SOITA 020 775 1350

Talon maalaus

Talon maalaaminen.

Talon maalaaminen pidentää puu-ulkoverhouksen ikää merkittävästi suojaamalla puupintaa säältä, auringon valolta sekä vähentämällä puun kosteusvaihtelun aiheuttamaa elämistä.

Sanotaankin, että maalattu sekä säännöllisesti huollettu ja huoltomaalattu puuverhous kestää vaivatta jopa kymmeniä vuosia.

Kestävä ja kaunis maalipinta tehdään käsityönä

Kun talon julkisivun maalaus on tehty oikein, eli pensselimaalauksena, pysyy maalipinta paremmin puhtaana säilyttäen värinsä ja pitäen talon ulkonäön siistinä. Pensselillä saadaan ruiskumaalausta tarkempi, peittävämpi ja kestävämpi jälki.

Huolellinen pohjatyö takaa laadun

Talon ulkomaalaus tulee aloittaa aina tarkalla pohjatyöllä.

Kun huoltomaalataan uutta maalipintaa vanhan maalipinnan päälle, tulee tarvittaessa suorittaa homepesu ja/tai maalipinnan kaapiminen irtonaisen maalin ja lian poistamiseksi.

Kun tämä pohjatyö tehdään kunnolla, luodaan hyvä pohja erinomaiselle lopputulokselle.

Tämän jälkeen puhdistettu verhous tulee maalata yhteen tai kahteen kertaan, riippuen vanhan maalipinnan kunnosta, vahvuudesta sekä mahdollisesta värisävyn vaihdosta.

Hyväkuntoisen maalipinnan pohjatyö on yleensä helppoa

Vanhan ja ehjän maalipinnan esikäsittelyksi riittää yleensä pölyn ja lian poisto.

Rakennusten karkeiden ulkopintojen puhdistukseen voi käyttää puolijäykillä harjaksilla varustettua harjaa. Harjaus irrottaa pintaan tarttunutta pölyä sekä likaa ja rikkoo vanhaa maalikalvoa, jolloin uuden maalikerroksen tarttuvuus paranee.

Jos harjaat vanhaa kuultokäsiteltyä pintaa teräsharjalla, etene puun syiden suuntaisesti, jotta puun pinta ei lähde ”tikkuuntumaan”.

Jos vastaan tulee vanhaa, nukkaantunutta, harmaata puupintaa, on se hyvä poistaa, koska se on heikko maalausalusta.

Talon ulkomaalaus.

Käytettävät työkalut

Talon maalaukseen ei yleensä liity hankalia työtapoja, eikä se vaadi kummallisia työkaluja.

Usein ulkomaalaus voidaan hoitaa maalikaapimen, pensselin, pinnan mukaan valitun ulkomaalin, rakennustelineiden sekä suojausmateriaalien avulla.

Maalauksen ajankohta

Talon maalaamisessa on kuitenkin omat niksinsä, koska maalaus suoritetaan ulkotyönä ja esimerkiksi säätila vaikuttaa työn suorittamiseen oleellisesti.

Ulkomaalausta ei suositella tehtäväksi kovalla kesähelteellä (suorassa auringonpaisteessa), eikä vesisateella. Muuten touko – syyskuun aurinkoiset päivät sopivat ulkomaalaamiseen oikein hyvin.

Talon ulkomaalauksessa suunnittelu on tärkeää

Ulkomaalaus kannattaa suunnitella etukäteen ja antaa työ suosiolla ammattilaisen hoidettavaksi.

Jos haluaa itse tehdä ennakkosuunnittelua, voi esimerkiksi keväällä tarkkailla talon ulkoseinien kuntoa ja selvittää, löytyykö seinäpinnoista maalaustarvetta, kuten hilseillyttä tai lohkeillutta maalia, likaa tai jopa hometta.

Rannikkoseudulla ja aukeilla paikoilla rasitukset seinäpinnoille ovat erityisen suuria. Myös etelä- ja länsiseiniin kohdistuva rasitus on moninkertainen pohjoisen puoleisiin seiniin verrattuna.

Yhtenäisten pintojen, kuten yhden seinän maalaamista varten on varattava tarpeeksi maalia samasta sävytyserästä. Näin vältetään mahdollisten sävyerojen syntyminen. Niin sanotut työsaumat on myös hyvä järjestää yhtenäistä seinäpintaa rikkoviin kohtiin, kuten nurkkiin, jakolistoihin tai ikkunoihin.

Työturvallisuuteen ja suojaukseen liittyvät asiat on myös hyvä suunnitella etukäteen, varsinkin, kun ulkoverhouksen maalauksessa pitää yleensä käyttää rakennustelineitä, jotta työ saadaan tehtyä turvallisesti ja nykyisiä rakentamiseen liittyviä turvallisuusmääräyksiä noudattaen.

Puinen ulkoverhous

Milloin puuverhoiltu talo pitää maalata?

Lyhyt vastaus on se, että puuverhous tulee pääsääntöisesti pintamaalata 12-18 kuukauden kuluessa asennuksesta ja lisäksi huoltomaalata 7-10 vuoden välein (kuultavilla tuotteilla käsitellyt pinnat n. 3-7 vuoden välein).

Puuverhotuissa pientaloissa on viime vuosina yleisesti käytetty teollisesti pohjamaalattua ulkoverhouslautaa. Toisinaan pohjamaalauksen lisäksi laudat on teollisesti kertaalleen pintamaalattu, jolloin puhutaan välimaalatusta laudasta. Tällainen laudoitus tulee suositusten mukaisesti pintamaalata vielä kertaalleen 12-18 kuukauden kuluessa asennuksesta, jolloin saavutetaan kaksinkertainen pintamaalaus.

Tähän soveltuvat hyvin monet ulkomaalit, mutta on hyvä antaa ammattilaisen tutkia, mikä ulkomaali on oikeasti paras vaihtoehto olemassa olevalle pohjalle.

Huomioi nämä, ennen kuin aloitat talon maalaamisen

Puuverhoillun talon maalaamisessa on muutamia asioita, jotka ovat aivan ratkaisevia hyvän lopputuloksen saavuttamisessa. Alla joitakin mietinnän tueksi:

 • Onko puuverhous siinä kunnossa, että se kannattaa maalata?
 • Onko puuverhouksen takana ilmarako (tuuletusväli)?
  • Jos tätä ei ole, ei uudelleenmaalausta suositella, vaan oikea tapa on uusia ulkoverhousrakenne nykyisten rakennusmääräysten mukaiseksi. Samalla pystytään helposti parantamaan talon energiatehokkuutta lisäämällä ulkoseinien eristevahvuutta.
 • Hilseileekö tai lohkeileeko vanha maali, onko maalipinta likainen tai homeinen?
  • Saadaanko nuo esim. homepesulla tai maalipinnan harjaamisella/kaapimisella kuntoon?
 • Onko laudoituksessa lahovaurioita ja mikä niiden laajuus on?
 • Mitä maalia on käytetty aiemmin, mikä maali soveltuu tämän päälle?
 • Halutaanko rakennuksen värisävyä muuttaa?
 • Uppoaako puukon kärki helposti puuhun tai irtoaako puusta harmaita lastuja?
  • Jos näin on, voidaan todeta puun olevan maalauskelvotonta.

Miten puuverhoiltu talo tulisi (huolto)maalata?

Vesiohenteisella/akrylaattimaalilla maalattu ulkoverhous:

 • Tarkista ulkoverhouksen kunto. Vaihda lahot ja huonokuntoiset puuosat uusiin.
 • Poista irtoava ja heikosti kiinni oleva vanha maali kaapimella tai teräsharjalla.
 • Pese likaantuneet tai homeiset pinnat siihen tarkoitetulla aineella. Levitys voidaan tehdä vaikkapa harjalla. Huuhtelu vedellä. Varo aiheuttamasta rakenteille vahinkoa.
 • Pohjusta puupuhtaat pinnat sivelemällä niihin puunsuoja-aine.
 • Pohjamaalaa pohjustetut puupinnat pohjamaalilla.
 • Pintamaalaa pohjamaalatut pinnat soveltuvalla ulkomaalilla.
 • Pintamaalaa kaikki pinnat kertaalleen soveltuvalla ulkomaalilla.

 

Huoltomaalaus tehdään tavallisesti yhteen kertaan. Mikäli värisävy muuttuu, joudutaan maalaus tyypillisesti suorittamaan kahteen kertaan hyvän lopputuloksen (peittävyys) aikaansaamiseksi.

talon maalaus primalta

Öljymaalilla aiemmin maalattu ulkoverhous:

 • Tarkista ulkoverhouksen kunto. Vaihda lahot ja huonokuntoiset puuosat uusiin.
 • Poista irtoava ja heikosti kiinni oleva vanha maali kaapimella tai teräsharjalla.
 • Pese likaantuneet tai homeiset pinnat siihen tarkoitetulla aineella. Levitys voidaan tehdä vaikkapa harjalla. Huuhtelu vedellä. Varo aiheuttamasta rakenteille vahinkoa.
 • Pohjusta puupuhtaat pinnat sivelemällä niihin puunsuoja-aine.
 • Pohjamaalaa pohjustetut puupinnat pohjamaalilla.
 • Pintamaalaa pohjamaalatut pinnat kertaalleen soveltuvalla ulkomaalilla.
 • Pintamaalaa kaikki pinnat 1-2 kertaa soveltuvalla ulkomaalilla.

 

Pintamaalaus tehdään tavallisesti yhteen kertaan. Mikäli värisävy muuttuu, joudutaan maalaus tyypillisesti suorittamaan kahteen kertaan hyvän lopputuloksen (peittävyys) aikaansaamiseksi.

Mikään maali tai puunsuoja ei kuitenkaan korvaa mahdollisia kiinteistön rakenteellisia puutteita, jotka saattavat aiheuttaa puun (pitkäaikaista) kostumista. Hyvä rakennustapa edellyttää mm. hyvälaatuisen puutavaran käyttöä rakentamisessa, riittävän leveitä räystäitä, tarpeeksi korkeaa sokkelia, oikein tehtyjä vesipellityksiä ja ulkovuorauksen tekemistä tuulettuvaksi.

Jos on kysyttävää, niin autamme mielellämme.

Lisätietoa maaleista löydät myös eri valmistajien esitteistä ja pakkausten etiketeistä.

Muutamia meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä ulkomaalaukseen liittyen

Minkälainen on talon ulkomaalaukseen sopiva sää?

Käsiteltävän puupinnan tulee olla kuiva. Paras maalausilma on tietysti lämmin pilvipouta. Aurinkoisella säällä maalatessa kannattaa työskennellä varjon puolella. Ilman lämpötilan tulee olla maalista riippuen vähintään +5  astetta ja suhteellisen kosteuden alle 80 % maalauksen ja maalin kuivumisen aikana. Lisäksi maalikalvon tulisi ehtiä kuivua ennen iltakasteen laskeutumista, sillä kosteus voi aiheuttaa tuoreen maalipinnan himmenemistä.

Miksi puutalon ulkoseinien väri muuttuu?

Ulkovuoraus on alttiina sään ja auringon valon rasitukselle. Eritoten öljymaalien ominaisuuksiin kuuluu maalipinnan himmeneminen ajan myötä. Tällöin voi tapahtua myös värisävyjen muutoksia. Sään aiheuttamat rasitukset vaihtelevat huomattavasti rakennuksen maantieteellisestä ja maastollisesta sijainnista riippuen. Rannikkoseudulla ja aukeilla paikoilla rasitukset ovat erityisen suuria. Etelän puoleiset seinät ovat tyypillisesti kaikkein suurimman rasituksen kohteena.

Kuinka kauan aikaa menee omakotitalon ulkomaalauksessa?

Prima-rakentajien ammattimaalarit suorittavat talojen ulkoverhouksien maalaukset pensselimaalauksena, jotta lopputuloksesta saadaan paras mahdollinen. Perinteisestä työtavasta huolimatta ulkomaalaus sujuu koulutetuilta maalausammattilaisiltamme ripeästi; keskikokoisen omakotitalon maalaus valmistuu 2-3 päivässä (säävaraus huomioitava).

Paljonko talon maalaus maksaa?

Talon maalaus on hyvin työvaltainen urakka, johon toki ammattitaitoiset maalarimme ovat tottuneet. Työn hinnoittelu perustuu maalattavan työn laajuuteen, tarvikemenekkiin sekä kohdekohtaisiin yksityiskohtiin. Prima-rakentajien tarjoama maalaus on aina urakkahinnoiteltu, joten yllättäviä kuluja ei asiakkaille tule. Kutsu edustajamme tekemään kotisi ulkopintojen kunnostamisen kuntoarvio, sekä tarjous – se ei maksa teille mitään!

Olemme toteuttaneet yli 33 000 remonttia suomalaisiin kotitalouksiin. Kuntoarvio on vaivaton tapa aloittaa remontin suunnittelu. Saat ammattilaisen heti avuksesi. Palvelemme myös etänä!

TARJOUSPYYNTÖLOMAKE:

Alla listattuna paikkakunnat, missä Prima tekee talon ulkomaalauksia:

LAPPI

Enontekiö  Inari  Kemi  Kemijärvi  Keminmaa  Kittilä  Kolari  Muonio  Pelkosenniemi  Pello  Posio  Ranua  Rovaniemi  Salla  Savukoski  Simo  Sodankylä  Tervola  Tornio  Utsjoki  Ylitornio 

POHJOIS-POHJANMAA, ETELÄ-POHJANMAA ja POHJANMAA

Alajärvi  Alavieska  Alavus  Evijärvi  Haapajärvi  Haapavesi  Hailuoto  Halsua  Ii  Ilmajoki  Isojoki  Isokyrö  Kalajoki  Kannus  Karijoki  Kaskinen  Kauhajoki  Kauhava  Kaustinen  Kempele  Kokkola  Korsnäs  Kristiinankaupunki  Kruunupyy  Kuortane  Kurikka  Kuusamo  Kärsämäki  Laihia  Lappajärvi  Lapua  Lestijärvi  Liminka  Lumijoki  Luoto  Maalahti  Merijärvi  Muhos  Mustasaari  Nivala  Närpiö  Oulainen  Oulu  Pedersöre  Perho  Pietarsaari  Pudasjärvi  Pyhäjoki  Pyhäjärvi  Pyhäntä 

KAINUU

Hyrynsalmi  Kajaani  Kuhmo  Paltamo  Puolanka  Ristijärvi  Sotkamo  Suomussalmi 

KESKI-SUOMI

Hankasalmi  Joutsa  Jyväskylä  Jämsä  Kannonkoski  Karstula  Keuruu  Kinnula  Kivijärvi  Konnevesi  Kyyjärvi  Laukaa  Luhanka  Multia  Muurame  Petäjävesi  Pihtipudas  Saarijärvi  Toivakka  Uurainen  Viitasaari  Äänekoski 

POHJOIS-SAVO

Iisalmi  Joroinen  Kaavi  Keitele  Kiuruvesi  Kuopio  Lapinlahti  Leppävirta  Pielavesi  Rautalampi  Rautavaara  Siilinjärvi  Sonkajärvi  Suonenjoki  Tervo  Tuusniemi  Varkaus  Vesanto  Vieremä 

POHJOIS-KARJALA

Heinävesi  Ilomantsi  Joensuu  Juuka  Kitee  Kontiolahti  Lieksa  Liperi  Nurmes  Outokumpu  Polvijärvi  Rääkkylä  Tohmajärvi 

SATAKUNTA

Eura  Eurajoki  Harjavalta  Huittinen  Jämijärvi  Kankaanpää  Karvia  Kokemäki  Merikarvia  Nakkila  Pomarkku  Pori  Rauma  Siikainen  Säkylä  Ulvila 

PIRKANMAA

Akaa  Hämeenkyrö  Ikaalinen  Juupajoki  Kangasala  Kihniö  Kuhmoinen  Lempäälä  Mänttä-Vilppula  Nokia  Orivesi  Parkano  Pirkkala  Punkalaidun  Pälkäne  Ruovesi  Sastamala  Tampere  Urjala  Valkeakoski  Vesilahti  Virrat  Ylöjärvi 

PÄIJÄT-HÄME

Asikkala  Hartola  Heinola  Hollola  Iitti  Kärkölä  Lahti  Orimattila  Padasjoki  Sysmä 

ETELÄ-SAVO

Enonkoski  Hirvensalmi  Juva  Kangasniemi  Mikkeli  Mäntyharju  Pertunmaa  Pieksämäki  Puumala  Rantasalmi  Savonlinna  Sulkava 

VARSINAIS-SUOMI

Aura  Kaarina  Kemiönsaari  Koski TL  Kustavi  Laitila  Lieto  Loimaa  Marttila  Masku  Mynämäki  Naantali  Nousiainen  Oripää  Paimio  Parainen  Pyhäranta  Pöytyä  Raisio  Rusko  Salo  Sauvo  Somero  Taivassalo  Turku  Uusikaupunki  Vehmaa 

KANTA-HÄME

Forssa  Hattula  Hausjärvi  Humppila  Hämeenlinna  Janakkala  Jokioinen  Loppi  Riihimäki  Tammela  Ypäjä 

KYMENLAAKSO

Hamina  Kotka  Kouvola  Miehikkälä  Pyhtää  Virolahti 

ETELÄ-KARJALA

Imatra  Lappeenranta  Lemi  Luumäki  Parikkala  Rautjärvi  Ruokolahti  Savitaipale  Taipalsaari 

UUSIMAA

Askola  Espoo  Hanko  Helsinki  Hyvinkää  Inkoo  Järvenpää  Karkkila  Kauniainen  Kerava  Kirkkonummi  Lapinjärvi  Lohja  Loviisa  Myrskylä  Mäntsälä  Nurmijärvi  Pornainen  Porvoo  Pukkila  Raasepori  Sipoo  Siuntio  Tuusula  Vantaa  Vihti