko puuverhous siinä kunnossa, että se kannattaa maalata?
 • Onko puuverhouksen takana ilmarako (tuuletusväli)?
  • Jos tätä ei ole, ei uudelleenmaalausta suositella, vaan oikea tapa on uusia ulkoverhousrakenne nykyisten rakennusmääräysten mukaiseksi. Samalla pystytään helposti parantamaan talon energiatehokkuutta lisäämällä ulkoseinien eristevahvuutta.
 • Hilseileekö tai lohkeileeko vanha maali, onko maalipinta likainen tai homeinen.
  • Saadaanko nuo esim. homepesulla tai maalipinnan harjaamisella/skraappaamisella kuntoon?
 • Onko laudoituksessa lahovaurioita ja mikä niiden laajuus on?
 • Mitä maalia on käytetty aiemmin, mikä maali soveltuu tämän päälle?
 • Halutaanko rakennuksen värisävyä muuttaa …?
 • Uppoaako puukon kärki helposti puuhun tai irtoaako puusta harmaita lastuja?
  • Jos näin on, voidaan todeta puun olevan maalauskelvotonta.

maalattu talo

Muita ulkomaalauksessa huomioitavia asioita

Vanhan ja ehjän maalipinnan esikäsittelyksi riittää yleensä pölyn ja lian poisto. Rakennusten karkeiden ulkopintojen puhdistukseen voi käyttää puolijäykillä harjaksilla varustettua harjaa. Harjaus irrottaa pintaan tarttunutta pölyä sekä likaa ja rikkoo vanhaa maalikalvoa, jolloin uuden maalikerroksen tarttuvuus paranee. Jos harjaat vanhaa kuultokäsiteltyä pintaa teräsharjalla, etene puun syiden suuntaisesti, jotta puun pinta ei lähde ”tikkuuntumaan”. Jos vastaan tulee vanhaa, nukkaantunutta, harmaata puupintaa on se hyvä poistaa, koska se on heikko maalausalusta.

Esimerkkejä puuverhouksen huoltomaalaukseen liittyvistä työvaiheista

Vesiohenteisella/akrylaattimaalilla maalattu ulkoverhous:

 • Tarkista ulkoverhouksen kunto. Vaihda lahot ja huonokuntoiset puuosat uusiin,
 • Poista irtoava ja heikosti kiinni oleva vanha maali kaapimella tai teräsharjalla,
 • Pese likaantuneet tai homeiset pinnat siihen tarkoitetulla aineella. Levitys voidaan tehdä vaikkapa harjalla. Huuhtelu vedellä (varo aiheuttamasta rakenteille vahinkoa),
 • Pohjusta puupuhtaat pinnat sivelemällä niihin puunsuoja-aine,
 • Pohjamaalaa pohjustetut puupinnat pohjamaalilla,
 • Pintamaalaa pohjamaalatut pinnat soveltuvalla ulkomaalilla,
 • Pintamaalaa kaikki pinnat kertaalleen soveltuvalla ulkomaalilla.

Huoltomaalaus tehdään tavallisesti yhteen kertaan. Mikäli värisävy muuttuu, joudutaan maalaus tyypillisesti suorittamaan kahteen kertaan hyvän lopputuloksen (peittävyys) aikaansaamiseksi.

talon maali hilseilee

Öljymaalilla aiemmin maalattu ulkoverhous

 • Tarkista ulkoverhouksen kunto. Vaihda lahot ja huonokuntoiset puuosat uusiin.
 • Poista irtoava ja heikosti kiinni oleva vanha maali kaapimella tai teräsharjalla.
 • Pese likaantuneet tai homeiset pinnat siihen tarkoitetulla aineella. Levitys voidaan tehdä vaikkapa harjalla. Huuhtelu vedellä (varo aiheuttamasta rakenteille vahinkoa).
 • Pohjusta puupuhtaat pinnat sivelemällä niihin puunsuoja-aine.
 • Pohjamaalaa pohjustetut puupinnat pohjamaalilla.
 • Pintamaalaa pohjamaalatut pinnat kertaalleen soveltuvalla ulkomaalilla.
 • Pintamaalaa kaikki pinnat 1-2 kertaa soveltuvalla ulkomaalilla.

Pintamaalaus tehdään tavallisesti yhteen kertaan. Mikäli värisävy muuttuu, joudutaan maalaus tyypillisesti suorittamaan kahteen kertaan hyvän lopputuloksen (peittävyys) aikaansaamiseksi.

Mikään maali tai puunsuoja ei kuitenkaan korvaa mahdollisia kiinteistön rakenteellisia puutteita, jotka saattavat aiheuttaa puun (pitkäaikaista) kostumista. Hyvä rakennustapa edellyttää mm. hyvälaatuisen puutavaran käyttöä rakentamisessa, riittävän leveitä räystäitä, tarpeeksi korkeaa sokkelia, oikein tehtyjä vesipellityksiä ja ulkovuorauksen tekemistä tuulettuvaksi.

Prima-rakentajat Oy:n koulutetut alue-edustajat auttavat teitä mielellään.

Lisätietoa maaleista löydätte myös eri valmistajien esitteistä ja pakkausten etiketeistä.

Muutamia meiltä usein kysyttyjä ulkomaalauksiin liittyviä kysymyksiä:

Minkälainen on talon ulkomaalaukseen sopiva sää?

Käsiteltävän puupinnan tulee olla kuiva. Paras maalausilma on tietysti lämmin pilvipouta. Aurinkoisella säällä maalatessa kannattaa työskennellä varjon puolella. Ilman lämpötilan tulee olla maalista riippuen vähintään +5  astetta ja suhteellisen kosteuden alle 80 % maalauksen ja maalin kuivumisen aikana. Lisäksi maalikalvon tulisi ehtiä kuivua ennen iltakasteen laskeutumista, sillä kosteus voi aiheuttaa tuoreen maalipinnan himmenemistä.

Miksi puutalon ulkoseinien väri muuttuu?

Ulkovuoraus on alttiina sään ja auringon valon rasitukselle. Eritoten öljymaalien ominaisuuksiin kuuluu maalipinnan himmeneminen ajan myötä. Tällöin voi tapahtua myös värisävyjen muutoksia. Sään aiheuttamat rasitukset vaihtelevat huomattavasti rakennuksen maantieteellisestä ja maastollisesta sijainnista riippuen. Rannikkoseudulla ja aukeilla paikoilla rasitukset ovat erityisen suuria. Etelän puoleiset seinät ovat tyypillisesti kaikkein suurimman rasituksen kohteena.

Kuinka kauan aikaa menee omakotitalon ulkomaalauksessa?

Prima-rakentajien ammattimaalarit suorittavat talojen ulkoverhouksien maalaukset pensselimaalauksena, jotta lopputuloksesta saadaan paras mahdollinen. Perinteisestä työtavasta huolimatta ulkomaalaus sujuu koulutetuilta maalausammattilaisiltamme ripeästi; keskikokoisen omakotitalon maalaus valmistuu 2-3 päivässä (säävaraus huomioitava).

Paljonko talon maalaus maksaa?

Talon maalaus on hyvin työvaltainen urakka, johon toki ammattitaitoiset maalarimme ovat tottuneet. Työn hinnoittelu perustuu maalattavan työn laajuuteen, tarvikemenekkiin sekä kohdekohtaisiin yksityiskohtiin.  Prima-rakentajien tarjoama maalaus on aina urakkahinnoiteltu, joten yllättäviä kuluja ei asiakkaille tule. Kutsu edustajamme tekemään kotisi ulkopintojen kunnostamisen kuntoarvio, sekä tarjous – se ei maksa teille mitään!

Lue lisää Prima-ulkomaalauksesta
© 2020 Prima-rakentajat – Pintaa perusteellisemmin!