Talon maalaus

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Miten talon maalaus tehdään? Mitä kaikkea täytyy huomioida talon maalauksessa? Miksi suunnittelu ennen talon maalausta on tärkeää ja mitä suunnittelu sisältää?

Kokosimme tähän artikkeliin kattavan tietopaketin talon ulkomaalauksesta. Tutustu tähän huolella, niin tiedät paljon enemmän talon maalauksesta.

Miksi talon maalaus?

Talon maalaus pidentää puu-ulkoverhouksen ikää merkittävästi suojaamalla puupintaa säältä, auringon valolta sekä vähentämällä puun kosteusvaihtelun aiheuttamaa elämistä.

Sanotaankin, että maalattu sekä säännöllisesti huollettu ja huoltomaalattu puuverhous kestää vaivatta jopa kymmeniä vuosia.

Talon maalaus.

Talon maalaus aina käsin pensselillä

Kun talon julkisivun maalaus on tehty oikein, eli pensselimaalauksena, pysyy maalipinta paremmin puhtaana säilyttäen värinsä ja pitäen talon ulkonäön siistinä. Pensselillä saadaan ruiskumaalausta tarkempi, peittävämpi, kauniimpi ja kestävämpi jälki.

Huolellinen pohjatyö takaa maalauksen laadun

Talon ulkomaalaus tulee aloittaa aina tarkalla pohjatyöllä.

Kun huoltomaalataan uutta maalipintaa vanhan maalipinnan päälle, tulee tarvittaessa suorittaa homepesu ja/tai maalipinnan kaapiminen irtonaisen maalin ja lian poistamiseksi.

Kun tämä pohjatyö tehdään kunnolla, luodaan hyvä pohja erinomaiselle lopputulokselle.

Tämän jälkeen puhdistettu verhous tulee maalata yhteen tai kahteen kertaan, riippuen vanhan maalipinnan kunnosta, vahvuudesta sekä mahdollisesta värisävyn vaihdosta.

Hyväkuntoisen maalipinnan pohjatyö on yleensä helppoa. Vanhan ja ehjän maalipinnan esikäsittelyksi riittää yleensä pölyn ja lian poisto.

Rakennusten karkeiden ulkopintojen puhdistukseen voi käyttää puolijäykillä harjaksilla varustettua harjaa. Harjaus irrottaa pintaan tarttunutta pölyä sekä likaa ja rikkoo vanhaa maalikalvoa, jolloin uuden maalikerroksen tarttuvuus paranee.

Jos harjaat vanhaa kuultokäsiteltyä pintaa teräsharjalla, etene puun syiden suuntaisesti, jotta puun pinta ei lähde ”tikkuuntumaan”.

Jos vastaan tulee vanhaa, nukkaantunutta, harmaata puupintaa, on se hyvä poistaa, koska se on heikko maalausalusta.

Talon ulkomaalaus.

Talon maalauksessa käytettävät työkalut

Talon maalaukseen ei yleensä liity hankalia työtapoja, eikä se vaadi kummallisia työkaluja.

Usein ulkomaalaus voidaan hoitaa maalikaapimen, pensselin, pinnan mukaan valitun ulkomaalin, rakennustelineiden sekä suojausmateriaalien avulla.

Talon maalauksen ajankohta

Talon maalaamisessa on kuitenkin omat niksinsä, koska maalaus suoritetaan ulkotyönä ja esimerkiksi säätila vaikuttaa työn suorittamiseen oleellisesti.

Ulkomaalausta ei suositella tehtäväksi kovalla kesähelteellä (suorassa auringonpaisteessa), eikä vesisateella. Muuten touko–syyskuun aurinkoiset päivät sopivat ulkomaalaamiseen oikein hyvin.

Talon maalaus.

Suunnittelu on tärkeää ulkomaalauksessa

Ulkomaalaus kannattaa suunnitella etukäteen ja antaa työ suosiolla ammattilaisen hoidettavaksi.

Jos haluaa itse tehdä ennakkosuunnittelua, voi esimerkiksi keväällä tarkkailla talon ulkoseinien kuntoa ja selvittää, löytyykö seinäpinnoista maalaustarvetta, kuten hilseillyttä tai lohkeillutta maalia, likaa tai jopa hometta.

Rannikkoseudulla ja aukeilla paikoilla rasitukset seinäpinnoille ovat erityisen suuria. Myös etelä- ja länsiseiniin kohdistuva rasitus on moninkertainen pohjoisen puoleisiin seiniin verrattuna.

Yhtenäisten pintojen, kuten yhden seinän maalaamista varten on varattava tarpeeksi maalia samasta sävytyserästä. Näin vältetään mahdollisten sävyerojen syntyminen. Niin sanotut työsaumat on myös hyvä järjestää yhtenäistä seinäpintaa rikkoviin kohtiin, kuten nurkkiin, jakolistoihin tai ikkunoihin.

Työturvallisuuteen ja suojaukseen liittyvät asiat on myös hyvä suunnitella etukäteen, varsinkin, kun ulkoverhouksen maalauksessa pitää yleensä käyttää rakennustelineitä, jotta työ saadaan tehtyä turvallisesti ja nykyisiä rakentamiseen liittyviä turvallisuusmääräyksiä noudattaen.

Milloin puuverhoiltu talo pitää maalata?

Lyhyt vastaus on se, että puuverhous tulee pääsääntöisesti pintamaalata 12-18 kuukauden kuluessa asennuksesta ja lisäksi huoltomaalata 7-10 vuoden välein (kuultavilla tuotteilla käsitellyt pinnat n. 3-7 vuoden välein).

Puuverhotuissa pientaloissa on viime vuosina yleisesti käytetty teollisesti pohjamaalattua ulkoverhouslautaa. Toisinaan pohjamaalauksen lisäksi laudat on teollisesti kertaalleen pintamaalattu, jolloin puhutaan välimaalatusta laudasta. Tällainen laudoitus tulee suositusten mukaisesti pintamaalata vielä kertaalleen 12-18 kuukauden kuluessa asennuksesta, jolloin saavutetaan kaksinkertainen pintamaalaus.

Tähän soveltuvat hyvin monet ulkomaalit, mutta on hyvä antaa ammattilaisen tutkia, mikä ulkomaali on oikeasti paras vaihtoehto olemassa olevalle pohjalle.

Talon maalaus hinta.

Huomioi nämä, ennen kuin aloitat talon maalaamisen

Puuverhoillun talon maalaamisessa on muutamia asioita, jotka ovat aivan ratkaisevia hyvän lopputuloksen saavuttamisessa. Alla joitakin mietinnän tueksi:

 • Onko puuverhous siinä kunnossa, että se kannattaa maalata?
 • Onko puuverhouksen takana ilmarako (tuuletusväli)? Jos tätä ei ole, ei uudelleenmaalausta suositella, vaan oikea tapa on uusia ulkoverhousrakenne nykyisten rakennusmääräysten mukaiseksi. Samalla pystytään helposti parantamaan talon energiatehokkuutta lisäämällä ulkoseinien eristevahvuutta.
 • Hilseileekö tai lohkeileeko vanha maali, onko maalipinta likainen tai homeinen? Saadaanko nuo esim. homepesulla tai maalipinnan harjaamisella/kaapimisella kuntoon?
 • Onko laudoituksessa lahovaurioita ja mikä niiden laajuus on?
 • Mitä maalia on käytetty aiemmin, mikä maali soveltuu tämän päälle?
 • Halutaanko rakennuksen värisävyä muuttaa?
 • Uppoaako puukon kärki helposti puuhun tai irtoaako puusta harmaita lastuja? Jos näin on, voidaan todeta puun olevan maalauskelvotonta.

Miten puuverhoiltu talo tulisi (huolto)maalata?

Vesiohenteisella/akrylaattimaalilla maalattu ulkoverhous

 • Tarkista ulkoverhouksen kunto. Vaihda lahot ja huonokuntoiset puuosat uusiin.
 • Poista irtoava ja heikosti kiinni oleva vanha maali kaapimella tai teräsharjalla.
 • Pese likaantuneet tai homeiset pinnat siihen tarkoitetulla aineella. Levitys voidaan tehdä vaikkapa harjalla. Huuhtelu vedellä. Varo aiheuttamasta rakenteille vahinkoa.
 • Pohjusta puupuhtaat pinnat sivelemällä niihin puunsuoja-aine.
 • Pohjamaalaa pohjustetut puupinnat pohjamaalilla.
 • Pintamaalaa pohjamaalatut pinnat soveltuvalla ulkomaalilla.
 • Pintamaalaa kaikki pinnat kertaalleen soveltuvalla ulkomaalilla.

Huoltomaalaus tehdään tavallisesti yhteen kertaan. Mikäli värisävy muuttuu, joudutaan maalaus tyypillisesti suorittamaan kahteen kertaan hyvän lopputuloksen (peittävyys) aikaansaamiseksi.

Öljymaalilla aiemmin maalattu ulkoverhous

 • Tarkista ulkoverhouksen kunto. Vaihda lahot ja huonokuntoiset puuosat uusiin.
 • Poista irtoava ja heikosti kiinni oleva vanha maali kaapimella tai teräsharjalla.
 • Pese likaantuneet tai homeiset pinnat siihen tarkoitetulla aineella. Levitys voidaan tehdä vaikkapa harjalla. Huuhtelu vedellä. Varo aiheuttamasta rakenteille vahinkoa.
 • Pohjusta puupuhtaat pinnat sivelemällä niihin puunsuoja-aine.
 • Pohjamaalaa pohjustetut puupinnat pohjamaalilla.
 • Pintamaalaa pohjamaalatut pinnat kertaalleen soveltuvalla ulkomaalilla.
 • Pintamaalaa kaikki pinnat 1-2 kertaa soveltuvalla ulkomaalilla.

Pintamaalaus tehdään tavallisesti yhteen kertaan. Mikäli värisävy muuttuu, joudutaan maalaus tyypillisesti suorittamaan kahteen kertaan hyvän lopputuloksen (peittävyys) aikaansaamiseksi.

Ota yhteyttä Prima.

Mikään maali tai puunsuoja ei kuitenkaan korvaa mahdollisia kiinteistön rakenteellisia puutteita, jotka saattavat aiheuttaa puun (pitkäaikaista) kostumista. Hyvä rakennustapa edellyttää mm. hyvälaatuisen puutavaran käyttöä rakentamisessa, riittävän leveitä räystäitä, tarpeeksi korkeaa sokkelia, oikein tehtyjä vesipellityksiä ja ulkovuorauksen tekemistä tuulettuvaksi.

Jos on kysyttävää, niin autamme mielellämme.

Lisätietoa maaleista löydät myös eri valmistajien esitteistä ja pakkausten etiketeistä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä talon maalauksesta

Käsiteltävän puupinnan tulee olla kuiva. Paras maalausilma on tietysti lämmin pilvipouta. Aurinkoisella säällä maalatessa kannattaa työskennellä varjon puolella. Ilman lämpötilan tulee olla maalista riippuen vähintään +5 astetta ja suhteellisen kosteuden alle 80 % maalauksen ja maalin kuivumisen aikana. Lisäksi maalikalvon tulisi ehtiä kuivua ennen iltakasteen laskeutumista, sillä kosteus voi aiheuttaa tuoreen maalipinnan himmenemistä.

Ulkovuoraus on alttiina sään ja auringon valon rasitukselle. Eritoten öljymaalien ominaisuuksiin kuuluu maalipinnan himmeneminen ajan myötä. Tällöin voi tapahtua myös värisävyjen muutoksia. Sään aiheuttamat rasitukset vaihtelevat huomattavasti rakennuksen maantieteellisestä ja maastollisesta sijainnista riippuen. Rannikkoseudulla ja aukeilla paikoilla rasitukset ovat erityisen suuria. Etelän puoleiset seinät ovat tyypillisesti kaikkein suurimman rasituksen kohteena.

Prima-rakentajien ammattimaalarit suorittavat talojen ulkoverhouksien maalaukset pensselimaalauksena, jotta lopputuloksesta saadaan paras mahdollinen. Perinteisestä työtavasta huolimatta ulkomaalaus sujuu koulutetuilta maalausammattilaisiltamme ripeästi; keskikokoisen omakotitalon maalaus valmistuu 2-3 päivässä (säävaraus huomioitava).

Talon maalaus on hyvin työvaltainen urakka, johon toki ammattitaitoiset maalarimme ovat tottuneet. Työn hinnoittelu perustuu maalattavan työn laajuuteen, tarvikemenekkiin sekä kohdekohtaisiin yksityiskohtiin. Prima-rakentajien tarjoama maalaus on aina urakkahinnoiteltu, joten yllättäviä kuluja ei asiakkaille tule. Kutsu edustajamme tekemään kotisi ulkopintojen kunnostamisen kuntoarvio, sekä tarjous – se ei maksa sinulle mitään!

Lue muita blogiartikkeleita

Ulkomaalaus lämpötila – Vinkit onnistuneeseen maalaukseen

Ulkomaalaus lämpötila – Mikä on optimaalinen sää ja miksi sillä on merkitystä? Talon maalauksessa…

Rintamamiestalo ulkoverhous

Rintamamiestalon ulkoverhouksen uusiminen ei ole pelkästään esteettinen päivitys, vaan sen avulla voidaan parantaa talon…

Ulkolaudoitus malleja – Ulkoverhoilun kattava opas

Ulkolaudoitus, eli ulkoverhous malleja ja -tyylejä on monenlaisia, ja yksin voi olla vaikea valita…
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.