Kattoremontti – Katon korjaus

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita

Kattoremontti on yksi suurimmista, kalleimmista ja merkityksellisimmistä remonteista omakotitalolle ja sen omistajalle. Siksi ei ole yhdentekevää, kuka kattoremontin tekee ja miten kattoremontti tehdään. Varmasti haluat talon omistajana, että investointi kattoremonttiin tuottaa kotiisi laadukkaan, kestävän ja toimivan katon seuraaviksi 30-50 vuodeksi eteenpäin.

Miten onnistunut kattoremontti sitten tehdään? Mitä kattoremontin tekemisessä on hyvä ottaa huomioon? Tässä artikkelissa kerromme kaiken tärkeän, mitä sinun on hyvä tietää kattoremonteista ja niiden tekemisestä.

Milloin kattoremontti on tarpeellinen?

Kaikki katot tulevat aina jossain vaiheessa elinkaarensa päähän ja edessä on kattoremontti. Sen sijaan, että odottelet kotisi katon sanovan lopullisen sopimuksensa irti, katto kannattaa kunnostaa ennakkoon eli kattoremontin olisi aina syytä olla ennakoiva. Näin katon ongelmat saadaan korjattua ajoissa ja vältytään pahemmilta vaurioilta, eivätkä kattoremontin kustannukset nouse liian suuriksi.

Mistä sen sitten tietää, että kattoremontti on tarpeellinen? Helpoin ja huolettomin tapa sinulle on pyytää meidän kattoremontteihin erikoistunut ammattilainen maksuttomalle arviointikäynnille. Saat puolueettoman ja tarkan kartoituksen talosi katon kunnosta sekä tiedon siitä, onko kattoremontti ajankohtainen nyt, vai vasta myöhemmin. Sen lisäksi, että arviointikäynti ei maksa sinulle mitään, se ei myöskään sido sinua vielä mihinkään. Kartoitamme vain talosi katon tämän hetkisen kunnon, kerromme rehellisesti, mitä katosta tarvitsee korjata ja mitä ei tarvitse, annamme tarkan hinta-arvion kattoremontista tarvittaessa sekä alustavan aikataulun kattoremontin toteutukselle. Sen jälkeen päätösvalta on sinulla.

Mitkä merkit ja oireet voivat viestiä kattoremontin tarpeesta? Kannattaa myös itse tarkkailla erilaisia merkkejä ja oireita kodissasi, jotka saattavat viestiä siitä, että katossa on jotain pielessä ja kattoremontti olisi ajankohtainen.

Remonttipalvelut omakotitaloihin ja taloyhtiöille.

Kattoremontin tarpeesta kertovia merkkejä ja oireita ovat mm. seuraavat:

  • Yläkerran huoneissa vetää eli niissä on kylmän tunne.
  • Räystäisiin muodostuu jääpuikkoja. Tämä johtuu usein siitä, että eristeitä on liian vähän tai ne ovat heikkolaatuisia. Rintamamiestaloissa purut ovat voineet painua.
  • Vesikatto vuotaa. Etenkin huolimattomasti tehdyt katon epäjatkuvuuskohdat, kuten piippu, kattoikkunat, viemäriputket tai jiirit ovat alttiita vuodoille. Itse katemateriaali voi myös olla vioittunut, jos peltikatto on ruostunut, tiili on haljennut tai naulan tai ruuvin paikka on pettänyt.
  • Katon pintamateriaali tai aluslaudoitus on rikkoutunut.
  • Epäilet home- tai kosteusvaurioita hajun, rakenteiden näön tai asukkaiden jatkuvan tukkoisuuden tai sairastelun vuoksi.
  • Katosta puuttuu aluskate.
  • Katto on painunut tai katto ei näytä hyvältä.
  • Katolla on huono tuuletus.

Kattoremontti edessä – Mistä kattoremontti aloitetaan?

Kun katon kuntoarviossa on todettu, että kattoremontti on tarpeellinen, hinta-arvio kattoremontille on annettu ja kattoremontti on päätetty toteuttaa, niin mistä kattoremontti aloitetaan? Kuten ehkä arvaatkin, niin ensimmäisenä ei kiivetä katolle ja aleta repiä katemateriaalia irti. Ensimmäisenä keitetään iso pannullinen kahvia ja istutaan suunnittelemaan.

Kattoremontin suunnittelussa aivan ensimmäisenä on oltava tietoa katon ja talon nykykunnosta. Näillä tiedoilla päästään suunnitelmissa jo puoleen väliin.

Toinen puolikas kattoremontin suunnittelussa onkin hieman haastavampi: mihin vaatimustaso asetetaan ja millä perusteella. Eli riittääkö, että katosta remontoidaan samanlainen kuin aina on ollut vai onko tilanne muuttunut katon alapuolella tai tuleeko se muuttumaan.

Vaatimukset rakenteiden, asumismukavuuden ja turvavarusteiden suhteen ainakin ovat muuttuneet vuosien saatossa. Esimerkiksi rintamamiestaloissa talon yläpohjassa voi eristeenä olla 10 cm purua ja se on sellaisenaan riittänyt sen ajan asumisvaatimuksiin aivan hyvin. Nykyisillä vaatimuksilla rakennusten energiatehokkuuden ja asumismukavuuden suhteen 10 cm purua ei enää riitä.

Lue tästä aiheesta lisää artikkelistamme katto vuotaa piipun juuresta, miten kannattaa toimia.

Kattoremontin suunnittelu vaatii huolellisuutta ja asiantuntemusta

Kattoremontin suunnittelu vaatii laajaa ja runsasta asiantuntemusta sekä huolellisuutta. Vanha sanonta “hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pätee erityisesti kattoremontin tekemiseen. Kattoremontti on paljon järkevämpää suunnitella etukäteen sisällä lämpimässä kuin katolla töiden ollessa käynnissä.

Meillä Primalla sitä laajaa asiantuntemusta ja huolellisuutta kattoremonttien onnistuneesta suunnittelusta ja toteutuksesta on yli 12 000 kattoremontin verran.

Yksinkertaistettuna kattoremontin suunnittelu etenee näin:

  1. Tarkista vanhat rakenteet ja niiden kunto.
  2. Mieti, mitä katolle pitää tehdä.
  3. Tee suunnitelmat kohtien 1. ja 2. perusteella.

Ei ole kuitenkaan yhtään huono vaihtoehto ottaa kattoremontin suunnittelun avuksi alan asiantuntija, joka:

  1. Tutkii ja tarkastaa katon vanhat rakenteet ja kertoo kuvin, missä kunnossa ne ovat.
  2. Kertoo sinulle, mitä katolle pitäisi tehdä ja miksi.
  3. Tekee suunnitelmat kokonaiskuvan perusteella ja laskee tarjouksen työn toteutuksesta.

Kattoremontin asiantuntija osaa ottaa huomioon kaikki tarvittavat asiat kattoremontin tekemisessä jo suunnitteluvaiheessa. Hän tietää esimerkiksi tarvitseeko kattoremonttia varten hankkia rakennuslupa. (Meillä Primalla kattoremonttipalveluun sisältyy tarvittaessa rakennusluvan hakeminen asiakkaan puolesta, 3D-suunnitelmakuvat ja lupakuvat. Hoidamme tarvittaessa myös valvonnan.) Kattoremontin asiantuntija osaa suunnitella kokonaisuuden myös niin, että kattoremontti sujuu mahdollisimman kivuttomasti ja ripeästi.

Kattoremontti Tampereella Primalta.

Miten kattoremontti tehdään?

Kun kattoremontin suunnittelu on saatu valmiiksi, on aika toteuttaa itse kattoremontti. Tässä käymme muutamia keskeisiä asioita läpi kattoremontin toteutuksesta.

Kattoremontin pohjatyöt – Suunnittelu on tärkeää

Kattoremontissa pohjatyöt ovat kaiken perusta. Kun pohjatyöt on tehty kunnolla ja huolellisesti, takaavat ne katon rakenteellisen toimivuuden vuosikymmeniksi eteenpäin.

Pohjatöiden tekeminenkin aloitetaan suunnittelusta. Eli palataan vielä hetkeksi suunnittelupöydän ääreen ja käydään läpi asioita, jotka kattoremontin suunnitteluvaiheessa täytyy huomioida ja suunnitella valmiiksi katon pohjatöiden osalta:

  • Tutkitaan katon nykyiset rakenteet, mahdolliset vauriot ja niiden korjaaminen sekä se, miten katon uusi rakenne kiinnitetään kunnolla vanhaan rakenteeseen.
  • Selvitetään, miten tuuletus on toiminut ennen ja suunnitellaan, miten se toimii tulevaisuudessa.
  • Tässä vaiheessa täytyy jo huomioida remontoidulle katolle tuleva katemateriaali, sillä se vaikuttaa katon rakenteisiin. Tiilikatteille pitää lähtökohtaisesti valita järeämmät rakenteet. Peltikatteiden ja huopakatteiden rakenne on taas toisenlainen.
  • Räystäiden pituuden huomioiminen. Jos talossa ei ole uusittu ulkoverhousta, niin kannattaa tässä vaiheessa jo varautua sen verran tuleviin remontteihin, ettei edessäpäin oleva ulkoseinien uusiminen mahdollisine lisälämmöneristyksineen typistä räystäitä suhteettoman lyhyiksi. Räystäät on halvempi, helpompi ja ulkonäöllisesti parempi jatkaa jo tässä katon korjauksen yhteydessä kuin jälkeen päin.
  • Suunnittelussa tulee aina ottaa huomioon kokonaisuudet. Vaikka kattoa suunnitellessa ei malttaisi keskittyä seinien mahdolliseen eristämiseen ja tuuletusrakoihin, niin asia nousee varmasti esille siinä vaiheessa, kun seinien uusimista todella suunnitellaan.

Kattoremontin pohjatyöt – Katon pohjatöiden tekeminen

Kun katon pohjatöiden suunnittelu on tehty huolellisesti ja tiedetään tarkalleen, miten kattoremontissa edetään ja miten pohjatyöt tehdään, on itse työn tekeminen helpompaa. Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella pohjatöiden tekemisellä saadaan aikaan katto, joka kestää jopa seuraavat 50 vuotta ja on rakennettu täsmälleen kotiisi sopivaksi.

Näin kattoremontin pohjatöiden tekeminen etenee:

  • Kattopinta oikaistaan. Primalla teemme sen niin, että asennamme aivan alimmaiseksi 48 mm x 48 mm pystyjuoksun kattoniskojen päälle niiden suuntaisesti. Näiden pystyjuoksujen alta oikaisemme vanhan kattopinnan puukiiloilla kiilaamalla suoraan lankoja apuna käyttäen. Jos kattopohjaa ei kunnolla oikaista, niin sen kyllä silmällä näkee. Katon tulee olla suora.
  • Seuraavaksi asennetaan aluskate. Aluskatteen tulee olla käytettävälle katemateriaalille ja kattokulmalle sopiva. Sen asennuksessa tulee noudattaa valmistajan ohjeita.
  • Sitten asennetaan 22 mm paksu tuuletusrima pystyjuoksujen päälle. Näin saadaan varmistettua toimiva tuuletus aluskatteen ja katemateriaalin välissä. Ruode ei pääse hidastamaan tuuletusta.
  • Ruoteet asennetaan valitun katemateriaalin ja kattotuolijaon mukaan. Ruodevahvuudet ovat yleensä joku näistä: 25×100, 32×100 tai 48×48.
  • Joskus vanhat räystäät voivat olla kierossa ja ne tulisi oikaista katon korjauksen yhteydessä, jotta katemateriaalin asennus onnistuu hyvin ja lopputulos on siisti.

Kattoremontti – Katon tuuletus

Katon tuuletus on keskeinen osa toimivaa, laadukasta ja kestävää kattoa. Toimiva yläpohjan tuuletus vähentää huomattavasti kosteusvaurioriskiä. Kosteusvauriot eivät ole pelkästään vuotojen aiheuttamia murheita, vaan tällainen vaurio voi aiheutua myös ilmankosteudesta ja huonosta tuuletuksesta.

Kattorakenteen suunnittelussa on huomioitava se, että ilma pääsee poistumaan harjalta, jonne se painovoimaisesti nousee ja korvausilmaa saadaan räystäältä.

Talvisaikaan yksi merkki huonosti toimivasta tuuletuksesta (ja myös lämpövuodosta) on jääpuikkojen kasvaminen rakennusten räystäisiin. Lumi saattaa sulaa katolla ja valuu sitten vetenä räystäälle päin. Räystäällä katto on kylmempi (yläpohja ei lämmitä) ja vesi jäätyy. Pahimmillaan jäätä voi kertyä räystäälle isoiksikin muodostelmiksi ja muodostavat turvallisuusriskin alapuolella kulkeville. Keväällä taas tämä kertynyt jää muodostaa vuotoriskin itse rakenteille.

Alla olevassa kuvassa katon tuuletus on selkeästi puutteellinen.

Katon puutteellinen tuuletus.

Tähän väliin hauska tosielämän tapahtuma: Suunnittelin asiakkaan taloon kattoremonttia talvisaikaan ja kävelin räystäällä olleen jääpatin päällä mittoja ottaessani. Talossa oli konesaumattu katto ja ajattelin jään muodostuneen ns. jalkarännin päälle. Keväällä lumien sulettua kävin vielä varmistamassa toimitusajankohdan asiakkaalle ja huomioni kiinnittyi jalkaränneihin – niitä ei ollutkaan. Eikä kuulemma ollut ollutkaan moneen vuoteen. Olin siis seisoskellut peltikatolle muodostuneella jääkokkareella. Teimme tähän taloon muuten lämpökaton.

Kattoremontti – Katon katemateriaalit

Kun katon pohjat on kunnossa ja katon rakenne kestää vuosikymmeniä eteenpäin, on syytä paneutua eri katemateriaaleihin.

Suurin osa katoista tehdään pellistä eri profiileilla: Suosituimpana tiilikuvioisena peltinä, suorauraisena peltinä tai lukkoponttikattona.

Osa peltikatoista tehdään myös ns. konesaumakattona. Niiden osuus peltikatteista on kuitenkin pienempi, koska työläämmän tekotavan hinta on korkeampi ja myös lukkosaumakattojen kehittymisen takia.

Toiseksi yleisin katemateriaali on tiili ja sen jälkeen kolmantena tulee huopakatot. (Nyt puhutaan siis omakotitalojen kattojen katemateriaaleista.)

Suomessa ylivoimaisesti suurin osa tiilikatoista tehdään läpivärjätyllä betonitiilellä. Tiilikattoa suunnitellessa tulee kuitenkin ensin varmistua rakenteiden kuorman kestokyvystä.

Katemateriaaliksi kannattaa valita tunnetuista ja hyväksi testatuista vaihtoehdoista itselle mieluisin, kyseessä olevalle katolle rakennusteknisesti sopiva (katon kulma huomioiden) materiaali.

Suuntaa antavia katon elinkaaria voitaneen tarkastella eri materiaalien takuuajoista, jotka teräspeltikatteella on parhaimmillaan 50 vuotta (tekninen takuu, pinnoitteella yleisesti 20 vuotta), tiilikatteella 30 vuotta ja huopakatteilla 10 vuotta. Takuu ei toki kerro kaikkea, eikä yleensä korvaakaan mitään, jollei kattoa ole säännöllisesti huollettu ja hoidettu. Hyvin suunniteltu ja toteutettu kokonaisuus on pitkäikäisin.

Kattoremontin työturvallisuus – kaikki tehdään työturvallisuus edellä

Kuten muissakin rakennustöissä, myös kattoremontissa täytyy huomioida työturvallisuus. Ei ole olemassa niin hyviä hommia, että niiden takia kannattaisi riskeerata terveyttään.

Kunnolliset telineet ja putoamissuojaukset nopeuttavat töitä ja tekevät katolla työskentelystä turvallista ja mukavaa.

Kattoremontin teettäjän/tilaajan on hyvä olla perillä siitä, millä tavalla urakoitsija suhtautuu työturvallisuuteen. Tämä on tärkeää siksi, että myös talon asukkaiden tulee pystyä kulkemaan turvallisesti työmaan aikana sekä siksi, että työn tilaaja vastaa työturvallisuudesta, ellei sopimuksessa ole toisin sovittu.

Pahimmassa tapauksessa asiakas siis joutuu vastuuseen siitä, että ammattitaidottomasti työturvallisuuteen suhtautuva urakoitsija loukkaantuu työskennellessään.

Perehdy asiaan lisää: Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta.

Vastaremontoidulla katolla on yli 50 ikävuotta edessään ennen seuraavan remontin tarvetta.

Kattoremontti & kotitalousvähennys

Kattoremontti on työtä, jonka verottaja hyväksyy kotitalousvähennyksen alaiseksi asunnon perusparannustyöksi.

Kun ostat kattoremontin ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää 40 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta. Omavastuu kotitalousvähennyksessä 100 euroa ja enimmäismäärä 2 250 euroa/henkilö. Lue lisää kotitalousvähennyksestä Verohallinnon sivuilta.

Kuuluuko kattoremonttia tekevä yritys ennakkoperintärekisteriin? Tarkista se YTJ-palvelusta.

Lue lisää kattoremontin hinnasta.

Kuka kattosi korjaa? - Valitse kattoremontin tekijä tarkkaan

Ei ole ihan sama, kuka kattosi korjaa.

Katto on kriittinen paikka talon kunnossa pysymisen kannalta, eikä sen toimivuutta pidä väheksyä. Se on kuitenkin suurimman investointimme – omakotitalon – tärkein turva ilmastoa vastaan.

Kattoala ei ole rakettitiedettä, mutta kaikki perusasiat tulee hallita ja näistä perusasioiden hallinnasta syntyy kokonaisuus.

Valitse toimija, jolla on pitkä historia ja joka osaa tehdä katon kuntoarvion sekä kertoa asiantuntevasti, mitä sille olisi hyvä tehdä hyvään lopputulokseen pääsemiseksi. Käytä ammattilaisen asiantuntemusta apuna, kysy, mitä et ymmärrä ja kerro, mitä katoltasi haluat.

On yrityksiä ja ”yrityksiä”. Voit säästää tonnin, kun tilaat kattoremonttiurakan serkun rippikoulukaverin ”isä, poika ja Hiace”-firmalta, mutta riski on suurempi.

Luotettava yritys punnitaan silloin, kun joku asia ei menekään jostain syystä niin kuin sen pitäisi mennä. Luotettava yritys tekee tässä kohtaa ryhtiliikkeen ja korjaa jälkensä, kun epäluotettavan yrityksen ainut liike on loittonevat perävalot. Tämä on tietysti kärjistetty esimerkki, mutta näin se on pahimmillaan.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kattoremontti on yksi suurimmista yksittäisistä omakotitalon peruskorjauksista ja on aina edullisin vaihtoehto saada se ”kerralla maaliin” luotettavasti.

Lue muita blogiartikkeleita

Yläpohjan tuuletus

Yläpohjan tuuletus – mitä se tarkoittaa ja mitä siitä tulee tietää? Yläpohjan tuuletus on…

Energiaremontti omakotitalo – näillä remonteilla säästät energiaa ja lisäät kiinteistösi arvoa

Energiaremontti omakotitalo – mitä se tarkoittaa ja mitä hyötyä energiaremontin tekemisestä on? Tässä artikkelissa…

Ulkoseinän pesu ennen maalausta

Ulkoseinän pesu ennen maalausta on tärkeää, jotta ulkomaalaukseen nähty vaiva ei mene hukkaan, vaan…
Paras ulkoverhousremontti.

Yhteydenottolomake

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa.

Vastaamme yhteydenottoosi haluamallasi tavalla joko sähköpostitse tai puhelimitse mahdollisimman pian.

Voit myös halutessasi ottaa suoraan yhteyttä alueesi asiantuntijaan joko soittamalla tai sähköpostilla.