Tasakatosta harjakatoksi?

Varsinkin 1970-luvulla oli muotia rakentaa talot mataliksi ja tasakattoisiksi. Oikein huollettuna ja viisaalla kunnossapidolla tasakattojenkin kanssa on pärjätty, mutta keskimääräistä enemmän murheita ne saattavat aiheuttaa. Kun harjakattoisessa talossa katon korkein kohta on talon keskellä ja vesi johdetaan seinälinjojen yli räystäillä, niin tasakatolla toimitaan juuri päinvastoin: katon korkein kohta on yleensä seinän lähellä ja vedet johdetaan keskellä taloa sijaitsevalle kattoviemärille, josta vesi menee  putkea pitkin sadevesiviemäriin. Tasakatossa on vedenpoiston toimittava jatkuvasti, eikä katemateriaalissa tai sen saumoissa saa olla mitään heikkouksia.

Miksi katonkorotus?

Katonkorotuksella haetaan tasakattoisiin taloihin pääasiassa toimintavarmuutta, ulkoasun kohennusta ja mahdollista lisätilaa.

Toimintavarmuus

Johtamalla sadevedet seinälinjan yli estetään parhaimmillaan isoja vesivahinkoja.

Kohentunut ulkoasu

Kauneus on toki katsojan silmässä, mutta asiakkaamme ovat kiitelleet kotinsa uutta ilmettä katonkorotuksen jälkeen.

Lisätilaa katonkorotuksella

Lisätilan tarve yllätti ja katto pitäisi uusia? Halvimmat neliöt saadaan käyttöön, kun rakennetaan ne ylöspäin. Katto uusitaan kehäristikoilla ja lisätilaa voidaan saada kymmeniä neliöitä kohtuullisen helposti käyttöön.

Tasakatto muutettu harjakatoksi

Miten katonkorotus tehdään?

Perusperiaate on, että vanhat rakenteet puretaan mahdollisimman laajasti ja rakennetaan uudet rakenteet. Tähän tietysti vaikuttaa monikin asia, eikä täysin samanlaisia kohteita olekaan. Niinpä suunnitelma tehdään tapauskohtaisesti.

Jos lisätilan tarvetta ei ole, tehdään korotus pääsääntöisesti paikallaan lujuusluokitellusta puutavarasta. Tällöin rakennettaan pukkilinjat kantavien linjojen päälle, ja pukkilinjojen päälle asennetaan kattoniskat. Vanha huopakatto puretaan kokonaan pois tuuletuksen varmistamiseksi ja turhan palokuorman poistamiseksi. Umpilaudoitus aukaistaan myös tuuletuksen parantamiseksi. Monesti tässä yhteydessä myös katon eristystä parannetaan puhallusvillalla.

Haluttaessa lisätilaa alku on sama: puretaan vanha rakenne ja katemateriaali pois. Pukkilinjoja ei nyt tehdä, vaan katon korotus tapahtuu valmiilla ristikoilla lopulliseen korkeuteensa.

Katto ei ole ainut asia, mitä täytyy nostaa. Savupiippu muurataan korkeammaksi ja ilmanvaihto- ja viemärintuuletusputket jatketaan uuden kattopinnan läpi. Samoin seinäpinnat ulkoseinillä nousevat ja vedenpoisto saatetaan joutua järjestämään pihalla uudelleen.

Katonkorotus remonttina

Katonkorotus on remontti, joka vaatii tekijältään laajaa ammattitaitoa ja riittävät resurssit toteuttaa se kunnialla. Riskitekijöitä on ”tavalliseen kattoremonttiin” verrattuna enemmän ja ne pitää osata huomioida. Katto on pidempään auki ja sormi ei saa tekijältä mennä suuhun kesken työn.

Katonkorotus ja rakennuslupa?

Katonkorotus on poikkeuksetta remontti, joka vaatii rakennusluvan. Meillä Primalla palveluun kuuluu rakennusluvan hakeminen asiakkaan puolesta, 3d-suunnitelmakuvat ja lupakuvat. Hoidamme tarvittaessa myös valvonnan. Normaaliin remonttiin verrattuna ylimääräistä vaivaa ja lupabyrokratiaa ei asiakkaalle näin koidu.

Harjakatoksi muutettu tasakattoinen rakennus

Katonkorotuksen hyödyt

 • Katto on toimintavarma
 • Talon ulkoasu kohenee
 • Talon arvo nousee
 • Lisäeristys remontin yhteydessä säästää rahaa ja tuo asumismukavuutta
 • Savupiippu vetää paremmin pidempänä
 • Peltikate on pitkäikäisempi kuin tasakattojen huopakate

Katonkorotus Primalla

 • Tutkimme vanhan rakenteen ja käymme asiakkaan tarpeet läpi
 • Teemme korotuksesta tarvittaessa 3d-kuvan, jossa havainnollistetaan, miltä talo tulee näyttämään
 • Yksilöllinen tarjous toteutuksesta
 • Rakennusluvan hakeminen, lupakuvien piirto
 • Valvoja kauttamme (meille käy myös asiakkaan oma valvoja)
 • Toteutus alusta loppuun saakka
 • 10 vuoden takuu kotimaiseen Prima-asennukseen, jopa 25 vuoden pinnoitetakuu peltikattoihin ja 50 vuoden tekninen takuu
 • Sama yhteyshenkilö koko projektin läpi

Kiinnostaako katonkorotus? Pyydä asiantuntijamme käymään.

  Nimi (pakollinen)

  Puhelin (pakollinen)

  Paikkakunta (pakollinen)

  Haluaisin lisätietoa seuraavasta:
  KattoremonttiUlkoverhousUlkomaalausIkkunat/ovetValesokkelikorjausJokin muu

  Lisätietoja

  Vinkkaan vain kaverini